Ledger eller Trezor – Vilken kryptoplånbok är bäst?

Ledarna bland kryptovaluta hårdvaruplånböcker är Ledger och Trezor. Läs den här jämförelsen av Ledger Nano X och Trezor Model T.

Det finns många sätt att hantera och lagra kryptovalutaplånböcker via mjukvaru- eller hårdvarulösningar. Programvarulösningar anses med rätta vara mindre säkra än hårdvara, så låt oss fokusera på två ledande kryptohårdvaruplånböcker: Ledger Nano X och Trezor Model T.

Ledger Nano X är en hårdvaruplånbok för kryptovaluta byggd på ett anpassat operativsystem som kallas BOLOS (Blockchain Open Ledger Operating System) och utvecklats av Ledger. Den stöder över 1 100 kryptovalutor med Ledger Live-appen.

Vad är Trezor Model T?
$ 311.25

Trezor_Model_T_front bonus

Trezor Model T är en kryptohårdvaruplånbok från SatoshiLabs, vars firmware och programvara finns som öppen källkod.  TrezorSuite gör det enkelt att hantera kryptovalutor med Trezor Model T, eftersom den stöder mer än 1 200 kryptovalutor.

Ledger vs. Trezor: Säkerhetsfunktioner

Säkerhet är huvudargumentet för att köpa en kryptohårdvaruplånbok eftersom dessa enheter erbjuder kall lagring: De kryptografiska hemligheterna och säkerhetsfraserna är aldrig online – de stannar kvar i enheten och lämnar den inte. Leveransen av enheterna är säkrad.

Trezor-paket använder manipuleringssäkra hologram som gör det ganska svårt att ta bort enheten, manipulera den och sätta tillbaka den utan att skada eller bryta den holografiska tätningen. Dessutom är enhetens firmware och bootloader signerade av SatoshiLabs, och varningar skulle skickas om en signaturkontroll misslyckades vid starttid, vilket garanterar att koden inte har ändrats.

När det gäller Ledger finns det ingen tätning. Företaget förklarar att sådana tätningar är för lätta att förfalska och att Secure Element-chipet på sin enhet ger starkare säkerhet. Den typen av chip liknar chips som används i pass eller kreditkort. Dessutom klarar alla Ledger-enheter ett äkta test under registreringsprocessen och varje gång de ansluter till Manager i Ledger Live.

Både Trezor och Ledger plånböcker tillåter användare att ha ett huvudkonto och några dolda konton med samma 24-ords återställningsfras. Om en angripare fysiskt hotar en användare och begär deras lösenord kan användaren tillhandahålla det som leder till ett dolt konto med färre kryptovalutatillgångar.

Om någon av enheterna blir stulen raderas allt innehåll efter tre misslyckade försök att gissa PIN-koden och enheten görs värdelös. Det är därför extremt viktigt att vara försiktig med inmatning av PIN-kod.

Ledger vs. Trezor: Design

Medan hårdvarans design inte riktigt har någon funktionell betydelse, gör skärmen det. Trezor Model T bäddar in en 240×240 färgpekskärm, medan Ledger Nano X har en 128×64 monokrom skärm.

Material kan också vara viktigt för användarna. Ledger-enheten är tillverkad av stål, som förmodligen motstår stötar mer än Trezor Model T, tillverkad av plast.

Slutligen är Ledger-enheten mindre än Trezor-enheten, vilket gör det lättare att bära eller dölja.

Ledger Nano X unika egenskaper

Ledger Nano X innehåller en unik komponent som kallas Secure Element, som är en typ av chip som vanligtvis används i betalningssystem och pass. Det bäddar in inneboende motåtgärder mot många kända attacker, vilket gör det “manipuleringssäkert och motståndskraftigt mot hack”, enligt Ledger.

Secure Element skyddar enheten mot elektromagnetisk strålning och spioneri vid strömförbrukning, om angripare försöker använda den som en attackvektor. Denna kryptohårdvaruplånboksfunktion skyddar också från angripare som försöker störa en krets medan den körs, ett knep som kallas en felattack. Och det minskar också ytan för programvaruattacker tack vare ett enkelt system som använder få gränssnitt.

Ledger-enheten innehåller Bluetooth-anslutning, vilket gör att den kan användas kabellös med Android- eller iOS-enheter. Eftersom tillägg av Bluetooth-anslutning väcker vissa farhågor om säkerhet, tog Ledger upp dessa problem. Till att börja med transporteras endast offentliga data via Bluetooth. Kritiska data (privata nycklar, seed) lämnar aldrig den fysiska enheten. Dessutom, om Bluetooth-anslutningen ägs av en angripare, säkerställer Secure Element att användaren kommer att bli ombedd att godkänna sitt samtycke till alla åtgärder. Bluetooth-anslutningen kan inaktiveras för användare som inte känner sig bekväma med den.

Trezor Model T: s unika egenskaper

Trezor Model T har en plats för ett microSD-kort, vilket gör att den kan ha inbyggd krypterad lagring i framtiden. För närvarande kan microSD-kortet användas för att kryptera PIN-koden och ytterligare skydda enheten mot skadliga attacker. Enheten kan vara bunden till microSD-kortet och kan inte låsas upp utan den förrän användaren avsiktligt inaktiverar funktionen eller fabriksåterställer Trezor Model T. Personer som är bekymrade över fysiska attacker kommer att njuta av möjligheten att lagra microSD-kortet på en annan fysisk plats än Trezor-enheten när den inte används. På det sättet, om en angripare skulle stjäla det ena eller det andra, skulle det vara värdelöst. MicroSD-korthemligheten är ett helt slumpmässigt värde som inte innehåller någon information om enhetens PIN eller lösenfras.

Trezor Model T erbjuder också möjligheten att använda en lösenordshanterare, som fungerar på liknande sätt som andra lösenordshanterare som KeePass eller LastPass, förutom att det inte finns något huvudlösenord för att hantera alla lösenord för de olika webbplatserna. Endast ett klick på den fysiska enheten krävs för att låsa upp lösenordshanteraren. Varje lösenord krypteras separat med en unik nyckel, signaturen härleds från en unik privat nyckel på enheten. Dessutom säger Trezor att det inte kan komma åt data som lagras i Trezor Password Manager.

Välja Ledger vs. Trezor

Båda kryptohårdvaruplånböckerna är mycket säkra, och det slutliga valet beror på användarens preferenser. Ledger-enheten har sitt eget slutna operativsystem och Secure Element-chiptyp, medan Trezor Model T är öppen källkod. Den skillnaden har väckt debatt i många år, och båda arkitekturerna har sina för- och nackdelar.

Trezor Model T-enheten kommer mer tilltalande, med sin stora färgskärm, men den är också lite större att bära. Dessutom erbjuder den en användbar lösenordshanterare, som i sig inte är relaterad till kryptovaluta men är ett trevligt tillägg för mer cybersäkerhet. Och Ledger Nano X ger Bluetooth-anslutning, som många användare tycker om.

Trezor Model T säljs för närvarande för $ 311.25, medan Ledger Nano X kostar $ 149 USD. Vilket gör Ledger mer prisförmånlig.

Medan hårdvaruplånböcker är mycket robusta när det gäller säkerhet jämfört med mjukvaruplånböcker, måste användarna fortfarande vara medvetna om att viss avancerad socialteknik fortfarande kan drabba dem. Användare bör aldrig tillhandahålla sitt 24-ords fras någonstans digitalt och bör hålla det väl bevakat.

En bra praxis är att inte berätta för bekanta om att du använder en hårdvaruplånbok eller ens investerar i krypto, för att därigenom minska risken att kunna bli attackerad.


Vi rekommenderar att läsa vår artikel om Hur du bäst hanterar din Ledgers säkerhet.


Samt hur du bäst skyddar din säkerhetsfras med lösenordsnycklar i stål.


kryptoplånbok lösenordsnycklar i stål