Vad är Ethereum The Merge?

Ethereums The Merge kommer att förbättra nätverkets funktion och dess investerinscase

ethereum the merge förklarad

Den mest använda blockkedjan, Ethereum, kommer att genomgå en stor uppgradering av sitt protokoll, från proof-of-work till proof-of-stake, i september 2022.

Uppgraderingen kommer att medföra betydande förändringar i Ethereum-nätverket och potentiellt ändra investeringsutsikterna för den populära blockkedjan.

Vad är Ethereum?

Som den största kryptovalutan bakom bitcoin (BTC) har ether (ETH) ett nuvarande marknadsvärde på över 180 miljarder dollar.

Ethereum är en decentraliserad blockkedja som drivs av sin inhemska valuta, ether. Ethereum ansvarar för skapandet av smarta kontrakt, som driver många av de viktigaste kryptoinitiativen, såsom decentraliserad finansiering (DeFi), decentraliserade appar (dapps) och icke-fungibla tokens (NFT).

Ethereum drivs och säkras för närvarande av en proof-of-work (PoW) konsensusmekanism, som uppmuntrar nätverksdeltagare att lösa godtyckliga matematiska pussel. Under det nuvarande PoW-systemet tjänar Ethereum-gruvarbetare 2 ETH per utvunnet block, vilket inträffar ungefär var 10-19 sekund.

Vad kommer The Merge att göra?

Ethereum Merge kommer att flytta Ethereums säkerhetsmekanism från proof-of-work till proof-of-stake (PoS) och i hög grad påverka blockkedjans tokenomics.

Proof-of-stake är en konsensusmekanism (som för närvarande används av många protokoll som Cardano), som drivs av användare som satsar sina mynt i utbyte mot möjligheten att validera nya transaktioner i nätverket. När kraven i nätverket har uppfyllts av validerare skapas ett nytt block och deltagarna tilldelas inbyggda tokens för deras hjälp med att säkra nätverket.

Under den nya PoS-mekanismen kommer Ethereum att säkras av validerare istället för gruvarbetare. Dessa validerare kommer att skapa block när de väljs av blockkedjan och bekräftas av andra, vilket i sin tur hjälper till att säkra nätverket. När ett nytt block läggs till i nätverket kommer belöningar att fördelas i ETH i proportion till varje validerares insats.

Även om det kommer att kräva betydande teknisk kunskap för att köra en Ethereum-validerare, kommer den att göras tillgänglig för många investerare genom att satsa i en pool eller med hjälp av en tredje part. Nätverket kommer att kräva att en validerare satsar 32 ETH för att delta i valideringsmekanismen.

Ethereum kommer att säkras genom att validerare “satsar” sin eter. Även om det bara krävs 32 ETH för att vara en nätverksvaliderare, desto mer ETH som satsas, desto större är chansen att väljas av nätverket. När en validerare väljs av nätverket kommer den spelaren att tjäna en belöning som genereras genom transaktionsavgifter.

Transaktionsavgifterna som betalas till validerare är de “gasavgifter” som användare betalar för att handla på blockchain. En del av PoS-övergången kommer att introducera sharding – en teknisk uppgradering som delar ethereum-nätverket i olika delar för att öka transaktionshastigheten och minska nätverksavgifterna. Införandet av horisontell partitionering förväntas sänka kostnaderna och öka transaktionshastigheten.

Hur The Merge kommer att påverka utbudet

Investerare har länge trott att bitcoins utbudstak på 21 miljoner BTC är en av de starkaste egenskaperna hos den mest populära kryptovalutan, till skillnad från någon fiatvaluta som finns. Investerare har ofta hänvisat till bitcoin som “digitalt guld” och har allokerat kapital till bitcoin baserat på dess tokenomics och leveranstransparens.

Ethereum är för närvarande till skillnad från bitcoin i denna aspekt. Den nuvarande eterinflationstakten har ökat stadigt sedan lanseringen av projektet, ett ämne som många kryptoentusiaster ofta har påpekat som en negativ egenskap hos Ethereum.

Ethereum har historiskt sett haft en mycket högre inflationstakt än Bitcoin och inget teoretiskt tak för det totala utbudet. Med den planerade uppgraderingen kommer grunderna i Ethereum sannolikt att förändras.

Ethereum-uppgraderingen kommer sannolikt att minska det totala ETH-utbudet och ge tokeninnehavare en möjlighet att satsa sina tokens. På grund av den förväntade avkastningen som genereras genom insatser är det troligt att det totala marknadsintresset för Ethereum kommer att öka eftersom en investerare kan delta i inkomstgenerering för att hålla sin ETH.

En minskning av det totala utbudet av ETH kommer sannolikt att ses som en positiv förändring till den näst största kryptovalutan.

Christine Kim, forskningsanalytiker på Galaxy Digital sa: “Utbudet bör minska snarare än att expandera över tiden. Och så tror jag att det är ett enormt lyft för Ethereums investeringscase som en värdebevarare och som en säkring mot inflation.”

Ökat deltagande

För att framgångsrikt bryta på en PoW-blockchain måste en individ göra en betydande kapitalallokering. Att driva en PoW-gruvverksamhet är kostnadsintensivt, vilket ofta kräver inköp av hårdvara, uppgraderingar av strömförsörjningen och logistiska lösningar.

Övergången från PoW till PoS kommer att minska kapitalbarriären som behövs för att säkra Ethereum, vilket gör det möjligt för många nya marknadsaktörer att satsa sin ETH och hjälpa till att säkra nätverket.

Den nuvarande kostnaden för att driva en Ethereum-nod är cirka 36 000 USD (per nuvarande priser), vilket gör det möjligt för privatinvesterare att slå samman sin eter och tjäna på att satsa.

Hur The Merge kommer att påverka energieffektiviteten

Ethereum-The Merge kommer att öka effektiviteten i Ethereum-nätverket.

PoS-uppgraderingen kommer dramatiskt att minska energikraven för Ethereum-blockkedjan och därmed den totala förbrukningen av nätverket.

De som vill säkra nätverket kommer inte längre att behöva köra dyr och energiineffektiv gruvhårdvara och kommer istället att kunna köra en valideringsnod.

Även om PoW-blockkedjor är mycket säkra ur ett nätverksperspektiv, kräver PoW-konsensusmekanismen att gruvarbetare använder enorma mängder energi. Mängden el som krävs för att säkra Bitcoin-blockkedjan har ett jämförbart koldioxidavtryck med många små nationalstater, enligt ConsenSys, ett blockchain-mjukvaruföretag grundat av Ethereum-grundaren Joseph Lubin.

Många miljövänliga investerare har uttalat sig mot energiförbrukningen för PoW-blockkedjor. När ESG-investeringar växer i popularitet får många investerare helt enkelt inte investera i projekt som har en negativ inverkan på miljö eller klimat. PoS-blockkedjor är betydligt effektivare och kräver en liten bråkdel av den energi som används för att säkra PoW-blockkedjor. The Merge kommer att göra det möjligt att se en investering i eter mer positivt av dem som investerar med strikta miljökrav.

Många investerare, inklusive stora institutionella värdepappersföretag som kapitalförsäkringar, familjekontor och pensionsfonder, är mycket intresserade av kryptovalutainvesteringar. De styrs av miljömedvetna investeringsstandarder (ESG) och har uttryckt oro över energikraven i PoW-nät. Medan PoW-nätverk är säkra kommer Ethereum-uppgraderingen till PoS sannolikt att uppfylla det strikta ESG-kravet och tillåta nya aktörer på marknaden.

Användningsfallsfördelar med The Merge

The Merge kommer att ha många betydande konsekvenser på kryptomarknaden. Ethereums övergång från PoW till PoS kommer att bevisa att ett decentraliserat och tillståndslöst nätverk kan fungera på ett energieffektivt sätt. En framgångsrik övergång till PoW kommer sannolikt att orsaka ett förnyat intresse för Web3-projekt som syftar till att bygga ovanpå Ethereum-nätverket.

När vi tittar på makrobilden av kryptomarknader ser vi för närvarande ett enormt intresse för Web3. Icke-fungibla tokens (NFT), decentraliserad finansiering (DeFi) och decentraliserade appar (dapps) växer avsevärt, trots den totala björnmarknaden i kryptopriser. Ventureinvesteringar i Web3 har accelererat, med många utvecklare som fortsätter att komma in i blockchain-utrymmet.

Det finns två huvudproblem som stoppar Web3s utveckling: (1) energieffektiva blockkedjor som är säkra och decentraliserade nog att bygga vidare på och (2) rekrytera talanger och utvecklare till utrymmet för att hjälpa till att bygga dessa ambitiösa projekt.

Med andra ord kan den nuvarande Ethereum-blockkedjan inte hantera ytterligare projekt med hög volym på grund av de höga transaktionsavgifterna och miljöhänsyn som de nuvarande PoW-mekanismen begränsar.

Ethereum-uppgraderingen kommer sannolikt att ta itu med dessa problem på ett sätt som PoW-nätverk inte har kunnat, vilket gör det möjligt för många Web3-företag att bygga sina projekt på ett otroligt effektivt och säkert nätverk. Den ökade effektiviteten i nätverket kommer att ge en solid och effektiv grund att bygga vidare på.

The Merge kommer att förbättra nästan alla mätvärden i Ethereum-blockkedjan, vilket banar väg för framtida innovation av applikationer och experiment. Ethereums smarta kontraktsfunktioner har använts för att skapa tusentals dapps, har lockat miljontals användare och har genererat miljarder dollar för investerare och användare.

På grund av Ethereums kapacitet har vi sett skapandet av många viktiga projekt inklusive:

  • Decentraliserade autonoma organisationer (DAO)
  • Decentraliserad finansiering (DeFi)
  • Initiala mynterbjudanden  (ICO)
  • Erbjudanden för säkerhetstoken (STO)
  • Icke-fungibla tokens (NFT)
  • Stablecoins

Hur investerare kan förbereda sig

Ethereums övergång till en PoS-mekanism kommer att öka diversifieringen av Ethereum, ändra dess tokenomics och minska dess energibehov.

När man jämför eterns tokenomik med bitcoins är det viktigt att notera att Ethereum-uppgraderingen fortfarande inte är helt bekräftad. Uppgraderingen har planerats i flera år och ytterligare förseningar är verkligen möjliga.

Investerare måste förstå att denna uppgradering är otroligt komplex och att den sannolikt kommer att försenas och det finns möjliga problem som kan uppstå. Tillkännagivanden om ytterligare förseningar kan inte bara påverka priset på eter negativt utan kan också påverka bitcoin och andra kryptor.

Bitcoin är som jämförelse otroligt transparent och är den säkraste blockkedjan som finns. Investerare som föredrar mindre volatilitet före uppgraderingen kan tycka att Bitcoin är en säkrare satsning.

Huruvida investerare kan dra nytta av att positionera sig i ETH före uppgraderingen beror på en mängd olika faktorer, särskilt det övergripande marknadsklimatet. Rådgivare bör vara beredda att utbilda investerare om dessa risker.

Men förutsatt en framgångsrik uppgradering på Ethereum kommer investerare att behöva titta på en investering i Ethereum genom en annan lins än de har gjort historiskt, eftersom många funktioner kommer att ha förändrats avsevärt.

Ethereum är för närvarande den näst största kryptovalutan efter marknadsvärde, bakom endast bitcoin, och är för närvarande den största och mest etablerade smarta kontraktsaktiverade kryptovalutan. Ethereum har många konkurrerande blockkedjor, som Solana och Cardano. Dessa programmerbara smarta kontraktsnätverk har redan antagit PoS-mekanismen och syftar till att locka nya användare, varav många har migrerat bort från Ethereum.

The Merge kommer att positionera Ethereum i direkt konkurrens med dessa andra lager 1-nätverk samtidigt som det möjliggör ett robust lager 2, eller kompletterande, ekosystem som kan byggas ovanpå nätverket. Även om uppgraderingen har försenats flera gånger, kommer en framgångsrik implementering att sannolikt säkerställa att Ethereum förblir det ledande smarta kontraktsnätverket och positionera det för framtida tillväxt.