Åtalet mot SBF avslöjas, innehåller 8 åtalspunkter om ekonomiskt bedrägeri och valfusk

Åtalet mot Sam Bankman-Fried (SBF) avslöjades den 13 december. Åtalet, som undertecknats av Damian Williams, US Attorney for the Southern District of New York, är 14 sidor långt och innehåller åtta åtalspunkter. 

De åtalspunkter som anges mot SBF i åtalet är följande: Sammansvärjning för att begå bedrägeri mot kunder, bedrägeri mot kunder, sammansvärjning för att begå bedrägeri mot långivare, bedrägeri mot långivare, sammansvärjning för att begå bedrägeri mot råvaror, sammansvärjning för att begå värdepappersbedrägeri, sammansvärjning för att begå penningtvätt samt sammansvärjning för att bedra Förenta staterna och bryta mot lagarna om finansiering av kampanjer. 

Som ett resultat av de fyra första och sjunde åtalspunkterna måste SBF förverka “all egendom, både fast och lös egendom, som utgör eller härrör från intäkter som kan spåras från dessa brott” Om detta inte är möjligt kommer Förenta staterna att “söka förverkande av all annan egendom som tillhör den tilltalade upp till värdet av den egendom som kan förverkas ovan.”

Endast SBF nämns i åtalet, även om det också hänvisas till “kända och okända personer”

I åtalet kombineras alltså anklagelser som rör driften av FTX och Alameda Research med SBF:s politiska verksamhet. Anklagelserna under den åttonde åtalspunkten omfattar brott mot lagar om bidrag, hindrande av den federala valkommissionens funktioner, bidrag i andras namn och bidrag från en organisation som är förbjuden att göra det enligt federal lag.

Relaterat: SBF förnekade timmar före sitt gripande att han var en del av chattgruppen “Wirefraud”

SBF greps på Bahamas den 12 december på begäran av den amerikanska regeringen. Arresteringen var en överraskning för House Financial Services Committee, som förväntade sig att SBF skulle vittna på distans vid en utfrågning på morgonen den 13 december. En kopia av hans planerade vittnesmål har läckt ut på nätet. Anklagelserna i åtalet är allvarliga, men SBF väntas få åtal från många andra källor också. U.S. Securities and Exchange Commission  och Commodity Futures Trading Commission (CFTC) har också lämnat in anklagelser mot SBF, och han kan komma att åtalas i amerikanska delstater och i andra jurisdiktioner.