Elon Musk hävdar att SBF donerade över 1 miljard dollar till demokraterna: “Vart tog det vägen?”

De försök som mainstream media gjorde för att urvattna bedrägerierna som begicks av FTX-chefen Sam Bankman-Fried (SBF) lyckades inte övertyga kryptogemenskapen och entreprenörerna. Istället kolliderade desinformationskampanjen med Teslas vd Elon Musks strävan att positionera Twitter som “den mest korrekta informationskällan.”

Världen har ännu inte kommit över chocken efter att ha bevittnat den rättsliga mildhet som SBF beviljades för förskingring av användarnas medel och skumma investeringsmetoder via handelsföretagen Alameda Research och FTX. Will Manidis, vd för ScienceIO, en dataplattform för hälso- och sjukvård, påpekade att SBF gjorde “den högsta avkastningen på investeringar genom tiderna” genom att donera 40 miljoner dollar till rätt personer för att ha kommit undan med att stjäla över 10 miljarder dollar.

Å andra sidan hävdade Musk att SBF donerade över 1 miljard dollar till demokratiska kandidater, vilket är mycket mer än det offentligt redovisade beloppet på 40 miljoner dollar. SBF har tidigare medgett att man gjort smygdonationer till det demokratiska partiet. Musk frågade:

“Hans faktiska stöd till Demokraternas val är förmodligen över 1 miljard dollar. Pengarna gick någonstans, så vart tog de vägen?”

Den amerikanska representanthusets utskott för finansiella tjänster, ordförande Maxine Waters, en demokrat, och den rangordnade ledamoten Patrick McHenry, en republikan, har begärt att SBF ska infinna sig vid en undersökande utfrågning som är planerad till den 13 december.

På denna begäran informerade framstående entreprenörer, däribland Polygons vd Ryan Wyatt, Waters om att “han (SBF) är en brottsling” efter att ha blivit chockade över den mildhet som makthavarna visade för den flyende.

Relaterat: FTX-kollaps driver nyfikenhet kring Sam Bankman-Fried, visar Googles data

Kryptogemenskapen kritiserar öppet betalda berättelser som försöker visa SBF i gott ljus. Den senaste bakslaget är relaterat till SBF:s intervjuer i New York Times DealBook Summit och Good Morning America-intervjuer.

I sitt tal till nyhetsbyråerna under “ursäktsturnén” porträtterade SBF sig själv som ett offer och fick applåder i slutet. “Att titta på SBF:s intervju är ungefär som att titta på Casey Anthonys dokumentärfilm. De är så mekaniska, de är så oäkta i sin leverans. Om man känner några känslor överhuvudtaget så saktar det ner folk. Hur den uttrycks är en separat subjektiv fråga”, säger Twitteranvändaren och utvecklaren Naom.