Vem förväntas vittna vid kongressutfrågningar om FTX?

Företagsrepresentanter i USA har tryckt på för att vissa vittnen – däribland Sam Bankman-Fried – ska framträda vid utskottsutfrågningar som planeras i december. Vem kan kryptoområdet förvänta sig att få se vittna om de händelser som ledde till FTX:s fall?

Den 9 december sade Bankman-Fried, eller SBF, att han – under hot om en potentiell stämning – var villig att tala vid en utfrågning i USA:s representanthus som syftade till att utforska FTX:s kollaps. Ledningen för både representanthusets kommitté för finansiella tjänster och senatens bankkommitté hade föreslagit att de skulle kunna ställa den tidigare FTX-chefen inför rätta, vilket fick SBF att på Twitter säga att han var “villig att vittna” den 13 december.

I samband med publiceringen av denna rapport fanns SBF:s namn inte med som vittne vid utfrågningen i representanthuskommitténs “Investigating the Collapse of FTX, Part I” – vilket tyder på att fler kan planeras i framtiden. John Ray, som tog över som FTX VD den 11 november efter SBF:s avgång, kommer dock att tala.

Utfrågningen i senatens kommitté, “Crypto Crash: Why the FTX Bubble Burst and the Harm to Consumers”, som är planerad till den 14 december, hade Hollywoodstjärnan Ben McKenzie och juridikprofessorn Hilary Allen på vittneslistan. McKenzie, en skådespelare som är känd för sina roller i The O.C. och Gotham, har varit en uttalad kritiker av kryptovalutor – särskilt för kändisar som stödjer projekt.

Det är vid tidpunkten för publiceringen oklart vem mer inom kryptoområdet eller med anknytning till FTX Group som kan komma att vittna inför kongressen i december. Vid en utfrågning den 1 december i senatens jordbrukskommitté – den första där FTX:s kollaps undersöktes – var ordföranden för Commodity Futures Trading Commission Rostin Behnam det enda vittnet. CFTC-ordföranden pekade på luckor i byråns tillsynsmyndighet.

Finansiella tjänstekommitténs ordförande Maxine Waters och rangordförande Patrick McHenry sade i november att de förväntade sig att höra från “företag och individer som är involverade, inklusive Alameda Research och Binance – och föreslog försök att få Binances vd Changpeng Zhao eller Alamedas vd Caroline Ellison att tala. Ellison rapporterades ha setts i New York City den 4 december och inte på Bahamas, där Bankman-Fried och andra FTX-chefer fortfarande är bosatta.

“Shark Tank”-stjärnan och investeraren Kevin O’Leary sade i en intervju den 8 december att Pennsylvanias senator Pat Toomey – rangordnad medlem i senatens bankkommitté – hade bett honom att tala inför lagstiftarna den 14 december. O’Leary hävdade att FTX hade betalat honom 15 miljoner dollar för att marknadsföra kryptobörsen, men det slutade med att han förlorade ungefär 10 miljoner dollar när företaget gick i konkurs. Hans namn fanns inte med på någon vittneslista vid tidpunkten för offentliggörandet.

Relaterat: 7 grupptalan har hittills lämnats in mot SBF, visar uppgifter

Bankman-Fried hade till synes försökt att skjuta upp framträdanden med amerikanska tjänstemän om händelserna som ledde till FTX:s fall, men gav intervjuer med olika medier där han upprepade gånger bad om ursäkt för sin roll i börsens kollaps. Om han skulle vittna inför kongressen är det oklart om SBF planerar att framträda personligen – vilket skulle kunna innebära att han riskerar att arresteras – eller på distans från Bahamas.