Prisanalys 11/21: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, DOGE, MATIC, DOT

Den fortsatta försäljningen på marknaden för kryptovalutor drog det totala marknadsvärdet under 800 miljarder dollar den 21 november. Handlare är alltmer nervösa för hur stor skada FTX:s kollaps kan få för flera kryptoföretag. Tills osäkerheten har skingrats är det meningslöst att förvänta sig en varaktig återhämtning av kryptovalutapriserna.

Tidigare har FTX-sagan brutit den nära korrelationen mellan USA:s aktiemarknader och Bitcoin (BTC). Medan Bitcoin handlas nära sin 52-veckors lägsta nivå har S&P 500 (SPX) återhämtat sig kraftigt från sin lägsta nivå den 13 oktober.

Daglig utveckling av kryptovalutamarknaden. Källa: Coin360

Det amerikanska dollarindexet (DXY) är vanligtvis omvänt korrelerat till Bitcoin, men dess senaste nedgång från den fleråriga toppen gynnade inte Bitcoin. Detta tyder på att kryptoköpare förblir på sidlinjen och inte vågar sig in för att köpa.

Miljardärinvesteraren och hedgefondförvaltaren Bill Ackman sade dock i en Twittertråd den 20 november att krypto var “här för att stanna med rätt tillsyn och reglering” Han lyfte också fram kryptovalutornas potential att “i hög grad gynna samhället och öka den globala ekonomin.”

Kan kryptovalutamarknaden komma ikapp USA:s aktiemarknader? Låt oss studera diagrammen för S&P 500-indexet, det amerikanska dollarindexet (DXY) och de viktigaste kryptovalutorna för att ta reda på det.

SPX

S&P 500-indexet har befunnit sig i en stark återhämtning sedan det nådde sin botten vid 3 491 den 13 oktober. Även om 4 000-nivån har fungerat som ett motstånd de senaste dagarna är ett positivt tecken att tjurarna inte har gett upp mycket mark.

SPX daily chart. Källa: TradingView

Det stigande 20-dagars exponentiella glidande medelvärdet (EMA) på 3 879 och det relativa styrkeindexet (RSI) i det positiva området indikerar en fördel för köparna. Om tjurarna driver priset över 4 029 kan uppgången nå nedåtrörelselinjen.

Björnarna har framgångsrikt stoppat tidigare lättnadsrallys nära nedåtrörelselinjen, därför kommer de att försöka göra detsamma igen.

Om priset vänder ner från nedåtrörelselinjen men inte glider under 20-dagars EMA, kommer det att tyda på att tjurarna köper på nedgångar. Det kan öka sannolikheten för ett brott över nedåtgående trendlinje.

Det första tecknet på svaghet kommer att vara ett brott och en stängning under 20-dagars EMA. Indexet kan då sjunka till 50-dagars simple moving average (SMA) på 3 786.

DXY

Det amerikanska dollarindexet störtade under uppåtgående trendlinjen den 10 november. Detta är den första indikationen på att indexet kan ha toppat på kort sikt.

DXY daily chart. Källa: TradingView

Indexet återhämtade sig från stödet nära 105, vilket tyder på starka köp på nedgångar. Det 20-dagars EMA på 108 lutar nedåt och RSI är i det negativa området, vilket tyder på att björnarna har ett övertag på kort sikt.

Om lättnadsrallyt stannar upp nära 20-dagars EMA kommer björnarna att göra ett nytt försök att dra indexet under 105. Om de lyckas kan nästa stopp vara 103,50 och därefter 102.

Alternativt, om köparna driver priset över 20-dagars EMA, kan indexet stiga till uppgångslinjen. Tjurarna måste driva priset tillbaka över denna nivå för att indikera att den korrigerande fasen kan vara över.

BTC/USDT

Bitcoin befinner sig fortfarande i en nedåtgående trend. Björnarna drog priset under det omedelbara stödet på 16 229 dollar den 21 november, vilket tyder på bristande efterfrågan från tjurarna.

BTC/USDT daily chart. Källa: TradingView

Om priset håller sig under 16 229 dollar kan paret BTC/Tether (USDT) åter testa det viktiga stödet vid 15 588 dollar. Detta är en viktig nivå att hålla ett öga på eftersom ett brott och en stängning under den kan signalera början på nästa del av nedåttrenden. Paret skulle då kunna påbörja sin nedåtgående resa mot 12 200 dollar.

Tvärtom, om priset vänder upp och bryter tillbaka över 16 229 dollar kommer det att tyda på att tjurarna köper nedgångarna under 16 000 dollar. Tjurarna kommer då att försöka driva priset mot det överliggande motståndet vid 17 190 dollar.

ETH/USDT

Ether (ETH) fortsätter att glida gradvis mot stödlinjen i det fallande kanalmönstret. Detta är en viktig nivå för tjurarna att försvara eftersom ett brott under kanalen kan intensifiera försäljningen.

ETH/USDT daily chart. Källa: TradingView

Eth/USDT-paret kan då falla till den psykologiska nivån 1 000 dollar och efter det till det viktiga stödet vid 881 dollar. Det nedåtgående 20-dagars EMA på 1 381 dollar och RSI i det negativa området tyder på att björnarna har kontrollen.

Tvärtemot detta antagande, om priset studsar tillbaka från stödlinjen med styrka, tyder det på att köparna försvarar nivån med all sin kraft. De kommer då att försöka rensa de glidande medelvärdena och öppna dörrarna för ett möjligt rally till kanalens nedåtgående trendlinje.

BNB/USDT

BNB (BNB) har sjunkit till det kritiska stödet vid 258 dollar, vilket kan bevittna en tuff kamp mellan tjurarna och björnarna.

BNB/USDT daily chart. Källa: (på engelska): TradingView

Den nedåtgående 20-dagars EMA på 284 dollar och RSI under 37 indikerar att björnarna har övertaget. Om björnarna sjunker och håller priset under $258 kan försäljningen ta fart och BNB/USDT-paret kan sjunka till $239 och därefter till $216.

Alternativt, om priset vänder upp från den nuvarande nivån, tyder det på att tjurarna fortsätter att köpa dipparna till $258. Paret kan sedan stiga till de glidande medelvärdena där björnarna återigen kan sätta upp ett starkt försvar.

XRP/USDT

Köpare drev XRP (XRP) över den nedåtgående trendlinjen den 20 november men kunde inte klara hindret vid 20-dagars EMA på 0,39 dollar. Detta tyder på att stämningen är fortsatt negativ och att handlare säljer på rallyer.

XRP/USDT daily chart. Källa: TradingView

XRP/USDT-paret kan sjunka till stödlinjen där köpare kan träda in. En stark rekyl från stödlinjen kommer att antyda att paret har bildat ett symmetriskt triangelmönster.

Om priset å andra sidan glider under stödlinjen kan paret sjunka till stödzonen 0,32-0,30 dollar. En stark rekyl från denna zon kommer att indikera att paret kan komma att sitta fast mellan 0,30 och 0,41 dollar i några dagar.

Björnarna måste dra priset under 0,30 dollar för att signalera början på nästa steg i nedåttrenden.

ADA/USDT

Cardano (ADA) är fortfarande i en stark nedåttrend. Björnarna drog priset under det omedelbara stödet vid 0,31 dollar den 21 november vilket öppnar dörrarna för en möjlig nedgång till stödlinjen.

ADA/USDT daily chart. Källa: TradingView

En mindre positiv faktor för tjurarna är att RSI bildar en hausse divergens. Detta tyder på att det björnmässiga momentumet kan vara på väg att avta. ADA/USDT-paret kan försöka en återhämtning från stödlinjen, som sannolikt kommer att stöta på en vägg vid 20-dagars EMA på 0,34 dollar.

Om priset vänder ner från denna nivå kommer det att antyda att björnarna fortsätter att sälja på uppgångar. Det kan leda till ett nytt test av stödlinjen. Om denna nivå spricker kan försäljningen accelerera och paret kan falla till 0,25 dollar. Omvänt skulle ett brott över 20-dagars EMA kunna uppmuntra köparna som kan driva paret till nedgångslinjen.

Relaterat: Bitcoin-prisnivåer att titta på när handlare satsar på sub-$14K BTC

DOGE/USDT

Efter att ha handlat mellan de glidande medelvärdena i flera dagar störtade Dogecoin (DOGE) under 50-dagars SMA på 0,08 dollar den 20 november. Detta indikerar att osäkerheten löst sig till förmån för björnarna.

DOGE/USDT daily chart. Källa: TradingView

20-dagars EMA på 0,09 dollar lutar nedåt och RSI är i det negativa området, vilket indikerar att paret DOGE/USDT kan sjunka till det omedelbara stödet vid 0,07 dollar. Om denna nivå också ger vika kan paret fullfölja en 100-procentig retracement av hela rallyt och sjunka till 0,06 dollar.

Omvänt, om priset återhämtar sig från den nuvarande nivån eller 0,07 dollar, kommer tjurarna återigen att försöka driva paret över 0,09 dollar. En stängning över detta motstånd skulle kunna signalera att den korrigerande fasen kan vara över. Paret skulle då kunna rida upp till $0,12.

MATIC/USDT

Polygon (MATIC) föll till upptrendlinjen den 21 november. Denna nivå har fungerat som stöd vid två tidigare tillfällen, varför tjurarna återigen kommer att försöka försvara den.

MATIC/USDT daily chart. Källa: En återhämtning från uppåtgående trendlinje kan möta stark försäljning nära 20-dagars EMA på 0,91 dollar. Om priset vänder ner från denna nivå kan paret återigen testa upptrendlinjen. Ett brott under denna nivå skulle kunna dra paret till det viktiga stödet vid 0,69 dollar. Denna nivå kommer sannolikt att locka köpare.

På uppsidan förblir 20-dagars EMA det viktigaste motståndet att hålla ögonen på. Om köparna driver priset över 20-dagars EMA kan paret stiga till 0,97 dollar och senare till det stela overheadmotståndet vid 1,05 dollar.

DOT/USDT

Polkadot (DOT) befinner sig fortfarande i en stark nedåtgående trend. Björnarna drog priset under vimpelformationen och intradagslägsta från den 10 november på 5,32 dollar den 20 november. Detta indikerar att den nedåtgående trenden har återupptagits.

DOT/USDT daily chart. Källa: TradingView

Köpare kan försöka starta en återhämtning från den psykologiska nivån 5 dollar, som kan nå upp till nedbrytningsnivån från vimpeln. Om björnarna vänder denna nivå till motstånd ökar utsikterna för en nedgång till 4,08 dollar.

Tvärtom, om köparna driver priset över 20-dagars EMA på 5,86 dollar kommer det att indikera aggressiva köp på lägre nivåer. Det kan utlösa short covering från de aggressiva tjurarna, vilket banar väg för ett möjligt rally till 6,50 dollar.

De åsikter, tankar och åsikter som uttrycks här är författarnas egna och återspeglar eller representerar inte nödvändigtvis Cointelegraphs åsikter och åsikter.