In i stormen:

Kryptovalutablandningstjänster är ett ämne som skapar delade meningar i branschen. Vissa förespråkar de integritetsaktiverande funktionerna i dessa protokoll medan andra hävdar att de främst används för olagliga ändamål.

För plattformar som Tornado Cash är mainstream-domen “skyldig som anklagad” Det ökända decentraliserade blandningsprotokollet sanktionerades av Förenta staternas Office of Foreign Assets Control (OFAC) i augusti 2022, vilket i huvudsak gör det olagligt för vem som helst att använda sig av tjänsten.

Tornado Cash fortsätter att vara ett omtvistat ämne och en av dess utvecklare, Alexey Pertsev, är kontroversiellt nog fortfarande frihetsberövad i Nederländerna medan utredare försöker bygga upp ett fall mot den ryske utvecklaren och hans påstådda roll i mixerns verksamhet.

I ett ordspråk är den enes förlust den andres vinst och det tycks vara fallet för kryptovaluta-mixer enligt en rapport från blockchainanalysföretaget Elliptic.

Ett slag mot penningtvättverksamhet

Som framhävs i sin analys avslöjar Elliptic att kryptovalutor till ett värde av över 7 miljarder dollar behandlades av Tornado Cash. Uppskattningsvis 1,54 miljarder dollar i olaglig kryptovaluta tvättades genom plattformen, med en användarbas som inkluderade sådana som nordkoreanska statshackare från Lazarus Group.

I kölvattnet av OFAC:s sanktioner fick Tornado Cashs likviditetspooler se sina innehav sjunka med 60 procent, vilket sägs ha minskat plattformens anonymiseringspotential för storskalig penningtvätt drastiskt.

Med Tornado Cash skenbart stängd har ett antal alternativa blandningstjänster identifierats som potentiella hot mot leverantörer av kryptovalutatjänster och brottsutredare. Elliptic lyfter fram sex olika protokoll som har använts som blandare i kölvattnet av Tornado Cashs förbud.

Inte alla blandare används för olagliga ändamål

Elliptics rapport packar upp hur dessa blandningsprotokoll fungerar på olika sätt och ger en mängd olika resultat för potentiella användare. En vy uppifrån och ner visar att dessa förvrängningsprotokoll har blandat över 41 miljoner dollar i kryptovaluta, vilket bleknar i jämförelse med det totala beloppet som behandlades av Tornado Cash.

Ether (ETH), BNB (BNB), Wrapped Ether (wETH) och Tether (USDT) är de vanligaste blandade tokenerna, med tanke på deras användbarhet inom decentraliserad finans (DeFi). Elliptics siffror utesluter särskilt Polygon-baserade tokens.

Två särskilda protokoll står för den högsta blandningskapaciteten av de analyserade verktygen och utgör därför tre fjärdedelar av de blandade kryptovalutorna.

Det första är Railgun, ett decentraliserat protokoll som enligt Elliptic vänder sig till professionella handlare och DeFi-användare som vill dölja investeringsstrategier. Railgun Privacy System tar bort plånboksadresser från transaktioner på offentliga blockkedjor med hjälp av nollkunskapssäker teknik. Det hävdar att det är ERC-20 token-kompatibelt och har ingen blandningsgräns.

Cyclone Protocol är det andra protokollet, en Tornado Cash-fork som marknadsför ett antal förbättringar som sägs omfatta avkastningsodling till bidragsgivare av anonymitetspooler. Elliptic rapporterar att Cyclone kan blanda 100 ETH/100 000 USDT i en instans och är tillgängligt på IoTEX, Ethereum, BNB Smart Chain och Polygon.

Bortsett från Cyclone, som Elliptic lyfter fram som det protokoll med högst risk bland de sex i sin rapport, återspeglar de medel som blandas av dessa tjänster “till stor del legitim DeFi-handelsaktivitet.”

Bara 40 000 dollar av de blandade medlen spårades tillbaka till DeFi-stölder, vilket tyder på att den nuvarande aktiviteten återspeglar en brist på antagande av dessa alternativa blandningsprotokoll av skändliga aktörer och kriminella element.

Håller koll

Trots det faktum att en relativt liten mängd kryptovaluta har blandats av skändliga aktörer ger Elliptic ändå en varning som riktar sig till ett par av de tjänster som de lyfter fram.

Cyclone Protocol identifieras som den tjänst med högst risk i kölvattnet av Tornado Cash-sanktionerna. Tjänstens höga transaktionsgräns, stora likviditet som finns tillgänglig i dess blandningspooler och dess förmåga att bearbeta Tornado Cashs eponymous governance token (TORN) ger anledning till oro enligt Elliptic:

“Tjänstens bekräftade användning för att tvätta åtminstone en del av intäkterna från DeFi-exploateringar, den stora mängd medel som den sedan dess har bearbetat och den uppenbara frånvaron av dess utvecklarteam för att ta itu med oro förstärker bara dessa risker.”

Buccaneer V3 (BV3) fick betyget “medelhög” risk. Den Ethereum-baserade token (BUCC) gör det möjligt för användare att “begrava” medel under en obestämd tidsperiod utan att behöva blanda, sammanföra eller cykla transaktioner. Ett lockbeteende visar fiktiva BUCC-saldon i användargränssnittet som en förvrängningsteknik.

Tjänsten kan vara attraktiv för olagliga användningsfall eftersom den utnyttjar ett bensinstationsnätverk för att betala transaktionsavgifter genom att kräva en liten andel av överförda BUCC. Detta skulle kunna göra det möjligt för användarna att undvika att använda regleringskompatibla kryptovalutautbyten och -tjänster:

“BV3 hävdar därför att den löser “finansieringsproblemet” – problemet att adressater vanligtvis behöver anskaffa ETH för att betala transaktionsavgifter, vanligtvis från ett centraliserat KYC-börs.”

En varning som Elliptic ger är att BV3 använder sig av teknik som fortfarande testas, med dess funktioner och möjligheter som fortfarande inte är helt realiserade. De återstående fyra protokollen har alla faktorer som Elliptic tror kommer att hämma storskalig olaglig användning.