De bästa (och sämsta) berättelserna från tre år av Kryptodeals Magazine

Den 1 oktober 2019 tryckte Kryptodeals Magazines grundande redaktör, Jon Rice, på publiceringsknappen för den allra första artikeln i publikationen – en berättelse av den svenska fintechskribenten Jinia Shawdagor om landets omfamning av en kontantlös ekonomi.

Magasinet, som är en idé av den tidigare Cointelegraph-chefen Jay Cassano – som då var chefredaktör – var utformat för att fylla en stor lucka i kryptomedia med djupgående reportage som utforskar alla aspekter av frågorna på ett genomtänkt och övervägt sätt. Medan det är lättare att få trafik genom att skriva hisnande historier om prisprognoser för Bitcoin, är Magazine ett försök att ge läsarna och branschen ett mer intelligent tillvägagångssätt.

Jag kom ombord efter att ha träffat teamet på Cointelegraphs konferens i Singapore. På grund av en rolig förväxling mellan “Österrike” (där en historia de ville täcka var baserad) och “Australien” (där jag faktiskt bor), fick jag i uppdrag att skriva Magazines sjunde publicerade artikel någonsin, “Blockchain startups think justice can be decentralized, but the jury is still out.”  

Detta lyckokast ledde till att jag blev en anställd skribent och senare tog över som redaktör efter att Rice gått vidare (han är nu chefredaktör för Blockworks). Tre år senare har Magazine samlat ihop ett bra team av regelbundna medarbetare, däribland Blockland-författaren Elias Ahonen – som anslöt sig efter att ha blivit intervjuad för ett reportage om fysisk Bitcoin – Andrew Singer, Max Parasol från RMIT Blockchain Innovation Hub, Christos Makridis från Stanford University och de frilansande kryptoskribenterna Jillian Godsil och Julian Jackson. Magasinet letar alltid efter fler medarbetare, så om du vill skriva för publikationen kan du höra av dig.

Och här är några av höjdpunkterna (och ett par av de sämsta) från de tre första åren av Kryptodeals Magazine.

– Andrew Fenton, Kryptodeals Magazine redaktör

WTF Happened in 1971 Bretton Woods Gold Standard

Innehåll

De mest populära berättelserna

Vad hände 1971 (och varför det spelar så stor roll just nu)

Den mest konsekvent populära artikeln på sajten undersöker om USA:s tidigare president Richard Nixons beslut att göra sig av med guldstandarden, som backade upp amerikanska dollar med guld, orsakade en mängd sociala och ekonomiska problem. Sedan 1971 har produktiviteten ökat medan lönerna har stagnerat, BNP har ökat kraftigt men andelen som går till arbetstagarna har sjunkit kraftigt och huspriserna har gått genom taket. Är det orsakssamband eller bara korrelation?

Hur man förbereder sig för slutet av tjuruppgången, del 1 och del 2

Essentiell läsning inför nästa bull run, vi talade med några av de mest respekterade experterna inom krypto – inklusive Filbfilb, Mati Greenspan och Scott Melker – om hur man spelar den oundvikliga kraschen. TLDR: Ta alltid vinster på vägen upp.

Läs också

Funktioner Insiders’ guide till verkliga krypto OGs: del 1
Funktioner Hur man förbereder sig för slutet av en tjuruppgång, del 1: Tidsplanering

Släpper du ditt jobb och tjänar 300 000 dollar på att arbeta för en DAO? Så här gör du

Nataliya Ilyushina och Trent MacDonald omvandlade sin egen akademiska forskning till en fascinerande artikel om hur några av de anställda som var inblandade i den “stora uppsägningen” förvandlade sina liv genom att arbeta för DAO:er. (Läsarna strömmade också till vår liknande förklaring om hur man inrättar en DAO, “How to bake your own DAO at home – With just 5 ingredients!”)

Barnlek: Gajesh Naik, 13 år, förvaltar en förmögenhet i DeFi

Rubriken säger allt: En 13-årig pojke från Goa i Indien förvaltar en DeFi-plattform för en miljon dollar. Skulle du lita på en sjundeklassare med dina besparingar?

Can <a class=Bitcoin survive a Carrington Event knocking out the grid" class="wp-image-14623" width="600" height="338" srcset="https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-1.jpg 1024w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-15.jpg 300w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-16.jpg 770w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-17.jpg 1536w, https://cointelegraph.com/magazine/wp-content/uploads/2022/11/Can-Bitcoin-survive-a-Carrington-Event-kno

5 stora frågor besvarade

Kan Bitcoin överleva en Carringtonhändelse som slår ut nätet?

Är Bitcoin en religion? 

Vad fan är Web3 egentligen?

Bör kryptoprojekt någonsin förhandla med hackare? 

Vad händer egentligen på en OTC-desk för kryptohandel?

Virgil Griffith10 fantastiska funktioner

FBI:s nedtagning av Virgil Griffith för att ha brutit mot sanktioner, i första hand

Författaren Ethan Lou deltog i den ökända nordkoreanska kryptokonferensen tillsammans med Ethereum-utvecklaren Virgil Griffith, som nu avtjänar fem års fängelse för att ha hjälpt landet att kringgå sanktioner med hjälp av krypto. I Lous artikel framställs Griffith som så farligt naiv att han frivilligt lämnade ut en stor del av de bevis som FBI använde för att fälla honom.

Ethereum äter upp världen – “Du behöver bara ett internet”

Zero-kunskapsbevis och rekursiv skalning innebär att hela världens finansiella system teoretiskt sett skulle kunna köras på Ethereum. Läsarnas feedback var mycket positiv, och många kommenterade att detta var en av de få saker som någonsin skrivits om zk-Rollups som försökte förklara det i enkla termer för vanliga människor. 

NFT “konstrevolution”: Beeple om sitt 5 040-dagars kärleksarbete

Magasinet presenterade NFT-konstnären Beeple strax innan han blev världsberömd för att han auktionerade ut sitt verk “Everydays” för 69 miljoner dollar. Han visste redan att det skulle bli en stor affär och berättade för Magazine att det var Christies första helt digitala auktion och att den skulle acceptera Ether. “Det kommer inte att finnas något fysiskt verk; de auktionerar bokstavligen bara ut en JPEG. Jag tror att det kommer att bli ett mycket stort ögonblick och en stor bekräftelse för det här området”

Lizard People invented <a class=Bitcoin conspiracy theories in crypto" class="wp-image-5528" width="600" height="338" srcset="https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-3.jpg 1024w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-23.jpg 300w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-24.jpg 770w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-25.jpg 1536w, https://cointelegraph.com/magazine/wp-content/uploads/2020/06/Lizard-People-invented-Bitcoin-conspiracy-t"

Ödlefolket uppfann Bitcoin: Krypto är en grogrund för konspirationsteorier

Med pandemin som kommer i full gång 2020 och paranoia som är på gång på Crypto Twitter, bestämde sig Magazine för att ta reda på varför kryptofans dras till konspirationsteorier. Det visar sig att det finns några mycket goda skäl, inte minst för att det verkligen finns skuggiga aktörer som manipulerar händelserna bakom kulisserna i krypto. 

Hur Silk Road gjorde din brevbärare till langare

En av Magazines tidigaste publicerade artiklar utforskar hur Bitcoin fick allmän uppmärksamhet efter att ha antagits för användning på darknet-marknadsplatsen Silk Road. Den innehåller en detaljerad berättelse i första person om hur man faktiskt köpte droger eller andra olagliga saker på darknet, och det är kanske inte förvånande att författaren förblev anonym.

Kryptoeffekten: Handel med altcoins på gränsen till beroende

Fotojournalisten Matt Danzico tittade på hur handlare hamnade i en spiral av missbruk och de nya behandlingsalternativen för att avvänja dem från nästa kryptorusch.

Block för block: Blockkedjetekniken förändrar fastighetsmarknaden

Föreställ dig att du äger en token som representerar en tvåmiljoners andel av Empire State Building. Analytiker säger att tokeniserade fastigheter kan vara värda 1,4 biljoner dollar om de bara tar en halv procent av den globala fastighetsmarknaden.

Is <a class=Ethereum left and Bitcoin right?" class="wp-image-6223" width="600" height="338" srcset="https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-4.jpg 1024w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-26.jpg 300w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-27.jpg 770w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-28.jpg 1536w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-29.jpg 2048w, https://www.kryptodeals.se/wp-content/uploads/2023/01/de-basta-och-samsta-berattelserna-fran-tre-ar-av-cointelegraph-magazine-30.jpg 750w, https://coint"

Är Ethereum vänster och Bitcoin höger?

Speglar striden mellan “konservativa” Bitcoiners som vill bevara “historiens bästa pengar” och “progressiva” Ethereans som vill driva saker framåt vår splittrade politiska kultur? Ja, det gör den.

Soulbound Tokens: Sociala kreditsystem eller gnista för globalt införande?

När Vitalik Buterin, medgrundare av Ethereum, presenterade sitt dokument om Soulbound Tokens var det mycket hett men inte mycket ljus över hur de skulle fungera i praktiken. Magazine talade med Buterins medförfattare Glen Weyl för att få veta mer om denna viktiga utveckling.

Kryptobarn slåss mot Facebook om Metaversets själ

Meta kastar allt de har på att dominera Metaverse som Facebook dominerade det sociala under så lång tid, men Web3-förespråkare kämpar för att göra det öppen källkod och decentraliserat. 

The Vitalik I know Dmitry ButerinMest fascinerande människor

Dmitry Buterin: Vitalik Buterins pappa avslöjade sin egen fascinerande livshistoria som datavetare och entreprenör som lämnade Ryssland för att slå igenom i Toronto. Han talade om hur han uppfostrade Vitalik, psykedeliska läkemedel, libertarianism och filosofi.

Damien Hirst: Magazine talade med den legendariske brittiske konstnären i hans studio i västra London inför lanseringen av hans innovativa NFT-projekt “The Currency”.

Roger Ver: “Bitcoin Jesus” släppte en bomb om att han i stället för att hamna i fängelse 2002 för att ha sålt smällare hade övervägt att ta livet av sig för att senare återupplivas kryogent.

Peter McCormack: Podcaster berättade om hur hans flirt med att använda Bitcoin för att köpa kokain på Silk Road gjorde att han hamnade på sjukhus – och hur han gjorde och förlorade en förmögenhet två gånger.

David Chaum: Kryptopionjären vars arbete inspirerade cypherpunks berättade för Magazine om hur han riskerade en livstid i fängelse när han lade grunden för Bitcoin.

Carl “The Moon” Runefelt: Han tror verkligen att han manifesterade sin kryptorikedom genom att tro att han skulle bli rik, vilket påminner om premissen i den pseudovetenskapliga bestsellern The Secret

Tim Draper: Den före detta Bitcoin-miljardären (som nu är nere på en halv miljard) delade med sig av sina tips för framgångsrika investeringar och sin filosofi om att glaset är halvfullt. Istället för att leta efter vad som kan gå fel tänker han: “Tänk om det fungerar och något riktigt extraordinärt händer?”

Lushsux: Den kontroversiella gatukonstnären från Melbourne har ägnat sig åt “strategiskt trolling” i ett decennium nu och har på senare tid börjat göra sig ett namn och en liten förmögenhet med NFT:er.

Chris Blec: DeFi:s högljudda bråkmakare är en decentraliseringsmaximus. Är han bra eller dålig för decentraliserad finans? 

Griff Green: Han är den DOGE-älskande hippie-hackaren med vit hatt som snabbt replikerade DAO-hackarens exploatering för att stjäla så mycket av dess Ether som möjligt innan hackaren kunde komma undan med allt. 

Sam Bankman-FriedDet värsta: Skurkarnas galleri

Januari och februari 2021 var något av en lågvattenmärke för Magasinet, då tre profiler av branschfigurer kom ut i snabb följd som fortsatte att bli de största kryptoskurkarna under 2022: Celsius-grundaren Alex Mashinsky, FTX- och Alameda-grundaren Sam Bankman-Fried och EU-parlamentarikern Eva Kaili – som nyligen åtalades efter att utredare påstods ha hittat påsar med kontanter från mutor i hennes lägenhet.

Läser man dem bakåt, är Mashinsky-profilen från januari 2021 okej och innehöll kritik mot företagets plötsliga höjning på 20 miljoner dollar, den “absurda kulten” kring honom, rykten om att Celsius tog risker och ett valfritt citat från podcastaren Peter McCormack, som sa att “killen är en knäppgök och han måste skärpa sig.”

En månad senare var SBF-profilen alldeles för villig att ta hans effektiv-altruism-spinn till sitt eget värde och liknade det vid att stjäla från de rika för att ge till de fattiga. “Kanske utan råndelen”, sade Bankman-Fried utan ett spår av ironi. I verkligheten säger åklagarna att han stal från de fattiga FTX-användarna så att Alameda kunde göra riskabla satsningar

Samma månad kastade den största kryptoförespråkaren i Europaparlamentet, Kaili, möjligen ljus över varför hon kanske föredrar (påstådda) mutor i kontanter framför krypto, och sa till Magazine att “mellan mig och dig, jag tror att det bästa sättet att få tag på dem som vill skattefifflera är att lägga dem på blockkedjan, eftersom ingenting är borta för alltid.”

I Georgien är krypto allt annat än apolitisktDet bästa av den globala bevakningen

Men medan en stor del av kryptomedia är fokuserad på USA har Magazine gjort en medveten ansträngning att rapportera om de bästa berättelserna från hela världen. 

I Georgien är krypto ett viktigt verktyg för flyktingar som flyr undan kriget

Cointelegraphs europeiska redaktör Aaron Wood flyttade från Sankt Petersburg i Ryssland till Tbilisi i Georgien i början av den ukrainska invasionen. Han delade med sig av historien om hur ryska flyktingar använde krypto för att flytta tillgångar över gränserna och höll sig flytande genom att byta krypto mot kontanter på Tbilisis fysiska börser.

Krypto i Filippinerna (del 1) och Etiken i att anställa billig filippinsk personal (del 2).

Den första delen av vår serie tittade på kryptoadoption i Filippinerna, medan den andra tittade på etiken i kryptoprojekt som anställer billig filippinsk arbetskraft. Den sistnämnda berättelsen utsågs till en av månadens bästa artiklar i februari 2021 av Association of Cryptocurrency Journalists and Researchers.

Insida av den iranska Bitcoin-gruvindustrin

Den teheranbaserade journalisten Saeed Jalili har gått djupt in i den iranska Bitcoin-gruvindustrin, som domineras av illegala, underjordiska gruvor.

Cryptopia blev House of DAO och en ny version planeras.

Thailands kryptoutopia – “90 procent av en kult, utan alla konstiga saker”

Magazine besökte Thailand för att täcka den digitala krypto nomadscenen och snubblade över denna galna historia om hur Bitcoin OG Kyle Chasse satte upp en libertariansk Bitcoin kommun. Berättelsen involverade “okontrollerat festande”, kryptoinfluencers, polisgrillningar, seasteading, en rapporterad brinnhastighet på 20 000 dollar per månad – och en stor kollision mellan idealism och verklighet. 

Hur det faktiskt är att använda Bitcoin i El Salvador

Joe Hall tillbringade två veckor i det centralamerikanska landet och försökte betala allt med Bitcoin. Det gick inte så bra, inte ens på Bitcoin Beach.

Vår man i Shanghai

Vår populära Kina-baserade kryptonyhetsuppdatering från Our Man in Shanghai pågick under hela 2021, men lades på is efter den stora kinesiska kryptorestriktionen. Den återkommer snart med ett bredare fokus på Asien och en ny skribent som inte är fysiskt baserad i Kina och som därför inte behöver frukta repercussioner för att säga sin mening. 

Krypto City Guides

Magasinets guider till kryptohistoria, företag, mötesplatser, tjänster och utbildning i städer runt om i världen inleddes med Melbourne (Australien) i augusti 2021. Sedan dess har den besökt Vancouver (Kanada), San Francisco (USA), Prag (Tjeckien), Miami (USA), Dubai (Förenade Arabemiraten), Austin (USA), New York (USA) och Tokyo (Japan).

Läs också

Funktioner Du kan nu klona NFT:er som “Mimics”: Här är vad det innebär
Funktioner Falska anställda och sociala attacker: Kryptorekrytering är ett minfält

Andrew Fenton

Andrew Fenton är journalist och redaktör i Melbourne och bevakar kryptovaluta och blockchain. Han har arbetat som nationell underhållningsskribent för News Corp Australia, på SA Weekend som filmjournalist och på The Melbourne Weekly.