Italien kommer att införa 26% kapitalvinstskatt på kryptovinster

Italien planerar att skärpa reglerna för digitala valutor genom att utöka sina skattelagar för att inkludera handel med kryptovalutor år 2023, enligt budgetdokumentation som offentliggjordes den 1 december.

Inkluderat i sin budget för 2023 finns planer på att införa en 26-procentig avgift på vinster större än 2 000 euro (2 062,3 dollar) som görs på handel med kryptovalutor, enligt Bloomberg. Före detta förslag hade digitala valutor lägre skattesatser eftersom de tidigare betraktades som “utländsk valuta.”

I det föreslagna lagförslaget kommer skattebetalare att ha möjlighet att deklarera värdet av sina innehav av digitala tillgångar från och med den 1 januari och betala en skatt på 14 procent. Detta är tänkt att ge italienska innehavare av digitala tillgångar incitament att deklarera sina tillgångar i sin skattedeklaration. 

Enligt uppgifter från Tripe A äger 2,3 % av den italienska befolkningen, vilket motsvarar ungefär 1,3 miljoner människor, kryptotillgångar i Italien. I juli 2022 uppskattades det att cirka 57 % av kryptoanvändarna var män, medan 43 % av användarna var kvinnor, och att de flesta av användarna tillhörde åldersgruppen 28-38 år. 

Relaterat: IRS kommer att stämma användare som inte rapporterar och betalar skatt på kryptotransaktioner

Italien verkar följa i Portugals fotspår när det gäller den föreslagna beskattningen av digitala valutor. I oktober föreslog Portugal, det en gång kända skatteparadiset för kryptovalutor, en skatt på 28 procent på kapitalvinster från kryptovalutor som innehas i mindre än ett år.

I statsbudgeten för 2023 tog den portugisiska regeringen upp beskattningen av kryptovalutor, som tidigare lämnats orörd av de portugisiska skattemyndigheterna, eftersom digitala tillgångar inte erkändes som lagligt betalningsmedel.

Den portugisiska regeringen har för avsikt att skapa ett “brett och adekvat” skattereglemente som riktar sig mot kryptovalutor när det gäller beskattning och klassificering av dem. Det föreslagna skatteförslaget omfattar verksamhet som omfattar brytning av kryptovalutor, handel samt kapitalvinster.