Hur du hindrar ditt kryptogemenskap från att implodera

Kryptogemenskaper kan ofta implodera, trots de bästa avsikterna hos alla inblandade.

Genuina gemenskaper med trovärdiga men invecklade projektidéer kan misslyckas lika lätt som projekt som DeFi Wonderland, som imploderade på grund av sin finanschefs koppling till den kontroversiella, nedlagda kanadensiska börsen QuadrigaCX.

Plausibla projekt står inför skalningsutmaningar som Zilliqa eller projektledningsproblem som Bitcoin Diamond … eller helt enkelt får slut på pengar som vilken startup som helst. Därför behöver de en stark och välkoordinerad gemenskap för att se till att de kan överleva om och när saker och ting går fel. 

Så, vad kan man göra för att hjälpa till att skapa en sund gemenskap som drar åt samma håll för att uppnå sina mål? Här är några reflektioner från grundare och community managers. 

Men till att börja med, vad är ens ett krypto-“community”?”

Vad är ett kryptogemenskap?

“Det finns många rörliga delar i ett samhälle. Det finns inget sätt att definiera en gemenskap inom krypto”, säger Jett Nathan, samhällsorganisatör för Perion gaming DAO.

“De olika typerna av gemenskap har mycket att göra med ett projekt. Olika kryptoinitiativ beter sig också olika, oavsett om det är DeFi eller NFT:s” Som ett pro-gaming-team är det tydligt vad som håller samman Perions DAO: “medlemmar som försöker bli pro-gamers eller lär sig att bli programmerare.”

Att vara en del av en gemenskap är mer än en transaktion. Att äga ett mynt gör dig inte till en medlem av gemenskapen. Investerargemenskaper vill att deras häst ska vinna, så Twitter feedback loops kan göra projektbyggen ogenomskinliga och orealistiska. Ett projekt måste skapa en smältbar historia för att en gemenskap ska hålla sig till den. Projektets behov och gemenskapens behov kan dock skilja sig åt. 

Inom samhället är också handlare och sanna troende olika. Handlare har givetvis incitament att brinna för sina innehav, eftersom det hjälper deras höftfickor att locka till sig ytterligare investerare. Men sanna troende har genuint förtroende för berättelsen, uppdraget. En gemenskap kan alltså vara en flock vargar eller en altruistisk grupp av helgon, beroende på berättelsen.

Grundare och projektledare måste vara snälla och hålla dessa olika grupper i schack.

Stereotyper i samhället 

Ivan Fartunov är Aragons chef för ekosystem. Han säger: “Ett samhälle är ett samhälle helt och hållet. Om du inte kan bygga ett bra samhälle utanför krypto kan du inte bygga ett inom krypto” Tokens löser inte alla problem, och de kommer inte att hålla ihop ett samhälle i en björnmarknad.

“Monetära incitament kan också bryta det sociala kontraktet. Du ber inte om betalning när du bjuder en vän på middag. Men tjurmarknader innebär att människor gör saker enbart för att få pengar, och detta är en falsk gemenskap som kommer att vända sig mot dig så snart du slutar betala.”

För Fartunov finns det idag tre breda kategorier av kryptogemenskaper, som var och en hjälper och skadar utrymmet på olika sätt. 

Blinda idealister

De har en idealism och entusiasm som innebär att “vi kommer att förändra världen”, vilket är till hjälp i en bransch som kräver att du har övertygelser som andra kommer att kalla “galna” En del av dem tenderar att vara alltför akademiska i sitt tänkande, andra är demokratimaxare. Men demokrati fungerar inte alltid så bra. Vanligtvis översätts akademiska begrepp inte bra i det här området.” Alla måste dock vara lite idealister för att kunna arbeta realistiskt inom Web3.

Moon bois 

Fartunov säger att obegränsade ekonomiska fördelar “är inkörsporten för moon bois, och många människor går in i detta utrymme med den inställningen”

Varje adoptionscykel drivs av moon bois som hoppas bli rika snabbt på det senaste uppsvinget: “2013 hade vi bitcoin-gafflarna – den första vågen av shitcoins. Sedan 2017-2018 hade vi initiala myntutbjudanden – en massa vitböcker och proof-of-concepts och lite avsikt från grundarnas sida att göra mycket verkliga tillämpningar.”

“Sedan 2020-2021 hade vi DeFi och NFTs – lovande intressanta tillämpningar, men den finansiella uppsidan var det som genererade mest intresse. Förhoppningsvis stannar några av dessa personer kvar och ansluter sig till någon av de andra två typerna av gemenskaper.”

Läs också

Funktioner Flyttar kryptovalutaepicentrumet bort från Östasien?
Funktioner NFT-klon Punks: Rätt eller fel?

Pragmatiska byggare

Dessa är de mest användbara medlemmarna och de som faktiskt får saker gjorda. De är “pragmatiska byggare, som har en långsiktig horisont; de vill bygga lösningar på problem inom branschen. De inser att ‘paradigmskiftet’ egentligen inte står runt hörnet, och att saker och ting först måste bli meningsfulla i sandlådan för Web3.”  

Men ivriga spekulanter och byggare utesluter inte varandra, säger Fartunov. Att vara aktiv och ansluten inom området hjälper spekulanter att övergå till byggare och gå med i decentraliserade autonoma organisationer (DAO) tack vare deras relationer och förtrogenhet med de verktyg som används samt de gemensamma smärtpunkterna. Ändå har DAO:er – låt oss kalla dem “icke-hierarkiska inte så automatiserade organ” – också ytterligare komplicerat kryptogemenskaperna. Är DAO:er ens ett bra produkthanteringsverktyg?

Feltt DAO-experiment

Fartunov deltog i Aragon Network DAO-experimentet, som snart kommer att avvecklas genom en aktiv omröstning. DAO byggdes för att testa tre experimentella produkter från Aragon, inklusive ett decentraliserat domstolssystem. Ingen invände mot idén och det 11 månader långa DAO-baserade projektet genererade insikter, men enligt Fartunovs åsikt är det inte hållbart. Eftersom dessa tre styrningsprodukter stängs ner – stängs DAO också ner.

Arbetsflöden och bidragsgivare dök upp med lätthet, säger Fartunov. Problemet var att det fanns lite filtrering av bidragsgivarna. “När man ger jobbet till den första personen som räcker upp handen skapar man incitament för att locka till sig personer som är bra på att räcka upp handen, men inte nödvändigtvis på att leverera arbetet”, säger han. “Det finns onekligen en del bra människor där inne, men på det hela taget kan man få en uppblåst bidragsgivare. Det var motsatsen till en lean startup.”

“För lite ansvarsskyldighet för produktionen är hur en gemenskap imploderar.”

“Vi har ändå ett bra kärnteam och några starka bidragsgivare som kunde se att förhållandet mellan brinnande hastighet och resultat inte stämde. Utan en magkänsla där kan man bara spendera hela kassan på orelaterade moonshot-aktiviteter, och projektet skulle upphöra”, säger Fartunov till Magazine.

Krypto är ett samordningsverktyg, och kryptoekonomiska primitivformer påskyndar samhällsbyggandet. Att anpassa de personliga incitamenten till den bästa riktningen för organisationen är avgörande, eftersom teamen har starka ekonomiska incitament att hålla sina arbetsflöden finansierade, även om det inte tillför något värde. 

Så, medan vissa kryptotroende nu har en stark affinitet med DAO:s som det lim som håller ihop “Web3 Kickstarters”, kan projektkassor drabbas av ineffektiva utgifter med framsynthet – allmännyttans tragedi. Lösningen på detta existentiella kryptoproblem kan vara mekanisk eller kulturell, funderar Fartunov nu.

“Kryptogemenskaper kan faktiskt vara mer aggressiva på ett bra sätt, eftersom de kan införa incitament för vissa åtgärder utan att förlita sig på sociala påtryckningar”, säger Fartunov.

Men DAO:er är bara ett infrastrukturlager, konstaterar Fartunov. “Du kan ha häftiga racerbanor, men du behöver förare, bilar och fans för att fungera” – med andra ord ledare och agendasättare. DAO:er är platta men behöver fortfarande ledarskap, säger han utifrån sin erfarenhet.

Apröva saker och ting men välj en tydlig riktning 

En annan vanlig utmaning för DAO:er är bristen på strategi. Att utforska alla vägar samtidigt är för dyrt. “Man kan inte bara utgå från en vision – man bör vara ganska specifik när det gäller vägen dit”, säger han. Uniswap håller till exempel på att skapa en grund för att driva produkten, och MakerDAO är nu engagerad i några tunga debatter om hur man ska bestämma en konsekvent väg framåt, säger Fartunov. 

En brist på tydligt kommunicerad strategi är problemet. “Om du har flera hypoteser om ett första användningsfall, testa tidigt några. Men i slutändan måste du engagera organisationen i ett första användningsfall. Det är viktigt att experimentera, men det finns en organisatorisk gräns för hur många experiment man kan köra parallellt innan visionen för organisationen blir otydlig.”

“Men en strategi som är tydlig kan vara en självfiltrerande mekanism för divergerande intressenter.”

Att ta reda på vem som har kompetens

Projekt bör också granska bidragsgivare med avseende på rykte och referenser, säger Fartunov. Det finns en hel del lovande arbete kring rykte på kedjan och verifierade referenser, men det kommer att ta lite tid innan det blir funktionellt användbart, säger han.

Han föreslår att projekten börjar med bidragsgivarpriser för att identifiera en bidragsgivares kompetens. Därefter får de möjlighet att ta sig an större arbetsflöden. “Organisationer skalar i takt med förtroendet, men det tar tid att bygga upp förtroendet, och i slutändan behöver du ett filter för att få fart på det hela.”

“Du kan använda GitHub för att granska utvecklare, men utanför det är systemet trasigt. Detta förklarar kanske varför så många människor är tankeledare på Twitter – det är det enda sättet att signalera relevanta färdigheter och expertis utanför ditt omedelbara nätverk.”

Aragon DAO:s utnämningar offentliggörs på dess webbplats. (Källa: blog.aragon.org)
Aragon DAO:s utnämningar offentliggörs på dess webbplats. Källa: blog.aragon.org

Community management is “all about touch points” 

Nick Saponaro grundade Divi Project i augusti 2017 som 23-åring precis när ICO-boomen började ta slut och “termen ICO var förgiftad då” På den tiden fanns Discord-gemenskaperna i Slack och “man kunde annonsera på Google och Facebook, vilket inte längre är lagligt för decentraliserade projekt” Deras produkt är en masternode med ett klick, ett blockkedjebaserat verktyg för passiv inkomstavkastning.

Han säger att det inte finns något sätt att få en viss person att uppmärksamma de flesta inlägg på communityns Discord. Varje person har en annan agenda, och för de flesta är det rent monetär vinst.

Så, samhällsbyggande handlar “allt om beröringspunkter”. Hitta många sätt att ansluta och förklara.

Saponaro har byggt upp en gemenskap under fem år, och han hävdar att anledningen till att hans Divi Project har hållit i längden beror på dess konsekventa filosofi och blygsamma kapitalanskaffning på 2 miljoner dollar i slutet av 2017. Det har hållit hans gemenskap relativt rationell.

“Det finns inte många myntvippande degener i vår gemenskap. I viss mån är det vårt misstag – vi är för rationella som samhälle. Degens skapar hype och exponering men faller också bort snabbast. Vi vill inte förstöra vår coola kultur.” 

Läs också

Funktioner Så här bakar du din egen DAO hemma – med bara 5 ingredienser!
Funktioner Hur man skapar ett Metaverse: Grundarnas hemligheter

Denna kultur innebär mycket verksamhet på gräsrotsnivå, t.ex. utåtriktade program som undervisning i tekniska färdigheter i Mexiko och välgörenhetsleveranser av mat i Filippinerna. 

Byggandet av ett samhälle ska vara “helt organiskt” Det är en enkel formel att leverera en bra produkt efter en tokenförsäljning, anser han nu. Saponaro gör en punkt för att lära känna och träffa människor i samhället. “Det är ironiskt, men det viktigaste är att bygga upp ett förtroende med gemenskapen.” Cirkusen kring kryptopersonlighetskulten innebär att samhället behöver se ansiktena bakom namnen. 

Och det finns “hälsosamma stunder” som att träffa farfars pensionärer – riktiga Nebraska-bönder som driver Divi masternodes under vintern när det inte finns några grödor. Och han gick på sin första Texas rodeo någonsin med personer från Divi-communityt.

Divi Project founder Nick Saponaro attends his first ever Texas Rodeo with his community
Divi-Project-founder Nick Saponaro deltar i sin första Texas Rodeo med sitt samhälle. Källa: Nick Saponaro: Nick Saponaro

>

Det finns dock fortfarande vändpunkter. “Under fem år som projektledare inom kryptoområdet kommer man att få se en del galna saker. Anställda blir oseriösa, folk kommer att dumpa ett mynt”, säger Saponaro till Magazine.

Motivationerna inom en gemenskap kan vara komplexa. “Trolls är mycket underhållande. En person i vår gemenskap tänder på att säga ständigt aggressiva saker för att få folk att resa sig. Låt oss kalla honom ‘Steve’ – han är stödjande sedan är han det inte – på ett bipolärt sätt. Han sprider FUD, men fortsätter sedan att stödja projektet. Vi anser att han förstärker sin ställning.”

Saponaro konstaterar att community management också kan vara roligt och konstigt. “Dessa troll med ett ekonomiskt incitament är väldigt olika typer av troll. De skapar flera konton och går sedan in på Twitter och har en konversation med sig själva. Vi är övertygade av deras språkbruk och tonfall att de pratar med sig själva på Twitter. Det är ganska roligt.”

“De är ideologiska människor som inte kan se något annat än sin egen agenda.

Avviker NFT-mästarna

NFT-gemenskaperna är mycket olika, och man måste äga en av en samling för att få vara med. Amanda Gadbow, chef för kultur och gemenskap på Proof, föreslår att “en NFT-community beror på inträde eller tidslinje – mint och direkt efter mint. Det finns en hel del eufori över vad projektet ger kan vara monetärt värde eller förbindelser, så mycket att säga om psykologi, eller vart tar det här mig? Är detta nästa Bored Ape?”

Men euforin avtar snabbt. I början är alla jätteglada för att vara där, men snart nog “måste folk bestämma sig för om de är med på lång sikt – en gemenskap bildas senare när en grupp människor samlas med samma mål”

Gadbow var ansvarig för kommunikation och katastrofhantering för staden Pasadena i Kalifornien fram till tidigare i år. Samhällsbyggande i den verkliga världen översattes väl till att bygga kryptosamhällen, och hennes tidigare roll visade sig vara rätt träning för när saker och ting går fel. “Vi hanterade galna stormar och arbetade dygnet runt, så jag stressar inte och fryser inte – jag kan tänka snabbt”, säger hon.

Hon var också aktieinvesterare, och medan hon var mammaledig 2019-2020 handlade hon ständigt med optioner samtidigt som hon fick information från sociala medier. Sedan började hon i NFTs. Hon säger att det fanns mer psykologi bakom handeln med NFTs, vilket krävde att man nu spenderade hela dagen på Twitter och Discord.

“Jag började inse att jag hade bakgrunden för ett NFT-communityteam. Jag var otroligt passionerad av samhällsbyggande, kommunikation och Web3: de tre kritiska komponenterna för en framgångsrik community manager.”

Det finns dock en avvägning mellan communityhälsa och nuvarande NFT-priser – och en tydlig korrelation mellan storleken och aktiviteten i ett NFT-community och golvpriset. Hon säger därför att det är viktigt att hantera förväntningarna för att hjälpa samhället att gå från något som bygger på spekulation till något mer hållbart.

  “Det finns så många aspekter. I slutändan är det aktiviteten i en gemenskap som får någon att vilja köpa en NFT och som får människor att komma in med en kaskad effekt”, menar Gadbow.

Moonbiords tattoo anyone? Source: https://events.proof.xyz/
Moonbirds tatuering, någon? Källa: events.proof.xyz

Proof är en intressant historia. Det är en flaggskeppsmärkt NFT-grupp som endast består av medlemmar och som är involverad i droppar som Moonbirds, Oddities, Grails och andra. Kollektivet är unikt i det avseendet att tillgång till online-investeringsgurun Kevin Rose var ett försäljningsargument för NFT-kollektionerna. Gadbow säger att även om Roses personlighetskult hjälpte till med försäljningen, bidrog uppbyggnaden som en liten gemenskap först före varje NFT-serie till att organiskt expandera gemenskapen. 

“Den lilla gemenskapen expanderade sedan i takt med att efterfrågan ökade externt. Detta är det smarta sättet att göra det på. Det är ett slags färdplan för alla andra. Hitta de mindre mästare som behövs för att bevisa att du är ett projekt.

Championera community champions då. “Det finns en idé om att företaget arbetar för dig. Community managers måste odla en långsiktig mentalitet för NFT som ett verktyg för ett inbyggt, engagerat nätverk. Förstärk de mästare som ger nyanserade perspektiv snarare än de som bara är rädda.”

“Kommunikationen måste vara spetsig och övervägd under denna experimentella fas – om tio år kommer vi inte att kunna experimentera lika mycket.”

Färliga värderingar stoppar implosioner 

Likt Divi Project är den offentliga blockkedjan Aleph Zero ett annat mindre men framgångsrikt organiskt gemenskapsprojekt. Det har odlat en gemenskap av entusiaster och varumärkesevangelister, där anhängarna lägger upp bilder av logotypen på allt från födelsedagstårtor till tatueringar och privata helikoptrar. 

Aleph Zero är inte en hype-slingrande, bröstpumpande kliché. “Om du respekterar dem kommer de att stanna”, säger Antoni Zolciak, en av projektets medgrundare i Krakow. 

“Gemenskapen är egentligen en grupp intressenter i ett projekt. Som standard är de inte nödvändigtvis kunder, utan snarare de personer som du bygger med. De kan ha fantastiska idéer om affärsutveckling, nya produkter och annat. Gemenskapen hjälper definitivt till att forma Aleph Zero.”

Han säger att det är avgörande för en långsiktig gemenskap att erbjuda en rättvis värdering. Låga värderingar och ingen artificiell mekanism för att låsa in privata investerare bidrar till att skapa en lång livslängd för ett samhälle. 

Zolciak påpekar att det är en betydande utgift att bygga upp ett community men att de försökte göra det på ett “organiskt sätt” Lösningen är att “själv bli en medlem av gemenskapen. Det kan inte läggas ut på entreprenad”

“För att behålla den gemenskapen dag ut och dag in, svara på frågor och förbli ansvarig inför gruppen. Uppfattningen att grundarna och kärnteamet är tillgängliga spelar roll”, säger Zolciak. 

Slutligt säger Zolciak att den friskaste gemenskapen är när en nybörjare som ställer genuina frågor får hjälp av slumpmässiga gemenskapsmedlemmar, vilket bidrar till att uppmuntra dem att stanna kvar. 

“Det är så här man hindrar gemenskapen från att implodera. Grundarna fortsätter att dyka upp tills andra träder in. Det är som alla andra relationer: ta hand om den dagligen eller veckovis. Var öppen och omtänksam – då förstår jag inte hur en gemenskap kan implodera.”

Läs också

Funktioner Kryptokritiker: Kan FUD någonsin vara användbart?
Funktioner Blockkedjespel tar steget in i den vanliga marknaden: Så här kan de vinna

Max Parasol

Max Parasol är forskare vid RMIT Blockchain Innovation Hub. Han har arbetat som advokat, inom private equity och var en del av en kryptostartup i ett tidigt skede som var alltför ambitiös.