Crypto City: Den ultimata guiden till Vancouver

Vancouver har en massiv väggmålning för att hedra Polkadot, och hela kvarter här värms upp av Bitcoin-gruvdrift. Här finns den första Bitcoin-automaten och staden har också varit värd för ett blockkedjebröllop som övervakats av en “dogepredikant” Här finns Dapper Labs och andra blockkedjeprojekt, men det finns också en del mysterier, som den kryptobörs-vd som påstås ha dött i Indien.

Snabba fakta

Stad: Vancouver
Land: Kanada
Invånare: 2,64 miljoner (storstadsområdet)
Granskat: 1886
Språk:
Språk: Språk: Engelska och franska

Översikt

Vancouver ligger på Kanadas västkust i provinsen British Columbia och utgör landets tredje största storstadsområde. Vancouver rankas konsekvent som en av världens mest beboeliga städer och är anmärkningsvärd för sin etniska och språkliga mångfald som orsakats av invandringsvågor, och mindre än hälften av befolkningen talar något av Kanadas officiella språk, engelska och franska, som sitt förstaspråk. Vancouver ligger inbäddat mellan berg och hav och strävar efter att bli världens grönaste stad enligt en stadsplaneringsfilosofi som kallas Vancouverism, men hör till de dyraste städerna i världen när det gäller bostäder.

Downtown Vancouver är omgiven av vatten, så marken är knapp
Downtown Vancouver är omgiven av vatten, så det är ont om mark. (Källa: Pexels)

Ursprungligen bosatte sig ursprungsbefolkningen för över 10 000 år sedan, men den moderna staden växte fram kring en krog i utkanten av ett sågverk som byggdes 1867. Dess framträdande ställning ökade i och med införandet av Canadian Pacific Railway. Mycket nära naturen och olika klimat är staden ett viktigt turistcentrum som erbjuder valskådning, skidåkning, gamla skogar och andra utomhusaktiviteter. Det är idag en stor hamnstad och ett resecentrum som fungerar som en port till fjärran östern både via Vancouver International Airport och när det gäller kultur, med människor av kinesisk etnicitet som ensamma utgör 27 % av befolkningen. Staden var värd för de olympiska vinterspelen 2010 och kallas ibland för “Hollywood North” på grund av sin anmärkningsvärda filmindustri.

Varemot det mer affärsmässiga Toronto, som ligger 4,5 timmars flygresa bort, påminner Vancouver om USA:s västkust med en mer avslappnad atmosfär – kanske hjälpt av det betydligt mildare vädret, som gör att östra Kanada med sitt iskalla regn verkar vara en värld bort. Trots sin relativt lilla befolkning på 38 miljoner invånare är Kanada en stor bidragsgivare till blockkedjeindustrin, kanske framför allt som födelseplats för Ethereum.

Läs också

Funktioner Hur Silk Road gjorde din brevbärare till langare
Funktioner Att arbeta med hydraen: Att tillhandahålla tjänster till decentraliserade organisationer

Kryptokultur

“I en oansenlig förvaringsenhet under gatunivå i en större stad på västkusten finns ett kultliknande underjordiskt hackerkollektiv som inte bara fungerar helt och hållet via en blockkedjeapplikation, utan som också har ett framträdande och invecklat “altare av överflöd” framför en väggmålning av DOGE. Altaret är fyllt med kollektiva offer av tusentals dollar i papperskontanter och marijuana, som båda bränns ceremoniellt enligt en kryptografisk algoritm.”

Det är ett avsnitt ur min bok Blockland, som redogör för den märkliga historien om kryptoindustrin. Staden i fråga var förstås Vancouver, där jag bodde en kort tid på “Decentralized Dance Party HQ”, vars andra invånare organiserade Vancouver DogeCon, den första Dogecoin-konferensen någonsin 2018. Senare spunna DDP av Million Doge Disco, ett Dogecoin-projekt som leds av den kanadensiske premiärministern Justin Trudeaus bror Kyle Kemper, som framstår som en hippie-evangelist som sprider “Doge-consciousness” runt om i världen.

Det konstiga slutar inte där. På blockkedjekonferensen CoinFest 2019 i Vancouver hölls det första massbröllopet i blockkedjan, där tre par gifte sig på blockkedjan – ceremonin återges också i boken: 

“En blomsterflicka levererar ett speciellt förberett USB-minne som bruden sätter in när Doge Preacher instruerar henne att skriva in lösenordet. Kodrader visas, knappar klickas och ENTER trycks för att underteckna transaktionen… ‘Blockchain official!’ förklarar Doge Preacher, som bär en Doge-skjorta under sin tielösa kostymjacka på ett sådant sätt att ett Doge-öga tittar fram från mitten av en uppochnedvänd pyramid på hans bröst.” 

Tre par gifte sig på blockkedjan
Tre par gifte sig på blockkedjan. Se hela bröllopet på https://www.youtube.com/watch?v=rbOJPjCGN3M

Under 2021 förvandlades undersidan av Cambie Bridge till en 1 765 kvadratmeter stor blockkedjebaserad augmented-reality-konstinstallation kallad Voxel Bridge. Det är en visuell representation av Kusama-nätverket, en blockkedja som byggts som en “kanariekedja” till Polkadot. Till skillnad från de flesta större städer finns det till och med en Meetup-grupp som ägnar sig åt Polkadot och Kusama.

The metaverse under the bridge
The-metaverse-under-the-bridge (Källa: Inside Vancouver Blog)

“Den här installationen överskrider konstupplevelsen till en förenande och experimenterande insats som möjliggör blockkedjeteknik, AR och offentlig konst för att undersöka nya sätt att interagera”, konstaterade konstnären Jessica Angel.

I North Vancouver, en separat stad som är förbunden med en bro, värms över 100 byggnader upp av en Bitcoin-gruvdrift. MintGreen är en lokal cleantech Bitcoin gruvarbetare som 2021 undertecknade ett 12-årigt kontrakt om att använda “digitala pannor” för att omvandla den energi som gruvarbetarna genererar till uppvärmning av bostäder och kommersiella byggnader i området.

Samson Mow, en rådgivare till projektet och deltidsboende i Vancouver, noterade:

“MintGreens nya innovation är ett perfekt exempel på hur brytning av bitcoin kan vara den grönaste energianvändningen på planeten.”

“Det har regelbundet sagts att Vancouver är en stad i världsklass med ett hav i anslutning. Det är också en stad med många krypto första, från den första Bitcoin-automaten till den första blockchain-konstinstallationen. Det är fantastiskt att se hur kryptoscenen har utvecklats här, och vi kan inte vänta på att se nästa våg av Vancouverbaserade kryptoinnovatörer”, säger Covalents PR-talesperson till Magazine.

Men även om den här artikeln handlar om staden som den existerar i vår fysiska värld är det anmärkningsvärt att även digitala fastigheter i Vancouver är heta objekt på Next Earth, ett blockkedjebaserat metaversum där användarna kan köpa NFT-fastigheter baserat på världskartan. I februari 2022 tillkännagav Vancouver-baserade TerraZero Technologies det första “metaverse-lånet” någonsin, där man använde sin plattform för att finansiera en tomt i Decentraland. Den lokala finansmyndigheten har också gett sig in i frågan om reala hypotekslån med stöd av digitala valutor och sagt att “det finns inget som förbjuder köparna att använda sådana oreglerade digitala valutor”, enligt lokala medier.

Det är anmärkningsvärt att kryptovalutan Ripple 2012 också uppfanns i provinsen av Ryan Fugger, om än en bit bort i staden Kelowna.

Läs också

Funktioner Thailands kryptoöar: Att arbeta i paradiset, del 1
Funktioner FBI:s gripande av Virgil Griffith för brott mot sanktionerna, på nära håll

Var kan jag spendera mina kryptovalutor?

Vancouver är känt för att ha varit vittne till den första Bitcoin-automaten någonsin, som började fungera i ett lokalt kafé 2013. Ett år senare, 2014, kallades staden för “Bitcoin Capital of Canada” av straight.com, som noterade att över 60 platser, inklusive ett medicinskt marijuanaapotek, accepterade kryptovalutan i området. Året därpå räknade Kryptodeals Vancouver bland de sju städer som ledde Bitcoin-användningen 2015, med köpmän som nu räknar långt över 100.

Bitcoinautomatverksamheten fortsätter än i dag, och ett antal kaféer och restauranger fortsätter att acceptera kryptobetalningar enligt Coinmap, bland dem Rouge Bistro, Steamrollers Burritos och Waves Coffeehouse. Passande till stadens aktiva rykte är djuraffären Lead Mate och Zyza Yoga Clothing & Active Wear butiker som gärna tar emot turisternas krypto. För dem som till slut blir förälskade och stannar längre, kommer Man About Town Entertainment att arrangera bröllop och andra evenemang för Bitcoin. En rapport från 2021 från Statista.com visar att det finns 101 företag som accepterar krypto i staden, vilket gör att den ligger långt före den dubbelt så stora staden Torontos 72 och även hävdar den kanadensiska titeln för flest “crypto accepted here”-skyltar per capita.

“Kanadas finansiella bestämmelser har också utvecklats för att vara kryptovänliga. Bitcoin erkänns som en betalningslösning för digitala tillgångar”, säger en representant för Covalent till Magazine.

Vancouver är ihågkommen som platsen för den första Bitcoin-automaten
Vancouver är ihågkommen som platsen för den första Bitcoin-automaten (Kryptodeals)

Projekt och företag

Dapper Labs är skaparen av NBA Top Shot och är känt för sitt skapande av CryptoKitties, som räknas som det första NFT-spelet. Blockchain-startupen Flow lanserades också av Dapper Labs team och bygger Flow-blockkedjan till en lösning för att möta behoven av snabbhet och genomströmning i den framväxande blockkedjebaserade spelindustrin. Dataanalys och blockkedjeindexering Covalent, känd som “blockkedjans Google”, lanserades också här. 

PoolTogether är ett kryptodrivet “sparlotteri”, inspirerat av Storbritanniens Premium Bonds, som är statsobligationer vars kapital förblir detsamma medan de månatliga räntebetalningarna fördelas genom lotteri. När det gäller PoolTogether sätter användarna in kryptovaluta, som får en sammanlagd effektiv ränta på ~5 % via externa DeFi-protokoll för lotteribaserad fördelning. 

Även om Vancouver är en av Kanadas varmaste städer, var den värd för de olympiska vinterspelen 2010
Och trots att Vancouver är en av Kanadas varmaste städer stod Vancouver värd för de olympiska vinterspelen 2010. (Källa: Pexels)

Under 2021 valde den Seychellbaserade kryptobörsen BitMEX, som gör över 1 miljard dollar i daglig volym, Vancouver som plats för sitt nordamerikanska kontor. Företagets vd, Alexander Höptner, citerades för att berömma staden och sade att “Vancouver är mycket attraktivt för oss på grund av dess affärsmiljö, det snabbt växande kryptoekosystemet och överflödet av topptalanger”

Och även om det verkar som om ingen i ledningsgruppen bor i staden, är kryptokonglomeratet Blockstream, som leds av Bitcoin-förgrundaren och uppfinnaren av den digitala valutan Hashcash, Adam Back, baserat här.

Vancouver är värd för ett antal kryptobörser, bland annat Vancouver Bitcoin och Vancouver Cryptocurrency Exchange, som båda erbjuder personlig behandling på kontoret, där den senare till och med accepterar guld och silver som betalning. Netcoins, som förutom ett kontor även har en mobilapp, erbjuder fler handelspar och lägre handelsavgifter.

Kontroverser

Som nästan alla städer med ett anmärkningsvärt blockkedjearv har Vancouver sett sin del av kryptodramatik. Den främsta av dessa är historien om QuadrigaCX, en börs vars grundare, Gerald Cotton, rapporteras ha dött i Indien 2018 och tycks ha tagit med sig de privata nycklarna till företagets kryptovaluta till ett värde av 190 miljoner dollar. Företaget gick naturligtvis i konkurs, och många obesvarade frågor kvarstår, inklusive juridiska krav på att gräva upp och DNA-analysera Cottons kropp från användare som tror att han kan ha fejkat sin egen död. I juni 2020 släppte Ontario Securities Commission en rapport där man drog slutsatsen att QuadrigaCX var ett bedrägeri och ett Ponzi-skapande system.

Grundaren av Einstein Exchange, ett annat misslyckat handelshus, dömdes 2021 att betala 535 000 kanadensiska dollar till en före detta klient för kontraktsbrott avseende ett köp av 50 BTC 2019, vilket tyder på att domstolssystemet i British Columbia tar kryptovalutaindustrin på allvar. 

2022 åtalades tre män från Vancouver i en kryptobaserad droghandelsring på dark web, och Royal Canadian Mounted Police rapporterade separat att enbart den anslutna staden Richmond hade sett 22 rapporter om påstådda kryptovalutabedrägerier till ett värde av 2,6 miljoner dollar CAD på bara fyra månader. I en kommentar till de lokala nyheterna hade konstapel Monika Terragni varnat invånarna för bedrägerier:

“Låt dig inte lockas av tjusiga webbplatser, annonser på nätet eller oväntade telefonsamtal.”

Utbildning och gemenskap

Studenter vid University of British Columbia, som ligger på 13:e plats i världen, startade sin egen Bitcoin Club 2014. Idag erbjuder universitetet ett utbildningsprogram för blockkedjor som kallas Blockchain@UBC. En del av detta är UBC Micro-certificate in Blockchain Innovation and Implementation, som består av två online-kurser under åtta veckor som täcker de viktigaste delarna av blockchain och planering och ledning av projekt. 

Blockchain summer school, anyone?
Blockchain summer school, anyone? (Källa: UBC)

Det finns också en sommarskola för blockkedjor som är kopplad till UBC Sauder School of Business och ett alternativ för “blockchain training pathway” som är tillgängligt för nuvarande master- och doktorandstudenter. Skolan arrangerar också en årlig konferens och ett symposium om blockkedjeteknik. Enligt Victoria Lemieux, som är medansvarig för forskningsklustret Blockchain@UBC:

“Vår tvärvetenskapliga och prisbelönta blockkedjeutbildning kombinerar kursbaserad utbildning med industriledda forskningspraktikanter och utökade kurser för yrkesverksamma som vill gå in i blockkedjeområdet.”

Notistiska siffror

Direktör och medgrundare av Dapper Labs Roham Gharegozlou, grundare av Vancouver Cryptocurrency Exchange Anthony K., vd och medgrundare av WonderFi Ben Samaroo, mångårig lokal kryptoentreprenör och ordförande för Mandali Ventures och SendMeCrypto Mitchell Demeter, vd för DigitalFutures Manie Eagar, grundare och värd för CryptoCoinShow Ashton Addison, direktör och vd för TerraZero, Dan Reitzik, medgrundare av MintGreen Jennifer Zee, medgrundare och vd för MintGreen Colin Sullivan, vd för Crypto Kings Alex Hillman, Blockchain@UBC research cluster co-lead Victoria Lemieux. Staden är också det tidigare hemmet för Binances vd Changpeng Zhao, som växte upp här.

Om du har några förslag på tillägg till den här guiden, vänligen kontakta eliasahonen@cointelegraph.com.

Läs också

Funktioner Hur aktivistiska investerare kan förändra kryptolandskapet
Funktioner Är Ethereum vänster och Bitcoin höger?

Elias Ahonen

Elias Ahonen är en finsk-kanadensisk författare baserad i Dubai som har arbetat runt om i världen med att driva en liten blockchain-konsultfirma efter att ha köpt sina första Bitcoins 2013. Hans bok “Blockland” (länk nedan) berättar historien om branschen. Han har en magisterexamen i internationell och jämförande juridik och hans avhandling handlar om reglering av NFT och metaversum.