Ordföranden för utskottet i USA:s representanthus slår tillbaka mot SBF:s ursäkt för att eventuellt fördröja vittnesmål

Maxine Waters, ordförande i USA:s representanthus’ kommitté för finansiella tjänster, har kallat den före detta FTX-vd:n Sam Bankman-Fried för att han på sociala medier meddelat att han tänkte vittna efter att ha “lärt sig och granskat vad som hände” på börsen.

I en Twitter-tråd från den 5 december citerade Waters Bankman-Frieds många intervjuer i medierna i kölvattnet av FTX:s konkurs som bevis för att hans information var “tillräcklig för att vittna” inför kommittén. Waters kommer att leda en utfrågning som undersöker FTX:s kollaps den 13 december, där utskottets ledning sade att de förväntar sig att Bankman-Fried och andra personer som är förknippade med händelserna kring börsens fall ska framträda.

“FTX:s kollaps har skadat över en miljon människor”, sade Waters i ett uttalande riktat till Bankman-Fried. “Ditt vittnesmål skulle inte bara vara betydelsefullt för kongressledamöterna, utan är också avgörande för det amerikanska folket. Det är absolut nödvändigt att du deltar i vår utfrågning den 13:e, och vi är villiga att planera fortsatta utfrågningar om det finns mer information att dela med sig av senare.”

Bankman-Fried har enligt uppgift inte talat direkt med amerikanska lagstiftare efter FTX:s konkursansökan den 11 november, men har deltagit i många medieintervjuer och skrivit på Twitter om händelserna kring börsens kollaps. Många på sociala medier har föreslagit att den tidigare FTX-chefen sannolikt inte skulle vittna eftersom han skulle vara under ed och hans uttalanden skulle kunna användas för att fastställa ett eventuellt uppsåt att lura investerare.

Kommitténs rangordnade ledamot Patrick McHenry, som tillsammans med Waters krävde att Bankman-Fried skulle inställa sig inför kongressen den 2 december, hade vid tidpunkten för offentliggörandet inte bemött den före detta FTX-vd:ns svar på Twitter. Det är oklart om de amerikanska lagstiftarna hade för avsikt att Bankman-Fried skulle framträda personligen eller på distans från Bahamas, där han var baserad vid tidpunkten för offentliggörandet.

Relaterat: Kryptogemenskapen är förbryllad över att SBF dikterar villkoren under kongressutfrågningen

Den amerikanska senatens jordbrukskommitté höll en liknande utfrågning för att undersöka FTX:s fall den 1 december. Commodity Futures Trading Commission Chair Rostin Behnam var det enda vittnet inför kommittén, till vilken han rapporterade om luckor i lagstiftningen som potentiellt hade kunnat åtgärdas för att minska konsekvenserna för FTX:s användare.