Hur man köper kryptovaluta: Vad investerare bör veta

Om du bestämmer dig för att köpa kryptovaluta är en smart investering för dig måste du svara på följande frågor:

  1. Vilken kryptovaluta kommer du att köpa? Det finns tusentals alternativ, även om de fem med det största marknadsvärdet representerar 75% av sektorns totala värde.
  2. Var ska du köpa den?  Kryptovaluta var tänkt som ett sätt att handla utan några mellanhänder. Men att arbeta med en centraliserad börs – och det finns många att välja mellan – är det enklaste sättet för de flesta att komma igång.
  3. Hur ska du betala för det?  Vanliga alternativ inkluderar att betala med kontanter eller annan krypto.
  4. Var kommer du att lagra den?  Lagra din krypto på börsen där du köpte den, i en digital plånbok som hanteras av dig eller på fysisk hårdvara.

På vissa sätt liknar denna process att köpa traditionella investeringar, som aktier eller fonder. Som med alla investeringar är det en bra idé att börja med att ta sig tid att förstå det och hur det passar in i din investeringsplan. Att investera i krypto är unikt på andra sätt. När du till exempel köper en aktie behöver du inte tänka på hur du ska lagra den.

Välj vilken kryptovaluta du vill köpa

Det finns många alternativ för kryptovalutainvesterare:

  • Bitcoin var den första framgångsrika kryptovalutan och upprätthåller det högsta priset och marknadsvärdet.
  • Ethereum har det näst högsta priset och marknadsvärdet. Dess förmåga att köra program och utföra smarta kontrakt – avtal som datorer automatiskt kan utföra – ger den mer funktionalitet än Bitcoin.
  • Altcoin är ett paraplybegrepp som inkluderar alla andra kryptovalutor. Det finns tusentals altcoins. Om du är intresserad av en särskilt liten eller ny kryptovaluta kanske den inte är tillgänglig på större börser.

Innan du köper, fråga dig själv vad dina mål är för denna investering. Hoppas du att det ska öka i värde? Är du intresserad av att genomföra transaktioner med kryptovaluta? Är du intresserad av att använda den underliggande tekniken via decentraliserade appar? Dessa kan hjälpa dig att fatta ditt beslut.

Bestäm var du ska köpa den

Om du vill köpa Starbucks-aktier beställer du inte fem aktier tillsammans med ditt morgonkaffe: Du använder förmodligen en mäklartjänst. På samma sätt är det enklaste sättet att köpa krypto att använda en börs. Det finns tre huvudtyper av börser att välja mellan.

Centraliserat utbyte: Bättre för nybörjare

Centraliserade börser fungerar som en tredje part som övervakar transaktioner för att ge kunderna förtroende för att de får vad de betalar för. Dessa börser säljer vanligtvis krypto till marknadsräntor, och de tjänar pengar på avgifter för olika aspekter av sina tjänster. Även om centraliserade börser är relativt enkla att använda, kan de också vara ett attraktivt mål för hackare med tanke på volymen krypto som flyter genom dem.

Om du letar efter en börs som enbart verkar inom kryptovalutavärlden, leta efter renodlade kryptobörser. Dessa plattformar, som Coinbase, Gemini och Kraken, ger dig inte tillgång till kärntillgångar som aktier och obligationer, men de har vanligtvis ett mycket bättre urval av kryptovalutor och fler kryptolagringsalternativ på plattformen.

Allt-i-ett-börser: Handla mer än krypto

Om du är en investerare som är mer van vid traditionella mäklarkonton finns det några onlinemäklare som erbjuder tillgång till kryptovalutor såväl som aktier. Av de onlinemäklare som granskats framstår Binance, Safello, Coinbase och Gemini som några av de främsta.

Decentraliserade börser

För mer avancerade investerare finns det decentraliserade börser vars avgifter kan vara lägre än de som tas ut av centraliserade plattformar. De kan vara svårare att använda och kräva mer teknisk kunskap, men de kan också erbjuda vissa säkerhetsfördelar eftersom det inte finns något enda mål för en cyberattack. Kryptovalutor kan också handlas genom peer-to-peer-transaktioner.

Välj hur du ska betala

Betala kontant. Även om det finns tusentals kryptovalutor som handlas runt om i världen, kommer du att upptäcka att de mest populära alternativen är allmänt tillgängliga för köp i fiatvalutor som den amerikanska dollarn. Om du är en förstagångsköpare kommer du med stor sannolikhet att behöva använda vanliga pengar för att köpa kryptovaluta. Beroende på hur du väljer att betala kan du behöva finansiera ditt konto innan du köper någon krypto.

Betala med annan krypto. Om du redan äger kryptovaluta kan du använda den för att handla för andra kryptovalutor. Se bara till att verifiera att din kryptobörs tillåter handel mellan de tillgångar du tittar på. Inte alla kryptovalutor kan handlas direkt för varandra, och vissa plattformar har fler handelspar än andra.

Kostnader och avgifter att tänka på

  • De flesta börser tillåter debet- och banköverföringar. Vissa låter dig också finansiera ett köp med ditt kreditkort, även om detta kan vara ett riskabelt drag med en volatil tillgång som kryptovaluta eftersom räntekostnaderna kan fördjupa dina förluster om dina investeringar minskar i värde.
  • När du säljer krypto för fiatpengar eller byter den mot annan krypto måste du rapportera den om dina skatter.
  • Börsavgifterna varierar beroende på vad du köper och hur du köper det, så granska dessa detaljer noggrant.

Lagra din kryptovaluta

Detta är ett viktigt val. Kryptotillgångar kräver en privat nyckel som bevisar ägande av kryptovalutor och är nödvändig för att genomföra transaktioner. Om du förlorar dina privata nycklar har du förlorat din kryptovaluta. Om någon får dina privata nycklar kan de avstå från dina kryptovalutor hur de vill.

Kryptoägare använder digitala plånböcker för att lagra sina innehav säkert. Det finns flera alternativ att tänka på när det gäller digitala plånböcker.

Lagring på plattformen: Lätt att använda, men det kommer med risker

Vissa människor väljer att behålla sin kryptovaluta på börsen eller plattformen där de fick den. Detta har vissa fördelar. Det lägger ut komplexiteten till en tredje part som ger lite expertis till bordet. Du behöver inte hålla reda på dina egna privata nycklar; all information finns där när du loggar in.

Nackdelen är att om leverantören har ett säkerhetsbrott utanför din kontroll, eller om någon hackar dina individuella referenser, kan din kryptovaluta vara i fara. Lagring på plattformen används ofta av människor som tror att de kanske vill handla sin krypto snart, eller som vill delta i börsernas insats- och belöningsprogram.

Icke-förvaringsplånböcker: Mer ansträngning, mer säkerhet

På grund av hotet om hacking kan det vara riskabelt att lämna stora saldon på kryptobörser längre än nödvändigt. Alternativet: Lagra din egen krypto.

Självlagringsalternativ är i allmänhet indelade i två kategorier, heta plånböcker och kalla plånböcker. Heta plånböcker har viss internetanslutning, vilket kan göra dem lättare att använda men kan utsätta dig för vissa säkerhetsproblem. Kalla plånböcker kan inte nås för alla som inte har den fysiska enheten, men de tar mer ansträngning att använda.