EmpiresX ‘head trader’ ska få 4 års fängelse för $100M krypto ‘Ponzi’

En av de ledande personer som dömts för att ligga bakom krypto-“Ponzi”-schemat EmpiresX på 100 miljoner dollar har just fått ett fängelsestraff på över fyra år av en amerikansk domstol.

Den dömdes till Joshua David Nicholas, “chefshandlare” för den påstådda kryptoplattformen EmpiresX, som nu ska avtjäna ett fängelsestraff på 51 månader tillsammans med tre års övervakad frigivning för sin roll i det bedrägliga systemet.

Det följer på att Nicholas den 8 september erkände sig skyldig till konspiration för att begå värdepappersbedrägeri.

Enligt justitiedepartementet gjorde Nicholas under en tvåårsperiod påståenden om att plattformen skulle ge daglig “garanterad” avkastning med hjälp av en handelsrobot som använde “artificiell och mänsklig intelligens” för att maximera avkastningen.

I verkligheten var “roboten” falsk, och Nicolas och hans medarbetare, Emerson Pires och Flavio Goncalves, drev ett “Ponzi”-system som betalade tidigare investerare med pengar från senare investerare. Justitiedepartementet hävdar att blockkedjeanalyser visar att Pires och Goncalves, båda brasilianska medborgare, tvättade investerarnas medel genom en “utlandsbaserad” kryptobörs.

Bara omkring 1 miljon dollar av investerarnas medel skickades till ett konto för handel med terminer för EmpiresX med majoriteten av medlen antingen förlorade eller förskingrade enligt Commodity Futures Trading Commission (CFTC) som lämnade in civilrättsliga åtgärder mot de tre i juni.

Till samma tid riktades bedrägerianklagelser mot trion av Securities and Exchange Commission (SEC) som sade att investerarnas pengar användes för att “leasa en Lamborghini, handla hos Tiffany & Co., göra en betalning på ett andra hem och mycket mer.”

Relaterat: HashFlare-grundare arresterade i “häpnadsväckande” 575 miljoner dollar i kryptobedrägeri

Investerare fick också veta att EmpiresX var registrerad hos SEC som en hedgefond och att Nicholas var en licensierad handlare.

SEC sade att plattformen aldrig var registrerad hos kommissionen och att Nicholas’ stängdes av från handel av National Futures Association för förskingring av kundmedel.

Systemet pågick i två år, från omkring september 2020 till början av 2022 då det föll samman då plattformen vägrade att hedra uttag från kunder som sannolikt ville lämna kryptomarknaden på grund av betydande prisnedgångar som började vid den tiden.

Pires och Goncalves, som var bosatta i Florida, ska ha börjat avveckla verksamheten i EmpiresX i början av 2022 och lämnat USA, de tros nu befinna sig i Brasilien.