Crypto City: Guide till San Francisco Bay Area

Denna “Crypto City”-guide tar upp San Francisco Bay Area:s kryptokultur, de mest anmärkningsvärda projekten och personerna, den finansiella infrastrukturen, vilka återförsäljare som accepterar krypto och var du kan hitta blockchain-utbildningar. Du kan verkligen lämna ditt hjärta i San Francisco med alla projekt i Bay Area.

Snabba fakta

Stad: San Francisco

Land: Förenta staterna

Befolkning: 887 711

Grundat: 1776

Språk: Engelska

Crypto City: Guide to San Francisco Bay Area
San Francisco Bay Area är en region i norra Kalifornien som omfattar staden San Francisco och de omgivande länen.

Förstå

Och även om San Francisco Bay Area inte är Kaliforniens mest befolkade del eller huvudstad är det välkänt för sina ikoniska linbanor, utsikten över Golden Gate Bridge och Silicon Valley – både tv-serien och det verkliga teknikcentret. Ursprungligen en spansk koloni och senare en del av Mexiko innan den blev en stad i den amerikanska delstaten Kalifornien, bor många invånare i byggnader som är mer än 100 år gamla.

The 'Painted Ladies' in San Francisco
The Painted Ladies in San Francisco. Källa: The San Francisco San Francisco i San Francisco: Källa: Pexels

>

San Francisco är känt för sin närhet till San Andreasförkastningen, som är ansvarig för några av de mest förödande jordbävningarna i USA:s historia, bland annat en år 1906 som orsakade bränder som brände ner stora delar av staden under flera dagar. Ett annat skalv med magnitud 6,9 drabbade Bay Area 1989 och skadade Bay Bridge mellan centrum och Oakland.

På grund av att många historiska byggnader och pittoreska platser har klarat sig trots jordbävningarna – och den närliggande Napa Valley och dess vingårdar kan hjälpa till – lockar San Francisco många turister från hela världen och har varit inspelningsplats för filmer som är för många för att nämnas, bland annat The Rock, Mrs. Doubtfire och The Matrix Resurrections. I staden finns också den äldsta Chinatown i Nordamerika, den före detta militärbasen som blivit parken Presidio, Golden Gate Park och Mission District.

De angränsande städerna skiljs åt av bukten men är förbundna med ett nätverk av kollektivtrafik. Totalt sett bor mer än 7 miljoner människor i området mellan vinlandet i norr och Silicon Valley i söder. Staden står inför utmaningar, bland annat en av landets största populationer av bostadslösa personer, stigande levnadskostnader och andra problem som är vanliga i stora stadsområden i USA.

Kryptokultur

En teknisk knutpunkt långt innan kryptovalutan kom 2008, var Bay Area ett naturligt hem för en av de första bitcoinkonferenserna. I San Jose i juni 2013 talade numera välkända kryptopersonligheter, däribland Coinbases vd Brian Armstrong och Bitcoin-utbildaren Andreas Antonopoulos , till deltagare som var intresserade av krypto vid en tidpunkt då området av många betraktades som marginellt. 

En av de tidigaste Bitcoin Meetups i Bay Area ägde rum i januari 2013, när organisatörernaRyan Singer och Jered Kenna – som skulle fortsätta att vara med och grunda Chia Network respektive bli vd för Tradehill exchange – föreslogatt avsätta den första tisdagen i varje månad för att diskutera kryptotillgången. Andra deltagare uppges ha varit Krakens vd Jesse Powell, Ripple Labs medgrundare Jed McCaleb, Litecoin-skaparen Charlie Lee samt Coinbase’s Fred Ehrsam och Armstrong.

“Det fanns många cypherpunks på de tidiga Bitcoin-mötena som jag gick på”, sade Armstrong i en intervju 2021 med Initialized Capitals grundare Garry Tan. 

2013: San Jose Bitcoin conference the @coinbase booth was manned just by @brian_armstrong

2021: San Jose Bitcoin conference the @coinbase booth was manned just by @brian_armstrong

2021: Coinbase går till börsen med ett marknadsvärde på 100 miljarder dollar pic.twitter.com/wmGyHCb2u5

– Dan Held (In NYC) (@danheld) April 14, 2021

Som en övervägande demokratisk delstat i USA, även om den innehåller många konservativa väljare, har Kalifornien haft sin del av lagstiftare som föreslagit både för och emot kryptopolitik i takt med att området utvecklas. År 2022 utfärdade delstatens Department of Financial Protection and Innovation förbud mot BlockFi, Voyager Digital och Celsius Network för påstådda erbjudanden om oregistrerade värdepapper. 

Kaliforniens Fair Political Practices Commission lyfte också ett förbud som först infördes 2018 och som hindrade kandidater som kandiderar till statliga och lokala ämbeten från att ta emot donationer i krypto. Statens senator Sydney Kamlager lade fram ett lagförslag i februari som föreslår att lagstiftarna ändrar delstatens kod så att det blir möjligt att acceptera kryptovalutor för vissa betalningar. 

Läs också

Funktioner Etik av att anställa billig filippinsk personal: Krypto i Filippinerna del 2
Funktioner Shanghai Special: Krypto crackdown fallout och vad som händer härnäst

På delstatsnivå meddelade guvernör Gavin Newsom i maj 2022 att han hade undertecknat ett dekret som syftade till att harmonisera ett regelverk för blockchain mellan den amerikanska regeringen och Kalifornien, samt att stimulera innovation inom området. Den verkställande åtgärden byggde på president Joe Bidens verkställande order om digitala tillgångar som undertecknades i mars.

Californien är den första staten i landet som börjar skapa en omfattande & harmoniserad ram för att ansvarsfull blockkedjeteknik ska kunna blomstra.⁰⁰Vi strävar efter att skapa en pipeline av talanger för den framväxande industrin & utnyttja tekniken för det allmänna bästa. https://t.co/6Um0lJ9p1y

– Office of the Governor of California (@CAgovernor) May 4, 2022

Det såg ut som om delstaten skulle bli ett slagfält att följa i mellanårsvalet 2022 då kandidater som är för krypto försökte ta över de som var emot eller neutrala till området. Båda pro-kryptokandidaterna, demokraterna Aarika Rhodes och Greg Tanaka misslyckades dock med att vinna sina primärval för att representera Kaliforniens 30:e respektive 16:e kongressdistrikt i det amerikanska representanthuset.

“Så många av våra valda ledare stöder eller förstår inte teknik”, berättade Tanaka för Kryptodeals i april. “De kastar stenar på vägen framför den.”

Bay Area har också stått värd för San Francisco Blockchain Week, blockkedjekonferensen d10e och den Converge22 Web3-fokuserade konferensen i september.

Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge. Källa: Källa: Pexels

>

Projekt och företag

Det är svårt att nämna ett större teknikföretag som inte har startat i Bay Area eller Silicon Valley. Området är hemvist för tre huvudkontor av de fyra stora teknikföretagen, inklusive det metaversum-anknutna sociala medieföretaget Meta, som bytte namn från Facebook i oktober 2021. Plattformen för sociala medier Twitter och det blockkedjefokuserade betalningsföretaget Block har också sitt huvudkontor där, liksom PayPal, Visa och Cash App.

Det är dessutom så att många större projekt med kryptovalutor eller kryptoanknutna projekt likaså startade i teknikhubben, möjligen på grund av den höga talangtätheten.Coinbase gjorde ett tidigt framträdande vid San Jose Bitcoin Conference 2013, där vd Brian Armstrong personligen tog hand om gäster som närmade sig montern. I Bay Area ligger också huvudkontoret för Ripple Labs, Chainlink Labs, Robinhood Markets, Compound Labs, decentraliserad musikstreamingtjänst Audius, kryptohedgefondförvaltare BitBull Capital, dYdX, Brave Software, Lightning-nätverksutvecklare Lightning Labs,Hyperledger Foundation, Andreessen Horowitz, Abra, Earnity, Anchorage Digital, Layer1, krypto- och blockkedjefokuserad investeringsfond Pantera Capital, NuCypher, blockkedje-ekosystem Rally, Aptos Labs, Scalar Capital, BitGo, Stellar Development Foundation, BlockCypher, Framework Ventures, Securitize, Oasis Labs,Near Protocol, Protocol Labs och CipherTrace samt lokala filialer av Galaxy Digital, Gemini, Bitfury, Nium, MakerDAO,Solana Labs och kryptominerare Crusoe Energy Systems.

20Mission, ett samarbetsutrymme i San Franciscos Mission District, öppnade 2015 en av de tidigaste butikerna som tog emot Bitcoin, kallad Nakamoto’s electronics. Detta nav för konst- och teknikskapare, som fortfarande används idag, var hemvist för många kryptorelaterade startups, inklusive Block-Chain.info, 37Coins, Tradehill, Piper Wallet och Purse.io. Crypto Castle, ett kontors- och samboende som en gång var hemvist för kryptoentreprenören Jeremy Gardner, låg i stadens Potrero Hill-distrikt och var värd för ett antal krypto- och blockkedjeprojekt.

Bitcoin-automater

Infall du undrar hur en #Bitcoin-automat ser ut, här är en titt på den på @hackerdojo. pic.twitter.com/eeiBf8C9VB

– Mountain View Voice (@mvvoice) March 29, 2014

Finansiell infrastruktur

I mars 2014 installerade ett tekniskt centrum vid namn Hacker Dojo den första Bitcoin-automaten i San Francisco Bay Area i Mountain View. Installationen av bankomaten, som drivs av Robocoin, följdes senare samma år av en annan på Workshop Cafe i San Franciscos Financial District. Enligt uppgifter från CoinATMRadar finns det ungefär 469 kryptoautomater i San Francisco Bay Area, som drivs av företag som Coin Cloud, CoinFlip och Bitcoin Depot

Var kan jag spendera krypto?

Krypto som ett bytesmedel har inte nått en mainstreamnivå i USA, men det finns mer än 100 företag i San Francisco som accepterar Bitcoin och andra tokens som betalningsmedel enligt Coinmap. Bland dessa finns restauranger, bokhandlar och till och med optikerbyråer. 

Runt om i Bay Area accepterar återförsäljare som Starbucks, Whole Foods och andra kryptobetalningar via appar från tredje part. Dessutom kan invånare och arbetstagare i Silicon Valley spendera sina krypto på mer än 50 företag i området. Även om Meta till synes bara erbjuder betalningar i fiat och via appar från tredje part, öppnade företaget en butik i Burlingame i maj, som erbjuder hårdvara för sina metaverse-ambitioner.

Läs också

Funktioner Värdet av ett arv: Jakten på Satoshis Bitcoin
Funktioner Tim Drapers “udda” regler för att investera i framgång

Utbildning

San Francisco State University erbjuder ett “blockchain bootcamp” genom Lam Family College of Business och samarbetade nyligen med Ripple Labs och Warsaw University of Technology för att låta studenterna utveckla blockchain-baserade lösningar för projekt, inklusive spårning av försörjningskedjor och kommersialisering av konstverk. 

På andra sidan bukten har University of California, Berkeley för närvarande ett studentdrivet blockchain-innovationscentrum för rådgivning, utbildning och forskning. Stanfords Center for Blockchain Research höll sin femte blockkedjekonferens i augusti 2022. Det Palo Alto-baserade universitetet erbjuder kurser om blockkedjor och kryptovalutor genom sin School of Engineering inför höstterminen, medan University of San Francisco i staden låter studenterna lära sig om blockkedjor genom sitt College of Arts and Sciences.

“Den potentiella tillämpningen av Bitcoin-liknande teknik är enorm”, säger Stanfords kursbeskrivning.

San Francisco har en rad blockchain-utbildningar
San Francisco har en rad blockchain-utbildningar. Källa: Källa: Pexels

Kontroverser och kollaps

2013 grep myndigheterna Ross Ulbricht, skaparen av den ökända darknet-marknadsplatsen Silk Road, på ett offentligt bibliotek i San Francisco. Federal Bureau of Investigation-specialisten Christopher Tarbell ledde teamet, som spårade Ulbricht med hjälp av VPN-serveruppgifter som motsvarar ett internetcafé i staden där han också hade loggat in på sitt Gmail-konto. Informationen ledde slutligen till att “Dread Pirate Roberts” arresterades och att Silk Road slutligen upphörde. Ulbricht avtjänar för närvarande två livstidsdomar utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Och även om den inte tvingades stänga ner på grund av överdrivna regler eller order från brottsbekämpande myndigheter, stängde kryptobörsen Kraken oväntat sitt kontor i San Francisco i april 2022. VD Jesse Powell säger att företagets huvudkontor på Market Street stängdes efter klagomål om att “många anställda attackerades, trakasserades och rånades på väg till och från kontoret” Coinbase tillkännagav också planer på att stänga sitt huvudkontor i San Francisco 2022, men som en del av en satsning på att gå på distans snarare än på grund av hot under pendling.

Noterliga personer i San Francisco Bay Area

Bitcoin core-utvecklare och Blockstream-medgrundare Pieter Wuille; Metas vd Mark Zuckerberg; Solana medgrundare Anatoly Yakovenko; Audius vd och medgrundare Roneil Rumburg; BitBull Capital vd Joe DiPasquale; Pantera Capital chef för investerarrelationer Kerry Wong; Panteras vd och Bitstamps ordförande Dan Morehead; Robinhoods medgrundare Vlad Tenev; Ripple Labs tekniska chef David Schwartz; Ripples vd Brad Garlinghouse; Ripples medgrundare Chris Larsen; Coinbase operativa chef och ordförande Emilie Choi; Framework Ventures medgrundare Michael Anderson; Crypto Council for Innovation vd Sheila Warren; Rally medgrundare Kevin Chou; Coinbase medgrundare och Paradigm medgrundare Fred Ehrsam; Brave Softwares vd Brendan Eich; Scalar Capitals medgrundare och managing director Linda Xie; Earnitys medgrundare och vd Dan Schatt; Coinbase styrelseledamot Kathryn Haun; tidigare Twitter-vd och nuvarande “Block Head” Jack Dorsey; dYdX grundare och vd Antonio Juliano; BitGo vd Mike Belshe; Andreessen Horowitz medgrundare Marc Andreessen; Oasis Labs medgrundare och vd Dawn Song; Compound Labs grundare Robert Leshner; Protocol Labs grundare och vd Juan Benet; PayPal-medgrundare och kryptoinvesterare Peter Thiel; Ripple Labs och Stellar Development Foundation-medgrundare Jed McCaleb; Stellar Development Foundation VD Denelle Dixon; krypto- och teknikinvesterare Tim Draper; Visa-chef för krypto Cuy Sheffield; Abra grundare och vd Bill Barhydt; CipherTrade vd David Jevans; tidigare Tradehill vd och nuvarande vd för 20Mission Jered Kenna; medlemmar av Cointelegraphs team: Rachel Wolfson.

Hela @Ripple C++-teamet är i San Francisco. Här är @JoelKatz, tillsammans med några nya $XRP swag. pic.twitter.com/eMxlPkEzwT

– ???? (@nbougalis) December 13, 2017

Om du har några förslag på tillägg till den här guiden, vänligen kontakta turner@cointelegraph.com.

Läs också

Funktioner Kan krypto bli Sveriges räddning?
Funktioner Tim Drapers “udda” regler för att investera i framgång

Turner Wright

Turner Wright har varit frilansande redaktör och skribent för olika publikationer under det senaste decenniet, och du kan vanligtvis hitta honom någonstans utomlands. Får sin inspiration från en kombination av nerver, grönt te och mörk choklad.