FEC-utredning krävs efter att SBF “erkänt” donationer med svarta pengar

En övervakningsgrupp har krävt en utredning av Sam Bankman-Frieds politiska donationer, och hävdar att den före detta VD:n för FTX har erkänt att han har donerat tiotals miljoner dollar till republikaner under bordet, i strid med federal lag.

Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) lämnade in klagomålet till Federal Election Commission (FEC) den 8 december och hänvisade till kommentarer från Bankman-Fried i en intervju den 16 november med kryptovalutavloggaren Tiffany Fong som släpptes via YouTube den 29 november.

CREW föreslog i sitt klagomål att rika donatorer ofta utnyttjar Citizen United-domen för att kringgå federala lagar om offentliggörande genom att använda sig av mellanhänder och hävda att de inte var medvetna om var pengarna hamnade, men att Bankman-Frieds erkännande förnekar denna rimliga förnekbarhet. Som CREW:s vice ordförande och chefsjurist Donald Sherman påpekar:

“Bankman-Fried sa den tysta delen högt. Han erkände att han bröt mot federala lagar som är utformade för att se till att amerikanerna har insyn i dem som finansierar val och nu måste han ställas till svars.”

CREW har bett FEC att utreda överträdelsen och vidta eventuella ytterligare åtgärder som är lämpliga, till exempel att hänskjuta ärendet till justitiedepartementet för straffrättsligt åtal.

Gruppen anklagade Bankman-Fried för “direkta och allvarliga överträdelser av Federal Election Campaign Act”, som kräver att politiska donationer på över 200 dollar per år ska offentliggöras.

Relaterat: FTX:s Bankman-Fried kommer att undersökas för marknadsmanipulation, Do Kwon ger sig till känna

I intervjun med Fong den 16 november hävdade Bankman-Fried att han hade “donerat ungefär lika mycket till båda partierna” Med tanke på att han var demokraternas näst största donator, enligt OpenSecrets, verkar dessa “mörka” donationer handla om en betydande summa pengar.

“Alla mina donationer till republikaner var mörka”, konstaterade SBF, innan han tillade:

“Anledningen var inte av regleringsskäl, utan för att journalister flippar ut om man donerar till republikaner, de är alla superliberala. Och jag ville inte ha den striden.”

Bankman-Fried har varit på något av en ursäktsturné sedan han föll i onåd, och har gjort en rad offentliga framträdanden, bland annat intervjuer med New York Times DealBook Summit, Good Morning America och många Twitter-spaces.

Han har upprepade gånger hävdat att han gör dessa intervjuer mot sina advokaters inrådan, som har rått honom att ligga lågt och inte säga något, för att inte hamna i blåsväder på grund av sina kommentarer.