Ledger Nano X Recension 2022

ledger cashback rabatt

Om Hårdvaruplånböcker

Säkerhet bör alltid vara i framkant för alla kryptoinnehavare. Från dem som bara håller några Satoshis, ända upp till de valar som sitter på hundratusentals eller till och med miljontals dollar i mynt, att hålla dem säkra bör vara deras främsta oro, vilket är en av anledningarna till att människor älskar Ledger Nano X och andra Ledger-produkter.

Som kryptoinnehavare bör vi alltid fråga oss själva hur säkra våra tillgångar verkligen är och överväga var vi förvarar dem. Tanken på att få dem stulna, eller om plattformen vi håller dem på, regleras till glömska. Det finns inget värre än att förlora vår älskade krypto efter allt arbete vi har gjort och pengar som spenderats för att bygga upp våra innehav.

Som tur är finns det ett sätt för dig att hålla dig från att oroa dig för säkerheten för din krypto och tillgängliga produkter som hjälper dig att sova gott på natten och veta att dina medel är säkra. Det mest effektiva sättet att hålla din krypto säker är utan tvekan att lagra den på en hårdvaruplånbok.

Ja, att lämna dina mynt på en börs är enklare och bekvämare. Du måste dock lita på att dess säkerhetsprotokoll tål attacker från hackare som har för avsikt att följa i fotspåren av dem som rånade Mt. Gox, Bitfinex, Coinbase, Binance, och listan fortsätter. Kryptobörser är massiva mål för hackare. Även de säkraste börserna, som Coinbase och Binance, har haft sina hackhändelser tidigare. Så är det värt risken att hålla dina medel där?

Nästa nivå upp i säkerhet skulle vara att använda en programvara / mobil plånbok som ger dig tillgång till dina privata nycklar via din telefon. Detta erbjuder en rimlig skyddsnivå mot hackare och skadlig kod, förutsatt att din telefon förblir skyddad mot virus och skadlig kod, och du aktiverar extra säkerhetsfunktioner som biometri, starka lösenord, 2FA etc.

Att hålla dina pengar på en mjukvaruplånbok skyddar dig åtminstone från risker från tredje part som börshackar och överreglering av centraliserade plattformar.

Kom ihåg att båda dessa alternativ lider av en avgörande sårbarhet: de är anslutna till internet. Så hackare har fortfarande någonstans att börja från vilken säkerhet som helst.

Det leder oss till den högsta nivån av kryptosäkerhet och syftet med den här artikeln: den allsmäktiga hårdvaruplånboken, den ultimata inom säkra kryptolagringslösningar.


Fördelar med hårdvaruplånböcker

Skönheten i hårdvaruplånböcker ligger i deras enkelhet. De är enkla enheter som håller dina privata nycklar men aldrig ansluter till internet, vilket innebär att ingen kan komma in på distans. Hackare har inget sätt att komma åt dem, och den information som behövs för att komma åt din krypto hålls offline i “kall” lagring.

Hårdvaruplånböcker lagrar inte bara dina privata nycklar (som bevisar att du äger din krypto), utan de signerar också transaktioner för dina räkning innan de läggs till i nätverket. Hela processen med att lagra och använda krypto görs säker och okomplicerad.

Hårdvaruplånböcker ser ofta ut som flash-enheter och är anslutna till din dator på ungefär samma sätt. Här är dock saken: även om de är anslutna till en dator infekterad med skadlig kod eller under kontroll av en hackare, kan de fortfarande inte nås utan återställnings- eller “frö” -frasen, som bara är känd för dig. Håll detta säkert, och hackarna lämnas utanför.

Hårdvaruplånböcker är det säkraste sättet att lagra din krypto, och om du ännu inte använder en, är det kanske hög tid att du börjar.

Ledger rabatt

Ledgers funktioner, design och kostnad gör det till ett av de bästa valen för dem som vill investera i en hårdvaruplånbok. Du kan allvarligt inte gå fel med någon produkt tillverkad av Ledger; de är en av de bästa i branschen av en anledning.

Så vi har bestämt oss för att återbesöka den här lilla skönheten och ta ett lite djupare dyk i den. Vi kommer att täcka alla Ledger Nano X-funktioner, hur det fungerar, vad det kommer att kosta dig och hur du kan få tag på en i denna Ledger Nano X Review. Vi börjar också med att ta en snabb titt på företaget bakom det och titta på programvaran som gör att du kan använda själva plånboken.


Ledgers bakgrund

Ledger själv började livet i Frankrike redan 2014, vilket gjorde det till något av en stalwart av kryptoutrymmet. Inspirerade av idén om att “skapa säkra lösningar för blockchain-applikationer” samlades grundarna från olika bakgrunder, inklusive teknik, internetsäkerhet och kryptovaluta. Idag sysselsätter företaget mer än 300 personer. Det har kontor i Paris, Vierzon i centrala Frankrike, New York, Zürich och Singapore.

ledger plånböcker

Det finns för närvarande tre Ledger-enheter på marknaden: Nano X som är Ledgers flaggskeppsprodukt, dess mindre syskon, Nano S och den nyligen släppta uppdaterade Nano S Plus. Nano S-modellerna är betydligt billigare än Nano X men lättare på funktioner. Ändå är det fortfarande ett utmärkt alternativ för dem som vill köpa sin första hårdvaruplånbok om de vill spara några dollar.

Ledgers stora rival inom hårdvaruplånbokssfären är det tjeckiska företaget Trezor, tillverkare av Enheterna Trezor One och Trezor Model T. Du kan läsa mer om dessa i vår Trezor Hardware Wallet Review .


Ledger Live-appen

Eftersom enkelhet är en av de stora styrkorna med hårdvaruplånböcker behöver de kompatibel programvara för att göra tunga lyft när det gäller att använda dem. Ledger-enheter förlitar sig på Ledger Live i detta avseende, och det är värt att ta några minuter att titta närmare på denna proprietära programvara.

Förutom att hantera mynt och tokens som lagras på din enhet, låter Ledger Live dig också köpa krypto säkert genom sina partnerskap med Coinify och MoonPay. Dessutom möjliggör Ledgers partnerskap med Wyre ytterligare köpalternativ för amerikanska invånare. Om du ser till att din hårdvaruenhet är ansluten när du köper dina mynt lagras de automatiskt på enheten.

Du kan för närvarande köpa många stora populära tokens och mynt via Ledger Live. Kolla in deras fullständiga lista över kryptotillgångar som stöds för att säkerställa att de tokens du är mest intresserad av stöds. Köpfunktionen är tillgänglig för användare i de flesta länder. Du måste slutföra full KYC med Coinify, MoonPay eller Wyre innan du kan köpa. Inköp kan göras via betalkort / kreditkort och banköverföring / ACH.

Ledger-Live- mobil

Ledger Live är tillgänglig som en app via både App Store och Google Play, och det finns också en stationär version tillgänglig för dem som föredrar att inte hantera sina portföljer när de är på språng. När det gäller systemkrav behöver du Android 7 och senare eller iOS 9 och senare. Windows 8+, macOS 10.10+ och Linux kommer att täcka dig om du är en stationär användare.

Ledger Live stöder också försäljning av BTC via Coinify, så att kunderna enkelt kan sälja sina Bitcoin och låsa in vinster utan att lämna Ledger Live-appen, vilket är ganska snyggt och bekvämt.


Ledger Nano X-mynt som stöds

Appen stöder en massiv lista med över 5 500 mynt och tokens. Krypto kan skickas, tas emot, bytas ut och Ledger stöder också insatser för några populära Proof-of-Stake-tillgångar. Den senare funktionen är ett praktiskt sätt för dig att tjäna ränta på din krypto genom att låta dina mynt sättas i arbete med att validera transaktioner i nätverket och skapa nya block.

LedgerLive

Insats medför insatsbelöningar, som läggs till dina innehav över tid. Inte alla mynt kan satsas, men Ledger Live stöder de flesta av de viktigaste, inklusive Polkadot (DOT), Solana (SOL), Tezos (XTZ), Tron (TRX), Cosmos (ATOM) och Algorand (ALGO).

Ledger-staking

Insatserna ökar i popularitet när människor blir kloka på dess fördelar, så alla kryptoappar som är värda sitt salt måste erbjuda detta alternativ nuförtiden. Om du vill lära dig mer om processen och hur den fungerar finns det mer detaljerad information på Ledgers webbplats.

Om du har en teknisk övertalning och vill gräva djupare i vad teamet håller på med kan du kolla in deras Github, som uppdateras ofta. De är också aktiva på olika sociala mediekanaler, inklusive Twitter, Facebook och YouTube.

Jag vill också påpeka att påståendet att Ledger stöder över 5 500 olika tokens kan vara lite vilseledande. Detta är också ett liknande påstående från Trezor. Det finns en tydlig skillnad mellan att stödja tillgångar genom sin egen programvara och att integrera med tredje part för myntstöd.

Många användare köper dessa hårdvaruplånböcker bara för att bli besvikna eftersom ett av de “mynt som stöds” kanske bara stöds genom en integration med en tredje part. Du kan ta reda på vilka mynt det här är genom att titta på listan över de mynt som stöds:

ledger-live hjälp

Detta innebär att du fortfarande kan lagra dessa mynt säkert med Ledger men inte kommer att kunna hantera dem via Ledger Live. Om du vill hålla dessa tokens på din Ledger måste du följa instruktionerna på deras webbplats om hur du integrerar Ledger med en tredjepartsplånbok för att tillhandahålla det gränssnitt som behövs för att interagera med dina tokens, vilket jag tycker kan vara lite smärta och inte alls lika bekvämt som att bara använda plånbokens inbyggda gränssnitt.


Ledger NFT-stöd

Detta är en ny uppdatering från Ledger-teamet, och det är en fantastisk uppdatering! Ledger ökade spelplanen här genom att erbjuda samma säkerhet som hodlers älskar för sin krypto och tillämpa den på våra älskade NFT: er.

Ledger NFT SupportLagra och hantera dina NFT:er på ett säkert sätt med Ledger. Bild via Ledger

Med Ledger kan folk lagra, visualisera, hantera och njuta av sant och fullständigt säkert ägande av sina NFT: er.


Huvudboken Nano X

Du bör nu ha en god förståelse för företaget och programvaran bakom själva plånboken. Ledger är ett etablerat varumärke med miljontals användare över hela världen och en fläckfri säkerhetsrekord. Ledger Live-programvaran är enkel att använda och väl utformad, så att hantera din plånbok kan inte vara enklare.

Så, beväpnad med all den lugnande kunskapen, låt oss titta på Nano X själv och hur du kan komma igång med den.


Ledger Nano X-funktioner

Nano X är liten och lätt och väger bara 34 gram för att göra den relativt iögonfallande och bekväm. I lådan hittar du, tillsammans med själva enheten, en USB Type C-kabel, instruktionshäfte, nyckelringsrem och tre separata ark för att notera din återställningsfras.

Ledger paket

Packa upp Ledger Nano X med allt innehåll. Bild via Ledger

Knapparna är snyggt integrerade, vilket gör den lite snyggare och mer välformad än Nano S-modellen. Dessa två knappar låter dig navigera på enheten, och genom att trycka på dem båda tillsammans aktiveras ‘ange’nyckel.

Nano X: s största fördel jämfört med sin föregångare är dess Bluetooth-anslutning, som låter dig styra den från din telefon. Nano S kan endast nås via en dator, vilket är ett stort steg upp i bekvämlighetsinsatserna.

Nano X har också en större inbyggd skärm, och medan Nano S bara kunde lagra 3-5 plånboksappar, har Nano X plats för 100. Observera att den uppdaterade Nano S Plus matchar Nano X när det gäller att kunna installera upp till 100 appar och har samma storlek på skärmen, men saknar fortfarande Bluetooth och mobilvänlighet. En annan stor skillnad mellan Nano X och Nano S är att Nano X har ett batteri, så det kan fungera utan att vara inkopplat.

Så här ser Ledger Nano X ut demonterad:

ledger säkerhet

Den större lagringsstorleken för Nano X och Nano S Plus möjliggör betydligt mer utrymme för ett mer varierat utbud av mynt, inklusive några av de mer obskyra ERC-20-tokens. Den ursprungliga Nano S är bäst för de hodlers som bara är intresserade av att hålla några olika kryptotillgångar.


Ledger Nano X-installation

När den är uppackad är det första steget att ansluta din plånbok till antingen din dator eller smartphone med hjälp av den medföljande USB-kabeln eller Bluetooth-anslutningen. När du är klar uppmanas du att ställa in PIN-koden för att säkerställa att endast du kan komma åt enheten. Detta är en viktig extra säkerhetsfunktion om din Nano X hamnar i fel händer.

När detta är gjort får du de ord som utgör din fröfras. Det är viktigt att du skriver ner detta och förvarar det någonstans säkert och säkert.  Det är en bra idé att göra flera kopior av denna fröfras och lagra dem på olika platser, som om du tappar den kommer du inte att kunna komma åt din plånbok.

Många av dem med betydande kryptoinnehav går så långt som att lagra en kopia av sin fröfras i ett bankvalv för extra förvaring. Detta kan vara ett steg för långt för de flesta av oss, men det visar hur viktiga dessa återhämtningsord är.

Ledger kod nyckel

Vissa andra hårdvaruplånböcker låter dig hoppa över det här steget och slutföra det senare, men det här är ett misstag. Tid som spenderas på att ställa in din enhet ordentligt slösas inte bort, och detta viktiga säkerhetssteg bör inte skjutas upp förrän senare. Så få det gjort och få den krypton säker.

När du har dina säkerhetsprotokoll på plats kan du para ihop Nano X med din dator eller telefon. Om du redan har ställt in Ledger Live kan du börja flytta dina mynt till enheten.

Men om du inte har gjort det, ladda ner och installera appen och installera sedan plånboksapparna du behöver för de olika delarna av din portfölj. När detta är gjort tar enhetens skärm dig genom att överföra dina mynt till den. Du bör nu vara inställd och bra att gå.

** Viktig anmärkning: Detta gäller för alla kryptoprogram. Var noga med att alltid ladda ner programvara från länkarna som finns på företagets webbplats. Navigera och ladda aldrig ner appar genom att söka i Apple App Store eller Google Play Store. Det har förekommit otaliga fall av falska appar som ser ut som originalet, komplett med falska recensioner och nedladdningsnummer, så användarna kan inte se skillnaden. Scammers kan tömma pengarna när användaren laddar ner den falska appen omedvetet och skickar pengar till den.


Ledger Nano X Specifikationer

För nördarna där ute körs Nano X på Ledgers BOLOS-operativsystem och innehåller två separata chips. STM32WB55 kör BOLOS-systemet, medan privata nycklar krypteras och transaktioner signeras av ST33J2M0.

Hur enheter ansluter säkert till Ledger Live-appen.

ledger uppkoppling

Krypteringen på enheten är också av en nivå som hackare inte kan komma åt data via Bluetooth-anslutningen. Så medan de avancerade funktionerna i Nano X teoretiskt erbjuder fler felpunkter ur ett säkerhetsperspektiv, har alla potentiella ingångspunkter för hackare och skadlig kod förseglats och enheten förblir säker.

Det finns också en snygg extrafunktion som kallas en dold plånbok, som låter dig ställa in olika plånboksgränssnitt på enheten. Dessa nås med en annan pin-kod, så om du är offer för en skiftnyckelattack på $ 5 och någon tvingar dig att ge dem tillgång till din enhet kan du felrikta dem till en plånbok med bara en liten mängd mynt som finns i.

De kommer att förbli omedvetna om att majoriteten av dina mynt lagras någon annanstans på enheten, och de kommer inte att kunna komma åt dem även om de gör av med det.

Ledger använder ett certifierat säkert element (CC EAL5+), den högsta branschstandarden. Dessutom certifierades Ledgers säkerhet oberoende av ANSSI, vilket innebär att den klarar de mest rigorösa standarderna för hårdvaruplånbokssäkerhet.

Enheten i sig är stiftskyddad, inställd av användaren, så i det osannolika fallet att någon får ett fysiskt grepp om enheten kommer de inte att kunna göra mycket med den utan att gissa stiftet.


Köpa en Ledger Nano X

Innan vi går in på priser, ett försiktighetsord, när du köper en Ledger-enhet (eller någon annan hårdvaruplånbok), köp den alltid direkt från tillverkaren.  Detta beror på att det har förekommit att tjuvar köpt en enhet och noterat fröfrasen innan de säljer den vidare.

De väntade sedan på att dess nya ägare skulle ladda mynt på den innan de använde frasen för att rensa ut den. Undvik därför att köpa en plånbok från eBay, Amazon eller någon annan återförsäljare. Gå istället direkt till tillverkarens webbplats och köp den där. Det blir inte dyrare, och om du ser billigare alternativ någon annanstans bör detta få varningsklockorna att ringa.

köp ledger NanoX

Du kommer också att se en holografisk remsa på undersidan av enheten när du tar bort den från rutan för första gången. Använd inte enheten om den saknas, är skadad eller visar tecken på störningar.

Nano X är tillgänglig från Ledgers webbplats för $ 149 (£ 136 / € 149). Detta inkluderar moms. Frakt är gratis och rabatter är tillgängliga om du köper mer än en.

Även om det är dubbelt så mycket som Nano S-kostnaden, motiverar Nano X mer än den högre prislappen med sina extra funktioner och förbättrad lagring. Det jämförs också positivt med sin rival, Trezor Model T, som kostar cirka $ 300 (£ 250 / € 300).

Jag blev imponerad av introduktionen av Nano S Plus och tycker att detta var ett smart drag från Ledgers sida. Nano X har en rejäl prislapp, medan den ursprungliga Nano S gjorde många altcoin-entusiaster besvikna med brist på lagringsutrymme. Om du inte behöver Bluetooth och mobilt stöd skulle jag allvarligt överväga Nano S Plus, som har samma lagringskapacitet med en stjäl av ett pris till bara $ 80 (£ 69 / € 80).

Ledger introducerar Ledger Nano S Plus.

Ledger-nano-s-plus

Om du inte är intresserad av något annat än det bästa och tar din kryptosäkerhet på allvar, kolla in hur de två bästa hårdvaruplånböckerna jämförs i vår Ledger Nano X vs Trezor Model T artikel.


Tjänster som stöds av huvudböcker

Jag nämnde tidigare att Ledger låter dig göra mycket mer än bara hodl. Att hålla, hantera, köpa, sälja och byta är bara några saker du kan göra med din ledger.

Genom Ledger Live-gränssnittet kan användare komma åt en mängd DeFi- och NFT-appar och låsa upp den fulla potentialen som krypto erbjuder. Ett tag var det enda sättet som kryptoentusiaster kunde komma åt den underbara världen av DeFi genom onlineplånböcker och webbläsartilläggsplånböcker som MetaMask.

Med tiden har Ledger tillhandahållit support och integration för många av de mest populära DeFi- och NFT-apparna. Användare behöver inte längre riskera sina kryptotillgångar i onlineplånböcker för att spela i de coola DeFi-poolen för barn.

Ledger DeFi

Fans av Ledger kan få tillgång till populära DeFi-protokoll som 1Inch, Aave, LIDO och Compound, få tillgång till alternativa sätt att interagera med krypto med webbplatser som Banxa, Changelly MoonPay och Mercuryo, konvertera krypto till presentkort med Bitrefill eller till och med spendera krypto med Baanx CL kryptobetalkort  drivs av Ledger (kommer snart). Sedan finns det naturligtvis nu NFT-integrationer för att hantera NFT med appar som Poap, Rainbow Me och Rarible (kommer snart).


Ledger Nano X Vanliga frågor:

Varför är Ledger Nano X så dyr?

Ledger Nano X är så dyr på grund av den ökade lagringsstorleken jämfört med den andra modellen, den större skärmen och Bluetooth-funktioner. Detta är Ledgers flaggskeppsprodukt och prislappen återspeglar det. Om du inte känner för att gaffla ut för Ledger Nano X kan du välja Ledger Nano S som är ungefär hälften av priset, eller kolla in Trezor One.

Har Ledger Nano X en pekskärm?

Nej, Ledger Nano X har ingen pekskärm, den har knappar på sidan för navigering. Om det är viktigt för dig kan Trezor Model T eller Ellipal Titan passa dig bättre.

Var kan man köpa Ledger Nano X

Det är alltid en bra idé att köpa hårdvaruplånböcker direkt från företagets webbplats och aldrig begagnade. Anledningen till detta är att många människor har förlorat pengar genom att köpa begagnade plånböcker eftersom den ursprungliga ägaren behöll en kopia av återställningsfrasen, sålde plånboken och när den nya användaren laddade plånboken med krypto kunde den ursprungliga plånboksägaren stjäla pengarna.

Hur mycket lagringsutrymme finns på Ledger Nano X?

Ledger Nano X har 1,8 Mb lagringsutrymme vilket ungefär innebär att man kan stödja upp till 100 kryptovalutor, jämfört med Nano S som kan lagra upp till 3. Den nyligen släppta Ledger Nano S Plus matchar Ledger Nano X när det gäller lagringsutrymme, vilket ger ett billigare alternativ.

Vilken krypto stöder Ledger Nano X?

Alla Ledger-enheter stöder över 5 500 olika tokens och mynt, även om Nano S bara har tillräckligt med lagringsutrymme för upp till 3 mynt, medan Ledger Nano X kan stödja upp till 100. En fullständig lista över tokens som stöds finns på sidan Ledger Supported Coins.


Ledger Nano X Recension Slutsats

Som du kan säga är vi stora fans av Ledger Nano X, varför vi var angelägna om att skriva en Ledger Nano X-recension för våra läsare. Dess funktioner, mynt och tokens som stöds, användarvänlighet och prislapp sätter den framför många av sina konkurrenter.

Ledger Live-appen kompletterar hårdvaruenheten vackert och gör hantering, lagring och tillägg till dina kryptotillgångar oerhört smidigt.  Teamet på Ledger har gjort ett bra jobb med att bygga ut ekosystemet för att göra deras plattform och hårdvara till ett av de bästa namnen inom kryptovalutasäkerhet. Det kommer att bli spännande att se vad de har att erbjuda oss i framtiden, men för närvarande kan hodlers vara lugna med Ledger Nano X.