Sydkoreas unika och fantastiska kryptouniversum

Kanske är det språkbarriären eller de murar som myndigheterna har satt upp för att förhindra att pengar lämnar landet. Men vad det än är så har Sydkorea byggt upp sitt eget unika hörn av kryptoverket som inte liknar något annat ställe på planeten.

Doo Wan Nam, en delegat från MakerDAO som var med och grundade forsknings- och rådgivningsföretaget StableNode, skrattar när han beskriver hur galen den intensiva spekulationen och kryptospelandet kan bli i Sydkorea. Han säger att det är ett land där priset på stabila mynt som Dai eller USD Coin ibland kan handlas skyhögt, eftersom om priset av någon anledning börjar stiga lite över 1-dollarsgränsen kommer spekulanter att hoppa in på momentumhandeln. 

“De handlar ibland för 20 dollar eftersom de inte vet att det är en stablecoin”, förklarar han. “De säger: ‘Du vet, den handlades till 10 dollar, jag köpte den för att den pumpade… jag vet inte, jag läste inte, jag bara köpte’.”

“Så jag tror att det visar om folk visste vad Terra var.”

Den spektakulära implosionen för 60 miljarder dollar av Terra-ekosystemet, som leddes av den karismatiske men i slutändan vilseledda koreanska utvecklaren Do Kwon, kastar en skugga över hela ekosystemet.

Kväll i centrala Seoul.
Afton i centrala Seoul. Källa: Eem: Källa: Pexels

>

Terra är också lärorik om några av de unika egenskaperna hos kryptokulturen i Korea, som lägger mindre vikt vid decentralisering och sätter mer tillit till projektledare som Kwon.

Krypto är enormt stort i detta land som är besatt av den senaste och bästa tekniken. Huvudstaden Seoul är en futuristisk metropol med massiva högupplösta skärmar och blåsande snabbt internet överallt. En av tre personer i landet äger kryptovaluta, och regeringen har presenterat en ambitiös plan för att förvandla landet till det femte mest metaverse-vänliga landet i världen.

Sydkorea teknik

Samtidigt som engelska lärs ut i skolorna är det få som talar språket på en konversationsnivå. Detta gäller förstås för många länder, men bidrar till att förklara varför många koreaner inte är kopplade till samma informationskällor som kryptofantaster i USA. Glöm västerländska sociala medier och teknikjättar som Reddit, Google, Twitter och Facebook – Google Maps fungerar knappt i landet och det är svårt att få tag på en Uber.

Istället har sydkoreanerna tillgång till internet, chattar, söker, beställer mat och ringer efter skjutsar med hjälp av de lokala jättarna Kakao och Naver.

Dr Sangmin Seo från metaverse blockchain Klatyn.
Sangmin Seo från metaverse-blockchain Klatyn. Källa: Källa: Andrew Fenton

>

“Mer än 90 procent av koreanerna använder KakaoTalk (appen för sociala medier) varje dag”, förklarar Sangmin Seo, som föredrar att kallas Sam. Han är representativ direktör för Klatyn Foundation, Kakaos blockkedje- och metaverse-avdelning. “Naver är den mest dominerande sökmotorn i Sydkorea. Googles andel är cirka 10-20 procent och Naver står för 70-80 procent av marknadsandelen för sökmotorer.”

Kakao grundades 2011 och är nu det 15:e största företaget i ett land som domineras av ett 40-tal megaföretag. Samsung, LG, Hyundai och SK står tillsammans för halva värdet på den lokala aktiemarknaden, medan Samsung ensamt producerar en femtedel av landets export.

Zerocap-analytikern Nathan Lenga har undersökt det sydkoreanska ekosystemet i detalj och förklarar att det finns en helt annan kryptovärld som bubblar i landet. Han nämner det blockkedjebaserade videospelet och Roblox-konkurrenten Zepetto.

“Folk har inte riktigt hört talas om det, men det har 20 miljoner användare (i månaden), vilket är otroligt”, säger han. 

“Det finns en helt annan sida av krypto som vi bara inte hör talas om och som är baserad på asiatisk kultur. Allt detta har sitt ursprung i Sydkorea, och det är därför de är sådana användare – eftersom de har sina egna versioner.”

Läs också

Funktioner Du kan nu klona NFT:er som “Mimics”: Här är vad det innebär
Funktioner Luftdropparna: Att bygga gemenskaper eller att bygga problem?

2017: Sydkoreanska kryptonyheter

Seonik Jeon, vd för Financial News och grundare av Factblock, säger att före 2017 var det bara när Nordkorea avfyrade missiler som Sydkorea fick internationella nyheter.

“När blockkedjemarknaden började i Korea, runt 2017 och 2018, ökade dock mängden sökningar på blockkedja och Korea tillsammans avsevärt”, förklarar han.

Seonik Jeon, grundare av Korean Blockchain Week och VD för Factblock.
Seonik Jeon, grundare av Koreanska Blockchain-veckan och VD för Factblock. Källa: Levereras

Observatörer fascinerades av den spekulativa kryptomani som gjorde att Sydkorea blev världens tredje största kryptomarknad under 2017. Bitcoin handlades ibland upp till 20 % högre i landet (även känt som den berömda “Kimchi-premien”) på grund av de kapitalkontroller som infördes efter den globala finanskrisen 2007-2008 för att hindra pengar från att lämna landet. 

Många försökte och misslyckades med att utnyttja denna munsbitande arbitragemöjlighet, inklusive kryptons nuvarande huvudperson Sam Bankman-Fried – men en handfull lyckades.

Kryptovaluta och spelande

Koreas förhållande till krypto är knutet till dess komplicerade förhållande till spelande, som till största delen är förbjudet för lokalbefolkningen (förutom lotterier och hästkapplöpningar). En studie från Korean Center on Gambling Problems visar att den genomsnittliga koreanen har två till tre gånger högre sannolikhet att drabbas av spelberoende än andra nationaliteter, och spelande ses i ett mycket negativt ljus. 

“Själva spelandet är olagligt i Korea, så många människor med spelande eller en spekulativ [natur] tenderar då att gå in i aktier eller krypto”, säger Nam. “Krypto är mycket snabbt, hög risk, hög belöning.”

Seoul at night.
Seoul at night. Källa: Seoul i natt: Källa: Pexels

>

Nam kom in i området under boomen för initiala myntutbjudanden 2017 efter att ha avslutat sin militärtjänstgöring och anslutit sig till ett blockkedjeföretag.

“Det var ganska galet. I Korea var det mycket, mycket, mycket spekulativt. Det fanns bokstavligen människor – särskilt medelålders eller äldre som inte visste så mycket om blockchain – de hade bara pengar och gick till olika evenemang och sa: ‘Jag vill investera, hur kan jag investera?'”

De sydkoreanska myndigheterna förbjöd ICO:s i slutet av 2017, och nyhetsrapporter vid den tiden som hävdade att de funderade på ett fullständigt förbud mot krypto fick Bitcoins pris att störtdyka i januari 2018 från en rekordhög nivå i december 2017.

Krypto bull run

Det fullständiga förbudet kom dock aldrig, och det skedde en enorm ökning av användningen 2021 på grund av skyhöga priser som fick ICO-boomen att skämmas. Enligt Koreas Financial Services Commision (FSC) ägde bara 1,9 miljoner medborgare kryptovaluta i början av 2021. I slutet av året hade det antalet ökat till 15,25 miljoner medborgare.

Det innebär att en av tre medborgare nu äger krypto, och FSC satte landets marknadskapital för digitala tillgångar till 55 biljoner won (för närvarande 40 719 445 990 dollar), vilket gör landet till det sjunde största landet i världen när det gäller kryptoägande i förhållande till marknadskapital. Lenga tillskriver ökningen av antagandet till 2021 års bull run och den framgångsrika presidentkampanjen av Yoon Suk-yeol, som var starkt för krypto och till och med släppte en icke-fungibel tokenkollektion för anhängare. Yoon tillträdde i maj i år.

Jeon tror dock att teknikälskande millennials ligger bakom uppgången. 

“Jag tror att kryptoandels popularitet i Korea till stor del beror på den yngre generationens nyfikenhet och vilja att prova ny teknik”, förklarar han.

“Tusenårsgenerationen kallas ofta för den mobila generationen på grund av att de är bekanta med och accepterar tekniken. De är entusiastiska och passionerade och redo att snabbt acceptera och anpassa sig till förändringar och utveckling inom områden som blockchain, Web3, NFT och GameFi.”

Växlingen avtog under det följande räkenskapsåret (till juni 2022), med endast 13,2 % fler transaktioner.

Sydkoreanska kryptobörser

Den kraftiga ökningen under 2021 åtföljdes av nya licenslagar som infördes runt september och som i praktiken förbjöd den stora majoriteten av kryptobörserna i landet. Varje leverantör var tvungen att få ett godkännande från både Korea Internet and Security Agency och FSC, och de 63 börserna som var verksamma i landet reducerades till endast en handfull, däribland Upbit, Bithumb, Coinone och Korbit.

“De har nästan fullständig dominans över kryptoindustrin”, säger Lenga. “När den nya presidenten börjar införa mer positiva regleringar och lagstiftning i Sydkorea tror jag att fler olika börser kommer att komma tillbaka. Men de flesta av dem är bara borta för alltid eftersom de inte fick överleva.”

Läs också

Funktioner Krypto i Filippinerna: Nödvändighet är adoptionsmamma
Kolumner Hjälpa Ukraina utan att donera pengar: Lauras plan för DeFi-insatser

Och även om många inom kryptomiljön utanför Korea betraktade det som en överdrift, fanns det inom landet en större acceptans för behovet av att städa upp i branschen, som Jeon sade var hårt konkurrensutsatt. 

“På denna lilla marknad fanns det en konkurrens om att lista mynt mellan börserna, och alla dessa bluffmynt listades, vilket ibland orsakade skada för investerare”, säger han. 

“Många insolventa mynt som inte hade en ordentlig affärsmässighet sorterades bort. Och det var en möjlighet för investerare att investera i en säkrare miljö.”

Doo Wan Nam från Stablenode.
Doo-Wan-Nam-from-Stablenode. Källa: Källa: Levererat

Nam lägger skulden mer på bankerna än på regeringen och påpekar att medan 40 olika börser godkändes på regeringens sida, “var de som klarade bankernas sida bara fem”, säger han. Börserna behövde en bankpartner för att få in och ut fiat, och få banker var villiga att göra affärer.

En annan mycket diskuterad regleringsfråga omger kryptoskatter, med långvariga planer på att ta ut en extra skatt på 20 procent på kapitalvinster från krypto. Ursprungligen skulle det ha genomförts i januari i år, men det har skjutits upp till 2025 och kommer kanske aldrig att ske.

Jeon säger att regeringen febrilt studerar branschen för att förstå den ordentligt och reglera den effektivt. “När de väl har dessa regleringar klara tror jag att många företag är redo att hoppa in i krypto”, säger han.

Med tanke på att FTX:s kollaps följde så snabbt efter Terra:s fall kom det i veckan fram rapporter om att FSC överväger att införa nya regler för att hålla kunddepositioner separerade från börstillgångar och för att reglera börsens tokens striktare.

Koreansk teknik: Decentralisering

Den största skillnaden mellan kryptogemenskapen i Sydkorea och i västvärlden är förmodligen bristen på betoning – och ideologi – kring vikten av decentralisering.

Nam förklarar att medan amerikanska uppfattningar om krypto bygger på idéer om självöverhöghet och decentralisering, “inte dina nycklar, inte dina mynt”, är den typen av idéer inte allmänt accepterade i Korea.

“Vi har gjort en hel del undersökningar och forskning, och de flesta koreaner har inte riktigt tillgång till krypto från, låt oss säga, MetaMask. De flesta sätter bara in det på kryptobörserna och tar aldrig ut det till [en plånbok]. Faktum är att vi har gjort en del undersökningar och insett att många av dem inte ens vet att [privata kalla plånböcker] existerar.”

Som ett resultat av detta är decentraliserade autonoma organisationer ett främmande koncept för många, och antagandet av decentraliserad finansiering (DeFi) är inte lika utbrett. Detta är vanligt i den östasiatiska regionen enligt färska uppgifter från Chainalysis, som visar att endast 28 procent av transaktionsdata är relaterade till DeFi. Det är lägre än i någon annan region förutom Östeuropa och långt efter Nordamerikas 43,3 %.

Nam förklarar att det finns en nivå av tillit och tro på centraliserade projekt med identifierbara ledare som västerländska kryptoentusiaster helt enkelt inte delar.

“De tror liksom på det här med att ha ett enda ledarskap – det såg vi liksom med Terra också. Trots att de var väldigt stora såg vi att Do Kwon hade mycket makt och att han kunde ha inflytande i det här ekosystemet, vilket för mer decentraliserade protokoll kan kritiseras men åtminstone i Korea kändes det väldigt naturligt”, säger han.

“Det har inte riktigt det här starka idealet av libertarianism; det ses mer som ett företag eller en annan form av samarbete. För det andra finns det fortfarande en stor tilltro till traditionella institutioner. Ironiskt nog var det anledningen till att Ripple blev riktigt populärt i Korea”, tillägger Nam.

“Från deras sida tror de att det är bättre att lita på en centraliserad enhet än på sig själva.”

Sam säger dock att detta börjar förändras – och han tror att det måste förändras för att man ska kunna utnyttja möjligheten fullt ut.

“Kakao och koreaner bryr sig också om decentralisering, och vi tror att vår värld kommer att bli mer decentraliserad i framtiden, men vi behöver tid och vi måste utbilda människor om decentraliseringens kraft och hur vi förlorar på decentralisering och vad vi får ut av decentralisering”, säger han.

Håll utkik efter del 2 som kommer att utforska Sydkoreas fascination för spel, dess blockkedjespelindustri och ambitiösa planer på att dominera metaverset. 

Läs också

Funktioner Påtvingad kreativitet: Varför Bitcoin frodas i före detta socialistiska stater
Funktioner FBI:s gripande av Virgil Griffith för brott mot sanktionerna, på nära håll

Andrew Fenton

Andrew Fenton är journalist och redaktör i Melbourne och bevakar kryptovaluta och blockchain. Han har arbetat som nationell underhållningsskribent för News Corp Australia, på SA Weekend som filmjournalist och på The Melbourne Weekly.