Krypto skuldbeläggande tillbaka på de amerikanska senatorernas meny efter SBF gripandet

Gripandet av den före detta FTX-chefen Sam Bankman-Fried (SBF) av myndigheterna i Bahamas fungerade som en signal för kryptoförespråkare att återuppta diskussionerna om farorna med kryptovalutor. Medan vissa politiska ledare skyller på krypto-ekosystemet för SBF:s bedrägerier, finner andra ingen mening med att skylla en hel bransch för en mans agerande.

Under en FTX-utfrågning inför representanthusets kommitté för finansiella tjänster såg kongressledamoten Brad Sherman ingen skillnad mellan SBF och en bransch som en gång i tiden hade ett marknadskapital på 2 biljoner dollar, som han konstaterade:

“Min rädsla är att vi kommer att betrakta Sam Bankman-Fried som bara en stor orm i en krypto Garden of Eden. Faktum är att krypto är en ormträdgård.”

Han stödde detta uttalande genom att förklara hur kryptovalutor, precis som icke-fungibla tokens (NFT), köps i hopp om att sälja dem till ett högre pris.

Rep Brad Sherman under FTX-förhöret inför USA:s  Husets utskott för finansiella tjänster. Källa: Han lyfte också fram hur entreprenörer som “Sam Bankman-Fried skulle säga att det finns en jäkla marknad för att undkomma konkursdomstolarna” och påpekade hur krypto underlättar skatteflyktsförsök för dåliga aktörer.

Å andra sidan distanserade kongressledamoten Tom Emmer FTX-utfallet från institutionen för kryptovalutor när han talade inför USA:s huskommitté för finansiella tjänster. I stället avslöjade Emmer hur blockkedjeteknikens oföränderliga natur hjälpte kryptogemenskapen att avslöja diskrepanserna i FXT Token (FTT), vilket i slutändan ledde till SBF:s gripande.

Information som lagras över den offentliga blockkedjan kommer ytterligare att hjälpa de brottsbekämpande myndigheterna att gräva i nyanserna av eventuella brott. Han tillade:

“Jag uppmuntrar mina kollegor att förstå Sam Bankman-Frieds bedrägeri för vad det är – ett misslyckande av centralisering, ett misslyckande av affärsetik och ett brott. Det är inte ett tekniskt misslyckande.”

Medans som nejsägare försöker koppla SBF:s handlingar till idén om krypto och blockkedjor, blir argumenten för decentralisering allt starkare. Offentliga blockkedjebaserade krypto-ekosystem möjliggör inte bara spårbarhet utan kan också hjälpa myndigheter med initiativ mot penningtvätt.

Relaterat: US senator: Det finns “ingen anledning till varför” krypto ska existera

Trots det decennier långa federala motståndet mot krypto har stödet för krypto amerikanska senatorer uppenbarligen vuxit sig starkare. Den kryptoförespråkande senatorn Cynthia Lummis tror på Bitcoins (BTC) position som ett livskraftigt inkluderande i 401(k)-pensionsplaner, och avslöjar sitt förakt för den långvariga, men tillfälliga, björnmarknaden:

“Jag är mycket bekväm med att se till att människor kan inkludera Bitcoin i sina pensionsfonder eftersom det är helt enkelt annorlunda än andra kryptovalutor.”

Lummis satsar på Bitcoins knapphet, som enligt “en personlig övertygelse” kommer att bidra till att öka tillgångens värde med tiden.