Genslers inställning till krypto verkar skev när kritiken monteras

Sedan han tog över vid USA:s Securities and Exchange Commission (SEC) har ordföranden Gary Gensler upprepade gånger kallats “den onda polisen” för branschen för digitala tillgångar. Hittills har Gensler under de senaste 18 månaderna haft en extremt hård inställning till kryptomarknaden, där han har delat ut många böter och tillämpat en sträng politik för att få branschens aktörer att följa reglerna.

Trots sin aggressiva reglering av krypto har Gensler dock, trots sin aggressiva inställning till kryptoreglering, till största delen förblivit tyst om flera viktiga frågor som förespråkare av digitala tillgångar har talat om under lång tid. Till exempel har SEC fortfarande inte lyckats klargöra vilka kryptovalutor som kan betraktas som värdepapper, och har gång på gång förklarat att de flesta kryptovalutor på marknaden idag skulle kunna klassificeras som sådana.

Gensler har också tidigare noterat att det redan finns en uppsjö av lagar som erbjuder tillräcklig klarhet när det gäller regleringen av kryptomarknaden. I en intervju med Bloomberg nyligen sade han att för att kryptoinvesterare ska få det skydd de förtjänar måste mellanhänder som plattformar för handel med och utlåning av kryptotillgångar anpassa sig till det krav på efterlevnad som SEC fastställt:

“Ingenting på kryptomarknaderna är oförenligt med värdepapperslagarna. Investerare har dragit nytta av nästan 90 år av väl utformade skydd som ger investerare den information de behöver och som skyddar mot oegentligheter som förskingring av kundtillgångar, bedrägeri, manipulation, frontrunning, tvättförsäljning och andra intressekonflikter som skadar investerare och marknadens integritet.”

Sedan april 2021 har Gensler bötfällt en rad kryptobolag och promotorer för brott mot värdepappersreglerna, där företag som BlockFi har tvingats hosta upp upp till 100 miljoner dollar i straffavgifter för brister i registreringen.

I juli lämnade SEC in en stämning om insiderhandel mot en före detta anställd på Coinbase och hävdade att sammanlagt sju kryptotillgångar som erbjöds av handelsplattformen var oregistrerade värdepapper. Inte nog med det, enligt offentliga anmälningar, uppges myndigheten granska de olika processer som Coinbase använder sig av när det gäller att välja vilka kryptovalutor som ska erbjudas kunderna.

Kritiker fortsätter att ta sikte på Gensler 

Sedan han blev chef för SEC har kritiken kring Genslers till synes aggressiva inställning till kryptoreglering ökat ganska mycket. I slutet av förra året avslöjade till exempel Coinbases vd Brian Armstrong att SEC hade hindrat hans företag från att släppa en ny funktion, som hindrade användare från att tjäna ränta på sina kryptotillgångar. 

I detta avseende utfärdade SEC ett “Wells notice” mot Coinbase, vilket i sin mest grundläggande mening är ett dokument som informerar mottagaren om att byrån planerar att vidta verkställighetsåtgärder mot dem.

För att få en bättre överblick över situationen tog Kryptodeals kontakt med Slava Demchuk, vd för en brittiskbaserad tjänst mot penningtvätt (AML) AMLBot och kryptoplånet AMLSafe. Enligt honom har Gensler och SEC inte gett kryptoföretag tydlig vägledning om saker som registrering och efterlevnad och har inte lyckats göra efterlevnad av kryptoföreskrifter attraktivt och tillgängligt för marknadsaktörerna. Han tillade:

“Det ser ut som om SEC fokuserar på alla fel saker, och som ett resultat lider kryptoindustrin av fall som FTX. Och även om det är lätt att hitta en balans mellan reglering och innovation, medger jag att det är viktigt att införa regleringar så fort som möjligt, annars kommer investerare och användare att förlora förtroendet för branschen.”

En något liknande åsikt delas av Przemysław Kral, vd för kryptovalutabörsen Zonda Global, som anser att Genslers tillvägagångssätt när det gäller reglering av krypto verkligen ger upphov till många frågor, särskilt mot bakgrund av den senaste tidens turbulens på marknaden. Han sade till Kryptodeals att eftersom Genslers åtgärder redan hade ifrågasatts under månaderna efter FTX-kollapsen, bekräftas den pågående kritiken mot honom ytterligare.

Redan tidigare:  NFTs kan hjälpa till att lösa bedrägerier med diamantcertifiering

“Som nyckelperson med ansvar för att skydda amerikanska kunder mot värdepappersbedrägerier råder det knappast något tvivel om att hans tillvägagångssätt har misslyckats i viss utsträckning. Alla regelverk som misslyckas med att skydda kunderna i första hand bör betraktas som motsatsen till att främja tillväxten inom en bransch”, konstaterade Kral.

Lagstiftarna är inte heller nöjda

Med en rad kollaps – FTX, Celsius, Vauld, Voyager och Terra – under de senaste dryga sex månaderna har den övergripande effektiviteten hos kryptoreglerna i USA ifrågasatts av ett antal framstående lagstiftare, däribland den amerikanska representanten Tom Emmer, som nyligen uttryckte sin oro över Genslers strategi för kryptotillsyn.

Sedan årsskiftet har Emmer varit ganska högljudd om SEC:s “urskillningslösa och inkonsekventa strategi” gentemot sektorn för digitala tillgångar, och kongressledamoten noterade att han tidigare i mars hade kontaktats av företrädare för olika krypto- och blockkedjeföretag som berättade för honom att Genslers utstuderade rapporteringsförfrågningar inte bara var extremt betungande och onödiga, utan också hade en direkt effekt på den innovation som emanerar från denna snabbt utvecklande sektor.

Det är också värt att notera att Emmer nyligen bad SEC att följa de standarder som fastställts i Paperwork Reduction Act från 1980, en lagstiftning som syftar till att minska den totala mängden pappersarbete som den federala regeringen ålägger privata företag och medborgare. “Kongressen bör inte behöva få veta detaljerna om SEC:s tillsynsagenda genom planterade historier i progressiva publikationer”, sade han.

Sist, tidigare i september, införde Gensler en ny regel som kräver att alla kryptoförmedlare – inklusive börser, mäklare, clearingagenter och depåhållare – ska vara registrerade hos SEC. Detta beslut möttes av mycket motreaktioner, bland annat från den framstående republikanska partisenatorn Pat Toomey.

Han anser att SEC har misslyckats med att skapa någon form av rättslig klarhet för kryptoindustrin samtidigt som han anklagar tillsynsmyndigheten för att “sova vid ratten”, särskilt som framstående projekt som Celsius Network och Voyager Digital har fortsatt att kollapsa som dominobrickor under hela sommaren och lämnat hundratusentals kunder utan tillgång till sina surt förvärvade pengar.

Är ordförandens framtid i fara?

För ungefär åtta månader sedan, i mars, fick f.d. FTX-vd:n Sam Bankman-Fried sällskap av Gary Gensler i ett videosamtal om att den numera nedlagda börsen skulle få grönt ljus av tillsynsmyndigheterna i USA utan att hotas av böter (främst för att ha brutit mot värdepappersreglerna.)

Och även om affären inte blev verklighet, har FTX:s fall i onåd ifrågasatt Genslers framtid som chef för SEC och hans allmänna effektivitet, särskilt eftersom Bankman-Fried kunde få tillgång till eliterna i Washington samtidigt som han drev ett off-shore-företag som främjade riskabla handelssystem och tog in på sina kunders konton för att finansiera andra investeringar.

I själva verket hävdar Emmer att Gensler kan ha varit i maskopi med Bankman-Fried och resten av hans team och twittrade den 11 november:

I huvudsak har FTX:s kollaps satt igång en helt ny nivå av undersökningar av Genslers kryptoutsikter. Hittills har detaljer om Genslers offentliga mötesschema som innehåller flera sessioner med Bankman-Fried nyligen gjort sin väg på nätet – vissa daterade till oktober, bara en månad innan FTXs fall – vilket har lett till att många kryptoentusiaster hävdar att Gensler kan ha mysit med en potentiell brottsling som är ansvarig för att ha lurat investerare på miljarder dollar.

I själva verket hävdar vissa att om SEC hade ingått ett avtal med FTX skulle det ha gett den senare ett regleringsmonopol över marknaden för digitala tillgångar och gett Bankman-Fried makten att dominera kryptobörslandskapet.

Vad händer härnäst för SEC och krypto?

Med Genslers strävan efter en starkt reglerad strategi gentemot kryptomarknaden verkar det som om de kommande månaderna kan bli extremt tuffa för branschen. Till att börja med verkar den två år långa striden mellan SEC och Ripple äntligen vara på väg mot ett slut, med en dom som väntas komma snart.

Represent: Hur tjänar kryptohårdvaruplånboksföretag pengar?

Fallet kan få stora konsekvenser för marknaden i stort eftersom Ripples inhemska kryptoerbjudande, XRP (XRP), för närvarande är bland de tio största digitala tillgångarna efter total kapitalisering. Tvisten mellan SEC och Ripple började redan i december 2020, då tillsynsmyndigheten i domstol hävdade att Ripples verkställande ledning hade samlat in hela 1,3 miljarder dollar genom att erbjuda XRP som oregistrerade värdepapper.

Där vi går in i en framtid som drivs av decentraliserad teknik blir det därför intressant att se hur Gensler och SEC fortsätter att navigera i detta snabbt föränderliga område, särskilt med tanke på att antalet personer som investerar i kryptovalutor har ökat i snabb takt under de senaste åren.