FTX går upp i rök och påverkar den bredare kryptoindustrin, vilket får tillsynsmyndigheterna att reagera: Hodler’s Digest, Nov. 6-12

Hodler’s DigestHodler’s Digest hjälper dig att spåra varenda viktig nyhet som hänt den här veckan. De bästa (och sämsta) citaten, höjdpunkterna för antagande och reglering, ledande mynt, förutsägelser och mycket mer – en vecka på Kryptodeals i en länk.

Top Stories This Week

FTX och Binances pågående saga: Allt som har hänt hittills

En jordbävning skakade kryptoområdet den här veckan, dess inverkan kändes i många relaterade historier om FTX, Alameda Research och Binance. Även om de dåliga nyheterna kom in i veckan verkar misstankarna kring FTX:s status ha börjat den 2 november. Oron hade att göra med ett stort antal FTX-token (FTT) som innehas av Alameda (Sam Bankman-Fried, alias SBF, grundade Alameda och var med och grundade FTX). Den 6 november hade Binance beslutat att man skulle sälja sin betydande position i FTT. Problem med uttag från FTX dök upp den 7 november, vilket är symptomatiskt för en bankrun. Binance uttryckte intresse för att köpa FTX men avböjde köpet med hänvisning till problem den 9 november. 

Andra utvecklingar under veckan var bland annat att SBF enligt uppgift begärde 8 miljarder dollar för att täcka uttag från börsen och nyheter om att situationen påverkar andra stora aktörer som Sequoia Capital, samt relaterade rubriker om reglering. 

Den 11 november avgick SBF samt ansökte FTX, Alameda och FTX US om konkurs enligt kapitel 11 i USA. Omkring 130 enheter under FTX Group ansöker om konkurs.

Breaking: Bahamas värdepapperstillsynsmyndighet fryser FTX tillgångar

Den 10 november fick FTX sina tillgångar frysta och sin registrering indragen av Bahamas värdepapperskommission, baserat på misstankar om misskött hantering av kundmedel. En provisorisk likvidator valdes av Bahamas högsta domstol, vilket innebär att FTX nu måste få tillstånd att röra några av sina tillgångar. FTX är huvudsakligen baserat i Bahamas, vilket faller under dess jurisdiktion. Situationen när det gäller FTX-användarnas uttag har varit rörig, med vissa uttag som verkar ha godkänts och medel som lämnat börsen. Dessutom har FTX förhandlat fram ett avtal med Tron som gör det möjligt för innehavare av TRX, BTT, JST, SUN och HT att byta tillgångar från FTX till externa plånböcker utan påföljd.

Läs också

Funktioner Powers On… De fem viktigaste lag- och regleringsutvecklingen inom kryptoområdet under 2021
Funktioner Är du självständig än? Finansiell självständighet och den decentraliserade börsen

Chainlink Labs erbjuder proof-of-reserve-tjänst för omstridda utbyten

Med tanke på situationen med FTX har det uppstått diskussioner om att kräva att kryptobörserna ska komma med proof-of-reserves, vilket i huvudsak skulle ge garantier för att börserna har tillräckligt med tillgångar för att täcka sina skulder. Chainlink Labs har utvecklat en produkt som syftar till att underlätta denna process för börserna. Flera kryptobörser har kommit fram med avsikt att tillhandahålla någon form av proof-of-reserves-system (inte nödvändigtvis Chainlinks produkt, men någon typ av system i allmänhet), inklusive Binance, som redan har gjort framsteg med ett proof-of-reserves-system.

White House säger att det behövs “försiktig reglering av kryptovalutor” och anspelar på situationen med FTX

Den här veckans turbulens har drivit USA:s president Joe Bidens administration att hålla ett öga på kryptoområdet, med hjälp av amerikanska regleringsorgan för verkställighet. “Administrationen […] har konsekvent hävdat att utan ordentlig tillsyn riskerar kryptovalutor att skada vanliga amerikaner”, sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre under en presskonferens den 10 november. “De senaste nyheterna understryker ytterligare dessa farhågor och belyser varför det verkligen behövs en försiktig reglering av kryptovalutor.”

Post-election roundup: Vilka var de kryptoförespråkande och kryptofientliga vinnarna och förlorarna från de amerikanska mellanårsvalen?

De amerikanska mellanårsvalen ägde rum den 8 november. Kryptoområdet hade en närvaro i valet, som spände över ett brett antal ställningstaganden och positioner om branschreglering som innehades av inblandade politiker. Bland blandningen vann J.D. Vance, en känd Bitcoin-ägare, en plats i Ohio senat. Tom Emmer och Patrick McHenry, två personer som är för krypto, behöll också sina positioner i Minnesota respektive North Carolina. Brad Sherman, som är mindre positiv till kryptoområdet, uppnådde dock omval i Kalifornien.

Vinnare och förlorare

I slutet av veckan ligger Bitcoin (BTC)$16 932, Ether (ETH)$1 274 och XRP på $0,37. Det totala marknadskapitalet ligger på $859,61 miljarder, enligt CoinMarketCap.

Av de 100 största kryptovalutorna är de tre största altcoinvinsterna under veckan PAX Gold (PAXG) på 5,69 %, Gemini Dollar (GUSD) på 0,71 % och Dai (DAI) på 0,14 %.

De tre största altcoin-förlorarna för veckan är FTX Token (FTT) på -89,18 %, Solana (SOL) på -50,30 % och Loopring (LRC) på -38,47 %.

För mer info om kryptopriserna, se till att läsa Cointelegraphs marknadsanalys.

Läs också

Funktioner Året 1602 återbesöks: Är DAO:er det nya företagsparadigmet?
Funktioner NFT-communities ger grönt ljus åt Web3-filmer: En decentraliserad framtid för fans och Hollywood

Mest minnesvärda citat

“Om världsekonomin är ett cirkulationssystem är den stillastående. Delar dör.”

Michel Khazzaka, kryptograf och grundare av Valuechain

“Om man tittar närmare på det så är fraktionella NFT:er själva kärnan i Web3-konceptet.”

Alexei Kulevets, medgrundare och vd för Walken

“Jag tror att det som folk ofta missförstår är att Web3 inte är ett exklusivt nytt internet. I Web3 finns också Web2, på samma sätt som vi hittade den tidigare World Wide Web i Web2.”

Max Kordek, ordförande för Lisk

“Med ett globalt MiCA [Markets in Crypto-Assets regulatory framework] skulle FTX-kraschen inte ha inträffat.”

Stefan Berger, ledamot av Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor

“Alla kryptobörser bör göra merkle-tree proof-of-reserves.”

Changpeng “CZ” Zhao, vd för Binance

“FTX.com var en offshore-börs som inte reglerades av SEC. Problemet är att SEC misslyckades med att skapa klarhet i lagstiftningen här i USA, så många amerikanska investerare (och 95 procent av handelsverksamheten) gick utomlands. Att straffa amerikanska företag för detta är inte rimligt.”

Brian Armstrong, vd för Coinbase

Veckens förutsägelse 

Bitcoin prisbotten tar form när “gamla mynt” når rekordhöga 78% av utbudet

Bitcoin inledde veckan över 21 000 dollar, även om tillgången föll märkbart efter att FTX-nyheterna bröt ut och dök under 16 000 dollar den 9 november, enligt Cointelegraphs BTC-prisindex. BTC studsade därefter tillbaka upp till 18 000 dollar, men sjönk sedan återigen. 

Pseudonymen Decentrader-medgrundare Filbfilb förklarade varför FTX-situationen är en sådan stor branschhändelse. Hans förklaring gick i huvudsak ut på att allt var bra under den senaste tjurmarknaden för kryptoindustrin, men att aktörerna blev överexponerade. Sedan kom björnmarknaden och sjunkande priser skapade hål i företagens balansräkningar. Han förklarade att en sund återhämtning kan vara en flerårig ansträngning.

Veckens FUD 

Rapportera: Tether fryser 46 miljoner dollar av FTX:s USDT och skapar ett nytt prejudikat

Stablecoin-utgivaren Tether Limited har till synes fryst USDT till ett värde av cirka 46 miljoner dollar som innehas i FTX:s Tron-blockkedjeplånbok, baserat på blockkedjeobservationer från Whale Alert den 10 november. Tether har inte tidigare fryst ett företag eller en börs plånbok, endast privatägda plånböcker i samband med myndighetsutredningar. I kommentarer till Kryptodeals bekräftade en talesperson för Tether inte den misstänkta frysningen, men noterade företagets regelbundna kommunikation med brottsbekämpande myndigheter.

Bitcoin miner Iris Energy står inför 103 miljoner dollar i betalningsinställelse från fordringsägare

Björnmarknadens förluster fortsatte den här veckan, då nyheter kom upp om förnybar energi Bitcoin gruvverksamhet Iris Energys finansiella problem. Enligt ett betalningsinställelse som utfärdats av gruvriggtillverkaren Bitmain Technologies är företaget enligt uppgift skyldigt totalt 103 miljoner dollar. Flera faktorer har till synes bidragit till Iris Energys försämrade finansiella ställning, såsom Bitcoins låga pris och ökade elkostnader. 

BlockFi begränsar plattformens aktivitet, inklusive stopp för kunduttag

Uttag och andra funktioner har pausats på BlockFi, där plattformen för utlåning av digitala tillgångar förklarar att den väntar på klarhet kring FTX-problemet. Dessutom noterade BlockFi att kunderna bör avstå från att göra insättningar på BlockFi wallets eller dess ränteplattform. BlockFi och FTX US har tidigare ingått ett avtal som innefattar en kreditlinje på 400 miljoner dollar som ges till BlockFi.

Bästa Cointelegraph-funktioner

Hur du hindrar ditt kryptogemenskap från att implodera

“Det fanns många cypherpunks på de tidiga Bitcoin-mötena som jag gick på.”

Vissa centralbanker har hoppat av loppet om den digitala valutan

Det finns minst fyra länder som antingen har skrotat eller stoppat CBDC-planer hittills, och varje centralbank har sina egna skäl för att inte lansera en sådan.

Kulle Bitcoin ha kunnat lanseras på 1990-talet – eller väntade den på Satoshi?

Med internet, kryptografi med elliptisk kurva, även Merkle-träd och PoW-protokoll, var Bitcoin “tekniskt möjligt” 1994.

Redaktionen

Kryptodeals Magazine skribenter och reportrar har bidragit till den här artikeln.