Senatens bankutskotts ordförande kräver samordning med finansdepartementet om krypto

Sherrod Brown, ordförande i USA:s senats bankkommitté, har uppmanat finansminister Janet Yellen att samarbeta med finansinspektörer och lagstiftare om en omfattande kryptolagstiftning “i kölvattnet av FTX:s implosion”

I ett brev till Yellen den 30 november begärde Brown att finansministern skulle samordna sig med tillsynsmyndigheter för att ta itu med krypto baserat på rekommendationer från Financial Stability Oversight Committee, eller FSOC. Kommitténs ordförande nämnde kryptobörsen FTX:s “alarmerande bedrägerier”, likviditetsbrist och konkurs som exempel på finansiella risker som inte bör “sprida sig till traditionella finansmarknader och institutioner.”

“Jag ber dig att samordna dig med de andra finansiella tillsynsmyndigheterna för att arbeta vidare med rekommendationerna från FSOC-rapporten, inklusive utvecklingen av lagstiftning som skulle skapa befogenheter för tillsynsmyndigheter att ha insyn i, och på annat sätt övervaka, verksamheten hos dotterbolag och dotterbolag till enheter för kryptotillgångar”, sade Brown. “Som noteras i FSOC-rapporten har enskilda tillsynsmyndigheter för närvarande i allmänhet inte någon heltäckande överblick över kryptotillgångsenheters verksamhet.”

Han tillade:

“Som FTX-felet klargör, med tanke på kryptotillgångsenheternas breda användning av proprietära kryptotoken i kombination med ogenomskinliga finansiella arrangemang och beroendet av godtyckliga värderingar och datakällor, bör de finansiella tillsynsmyndigheterna fortsätta att hitta sätt att förbättra enheternas och kryptotillgångarnas information, marknadsintegritet och transparens.”

I oktober släppte FSOC en rapport i enlighet med den amerikanska presidenten Joe Bidens verkställande order om krypto, som syftade till att utforska potentiella regleringsluckor och risker för den finansiella stabiliteten hos digitala tillgångar. Rådet rekommenderade lagstiftarna att anta lagstiftning för att fastställa vilken “regelutformningsmyndighet” som ska ansvara för att reglera delar av krypto spotmarknaden – dvs. Securities and Exchange Commission eller Commodity Futures Trading Commission. Yellen sade då att rapporten gav “en stark grund för beslutsfattare” men erbjöd inte någon tidsplan för åtgärder.

Relaterat: Demokrater från senatens bankutskott varnar SoFi för att uppfylla tidsfristen för efterlevnad

Browns svar var det senaste från amerikanska lagstiftare som hoppade in för att erbjuda sina två cent om FTX:s konkurs och eventuella reglerings- och rättsliga åtgärder. Den 23 november skrev senatorerna Elizabeth Warren och Sheldon Whitehouse ett brev till justitiedepartementet om att eventuellt åtala personer som är inblandade i oegentligheter på FTX samt att utreda börsens fall med “yttersta noggrannhet” Kommittéer i både representanthuset och senaten kommer att genomföra separata utfrågningar i december för att ta upp kryptobörsens kollaps.