Kan Bitcoin överleva en Carringtonhändelse som slår ut elnätet?

I en massiv solstorm, som skulle vara enormt skadlig för en modern ekonomis infrastruktur, kan blockkedjedelarna mycket väl vara de enda delar som överlever.” – Jason Potts

Vad var Carringtonhändelsen?

På ett möte i november 1859 i Royal Astronomical Society rapporterade den brittiske astronomen Richard Christopher Carrington till det ansedda vetenskapliga organet att “på förmiddagen torsdagen den 1 september, när jag som vanligt observerade solfläckarnas former och positioner, bevittnade jag ett fenomen som jag tror är ytterst sällsynt.”

Fenomenet orsakade lysande norrsken över hela världen, vissa så långt söderut som på Kuba, som var så ljusa att observatörer kunde läsa tidningar med hjälp av deras ljus på natten.

Carrington Event model from NASA
Carrington Event model. Källa: Källa: NASA

>

Det var den mest intensiva geomagnetiska stormen i historien, troligen resultatet av ett koronalt massutkast från solen som kolliderade med jordens magnetosfär – och en storm med oroväckande konsekvenser för kryptovalutaindustrin om den skulle inträffa igen i dag. En storm av sådan intensitet skulle kunna påverka de flesta elektriska system som används i dag: satelliter, internetleverantörer, kraftförsörjning och alla former av kommunikation

De geomagnetiska störningarna var så starka att telegrafister i USA rapporterade att gnistor hoppade från deras utrustning, som i vissa fall till och med fattade eld. Telegrafisystem i hela Europa och Nordamerika slutade fungera.

En närbild av en utbrottsprognos med jorden inbäddad i ungefärlig skala
En närbild av en utbrottsprognos med jorden inbäddad i ungefärlig skala i bilden. Taget den 1 juli 2002. Källa: ESA och NASA-SOHO

Samma händelser har förekommit under hela 1900-talet. År 1921 observerades en solstorm på bred front i och runt New York City i USA. De elektriska störningarna slog ut signal- och växlingsverksamheten i pendeltågssystemet, sprängde säkringar och satte signaltornet i Grand Central Terminal i brand. Telegrafledningar sprack och kommunikationen stannade upp.

Och 1989 slog en storm ut strömmen i stora delar av Quebec i Kanada. Forskare tror att en ännu mer massiv händelse än Carrington inträffade år 774, kallad Miyakehändelsen.

Som professorn vid Mississippi State University, David Wallace, skrev på Astronomy.com, kan de potentiella konsekvenserna bli katastrofala:

“Det är bara en tidsfråga innan jorden drabbas av en ny geomagnetisk storm. En storm av Carrington Event-storlek skulle vara extremt skadlig för el- och kommunikationssystemen världen över med avbrott som skulle pågå i flera veckor. Om stormen är av samma storlek som Miyake Event skulle resultaten bli katastrofala för världen med potentiella avbrott som varar i månader, om inte längre.”

Vad skulle hända med Bitcoin efter ett solutbrott?

Från personliga datorer i hemmet till internet och kryptovalutornas födelse, skedde en ekonomisk och teknisk revolution runt sekelskiftet 2000, en revolution som helt och hållet bygger på en sammankopplad väv av globala kommunikationssystem.

I dessa system bildar traditionella betalningsförmedlare som kreditkortsföretag, banker eller överföringsföretag “betalningsstackar” – block av betrodda, sammankopplade enheter som bearbetar och avvecklar elektroniska betalningstransaktioner.

Amazon Web Services experter har rapporterat att det mesta av detta fortfarande lagras i åldrande banksystem som först byggdes i början av andra hälften av 1900-talet. Vissa banker har försökt att uppgradera, men “de allra flesta har hållit fast vid den beprövade stordatorn, som de förlitar sig på än i dag.”

Artist depiction of CME
Konstnärsskildring av ett koronalt massutkast. Källa: (på engelska): Källa: NASA/CXC/INAF/Argiroffi, C. et al. S. Wiessinger

Däremot syftade Satoshi Nakamoto till att skapa ett betalningssystem som är decentraliserat och distribuerat över ett nätverk av datorer, eller noder, i stället för att förlita sig på ett vertikaliserat system som lagras i en enskild server eller ett datacenter. Det finns ingen enskild felpunkt när det gäller Bitcoin-nätverkets huvudbok – ett drag som får många att beskriva nätverket som mer robust och flexibelt än andra betalningssystem.

Så, vilket skulle klara sig bäst i en Carringtonhändelse? Eller skulle båda misslyckas med att överleva?

Solfläckar och “den gyllene frågan”

Det traditionella betalningssystemet har vissa redundanser och skyddsåtgärder inbyggda för att se till att nätverken och deras noder är skyddade mot yttre händelser som hackare, väder, strömavbrott, strömstötar och annan force majeure.

Men en solstorm av Carrington Event-nivå utgör ett extremt scenario i en mycket större skala, vars effekter experterna fortfarande bara kan uppskatta trots år av ständiga studier.

“Vi övervakar solen kontinuerligt”, säger William Murtagh, programsamordnare vid Space Weather Prediction Center vid U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration, till Magazine. En annan händelse kommer att inträffa – det är bara en fråga om när och hur intensiv den kommer att bli.

Läs också

Funktioner Satoshi kanske behövde ett alias, men kan vi säga detsamma?
Funktioner Sälj eller hodl? Hur man förbereder sig för slutet på tjuruppgången, del 2

När det gäller magnetiska händelser i solen letar forskarna vid SWPC efter stora solfläckar, vissa större än jorden, som tenderar att bildas i slutet av den 11-åriga solcykeln när solens dipoliska magnetfält (tänk på nord- och sydpolen) vänder sig helt och hållet.

Solfläckar uppstår “hela tiden”, konstaterar Murtagh, men observeras främst när solen är nära sitt “solmaximum” – toppen av den 11-åriga solaktivitetscykeln. Nästa solmaximum beräknas inträffa någon gång mellan 2024 och 2025. 

“Vi följer det noga, och helt plötsligt inträffar utbrottet”, säger Murtagh. “När utbrottet inträffar får vi en mängd olika utsläpp. Vi får elektromagnetiska emissioner, ljushastighetsladdningar.”

“Vi känner av det här på jorden, och det påverkar en del teknik ett par timmar senare – energipartiklar som strömmar in från det här utbrottet. Nu talar vi alltså om subatomära partiklar. Vi får protoner och elektroner som strömmar in, och det kommer att påverka andra olika typer av utrustning, som satelliter, våra astronauter i rymden, flygplan som flyger över polarområdet. Alla kan påverkas av dessa energipartiklar.”

Sedan dessa projektioner med ljusets hastighet från solen följer en miljard ton plasmagas och magnetfält som bryter ut från utbrottskällan, även kallad coronal mass ejection, eller CME. Solen skjuter i princip en magnet ut i rymden.

“CME:n kommer till jorden som en magnetisk värd med magnetfält, så nu har jag två magneter”, säger han. “När de kopplas ihop på precis rätt sätt kommer […] intensiva strömmar att bildas och manifestera sig här på jorden, flöda till marken – beroende på ledningsförmågan hos marken under oss – och sedan kan de skada utrustning som elnätet.”

“Så om vi får en händelse av Carrington-klass, hur stor strålningsstorm kan vi då få? Det är väl egentligen den gyllene frågan här, eller hur?”

Vetenskapsmännen har tittat på en rad olika indikatorer för att försöka förstå vilka effekter en sådan händelse skulle kunna ha, allt från isprover till trädringar, och har identifierat några händelser som hjälper dem att förstå “hur stor, stor är”

NOAA deltar för närvarande i det initiativ för riktmärken för rymdväder som Vita huset har startat för att få en bättre uppfattning om konsekvenserna av dessa rymdväderhändelser.

Northern Lights
Nordljusen orsakas av elektriskt laddade partiklar från solen. Källa: Källa: Pexels

Kan ett solutbrott utplåna Bitcoin?

Vi vet att det skulle få stora konsekvenser för vår teknikberoende ekonomi och våra kommunikationssystem. Allt som är beroende av det gemensamma elnätet och det globala internet skulle vara särskilt sårbart.

Hur skulle kryptovalutor klara sig? Jason Potts, professor vid Royal Melbourne Institute of Technology och medledare för dess Blockchain Innovation Hub, säger till Magazine att en solstorm av Carrington Event-nivå säkert skulle påverka allt som är beroende av elektronisk infrastruktur för sin administrativa kapacitet, inklusive vanliga finanser och kryptovalutor.

“Men skillnaden är att den ekonomiska infrastrukturen för krypto eller blockchain är distribuerad”, säger han och tillägger:

“Detta är samma anledning som att internet är robust. Det utformades som ett nätverkskommunikationssystem på 1960-talet för att kunna stå emot en kärnvapenattack som slog ut många kommunikationsreläer. Men förutsatt att det fanns tillräcklig redundans i nätverksvägarna kunde ett meddelande komma fram.”

Enligt Potts ger de tusentals distribuerade Bitcoin-noderna nätverket en mycket bättre chans att överleva en katastrofal händelse, eftersom “en attack nästan säkert kommer att misslyckas om den inte kan slå ut alla. Om bara en enda överlever kan hela systemet återskapas från det fröet.”

Blockstream Satellite
Blockstreams satellit strålar Bitcoin-blockkedjan tillbaka till jorden. Källa: Källa: Blockstream

Vad händer med Bitcoin om internet går ner?

Det finns projekt som tillhandahåller en anslutning till Bitcoin-blockkedjan utan krav på internetuppkoppling, vilket ger ytterligare en nivå av redundans.

Fernando Nikolić, chef för marknadsföring och kommunikation på Blockstream, säger till Kryptodeals att Blockstreams uppdrag är att sända Bitcoin-nätverket runt om i världen via satellit, “27/4, 365”.

“Det skyddar användarna mot nätverksavbrott. Vi började spela in vissa regioner i världen som av någon anledning inte har en pålitlig internetuppkoppling, oavsett om det beror på att det är mycket rurala områden där infrastrukturen inte är särskilt bra eller om de befinner sig på en plats där regeringen eller någon form av enhet kontrollerar internet på ett mer auktoritativt sätt än vad vi kanske är vana vid i västvärlden”, säger han.

Blockstream använder fem satelliter som uppdateras kontinuerligt för att överföra Bitcoin-blockkedjan till användarna. Att ladda ner blockkedjan från en av satelliterna är inte svårare än att ställa in en satellit-tv-box.

Nikolić säger: “Det är bara att skaffa en vanlig parabol som du brukar använda för att fånga tv-kanaler, och du behöver bara kunna rikta den mot den satellit som är bäst, och du kan bara ansluta där med en mycket billig bärbar dator.”

När en användare väl har laddat ner blockkedjan kan de börja verifiera sina egna transaktioner på den bärbara dator som är ansluten till satelliten. “Om internet av någon anledning stängs av eller inte går att ansluta, är satelliten verkligen en bra backup”, tillägger Nikolić.

Potts konstaterar att en verklig decentralisering av ett blockkedjenätverk är viktig, eftersom noder spridda över jordens fyra hemisfärer skulle garantera “säkerhet och trygghet genom redundans”, och avslutar:

“Kanske några på Mars skulle vara bra också. Blockkedjor är inte snabba eller effektiva, men de är robusta. I en massiv solstorm, som skulle vara enormt skadlig för en modern ekonomis infrastruktur, kan blockkedjedelarna mycket väl vara de enda delar som överlever tillräckligt för att kunna återskapas.”

Den stora frågan: Kommer du verkligen att behöva Bitcoin om världen brinner?

Bitcoins decentraliserade, modulära natur ger den bästa möjligheten att förflytta sig och improvisera baserat på tillgänglig konnektivitet efter en betydande geomagnetisk händelse.

Och om en händelse på Carrington-nivå gör varje telefon och dator på en hel halvklotet obrukbar och slår ut elnäten, kan samhället kastas tillbaka till förindustriell tid.

Den stora frågan blir då: Även om Bitcoins huvudbok överlever, vem kommer att ha tid att använda den när vi måste kämpa för att bygga upp samhället igen?

Läs också

Funktioner Sydkoreas unika och fantastiska kryptouniversum
Funktioner Vad fan är Web3 egentligen?

Aaron Wood

Aaron Wood är redaktör på Kryptodeals med en bakgrund inom energi och ekonomi. Han håller ett öga på blockkedjans tillämpningar för att bygga smartare och mer rättvis tillgång till energi globalt.