Hongkong utökar invandrarpolitiken för att underlätta för DLT- och FinTech-proffs

Ett nytt initiativ från Hongkongs regering syftar till att locka till sig yrkesverksamma inom Distributed Ledger Technology (DLT) genom att förenkla invandringspolicyn, enligt ett pressmeddelande som publicerades den 28 augusti.

På torsdagen publicerade Hongkongs regering sin första talanglista med syfte att locka till sig “högkvalificerade” experter inom elva olika områden, inklusive fintech, DLT och cybersäkerhet, från hela världen. Detta steg betecknar regeringens avsikt att “stödja Hongkongs utveckling som en diversifierad ekonomi med högt förädlingsvärde.”

Enligt pressmeddelandet kommer Hongkong att underlätta för framgångsrika sökande enligt talanglistan genom Quality Migrant Admission Scheme (QMAS). QMAS har en årlig kvot på 1 000 personer. Chefssekreteraren för administration och ordförande för Human Resources Planning Commission, Matthew Cheung Kin-chung, sade:

“Offentliggörandet av talanglistan är ett av våra viktigaste initiativ för att öka våra konkurrensfördelar när det gäller att attrahera internationella talanger, skapa klustereffekter, stimulera utvecklingen av lokala talanger och driva Hongkong framåt.”

Medans Hongkong fortsätter att vidta lagstiftningsåtgärder mot digitala valutor och Initial Coin Offerings (ICOs), och förklarar att den nya tekniken “kommer med risker”, verkar Hongkong ha siktet inställt på att bli en internationell blockchain-hubb.

Förra månaden meddelade Hongkongs valutamyndighet (HKMA) att man i augusti lanserade sin egen blockkedjebaserade lösning för handelsfinansiering med 21 banker, med målet att avsevärt minska pappersarbete, kostnader och säkerhetsrisker för deltagarna.

I juni undertecknade HKMA ett fintech-samarbetsavtal med tillsynsmyndigheten för finansiella tjänster på Abu Dhabis globala marknad “för att inleda en dialog om möjligheten att bygga upp ett gränsöverskridande nätverk för handelsfinansiering med hjälp av [DLT]” Samma månad testade Alibabas dotterbolag Ant Financial sina första blockkedjeöverföringar och skickade en transaktion på tre sekunder mellan sin AliPayHK-app i Hongkong och den filippinska betalningsappen GCash.

Hong Kong University of Science and Technology Business School (HKUST) fick nyligen ett forskningsanslag på 20 miljoner dollar för att förbättra säkerhetskapaciteten hos elektroniska betalningssystem tidigare denna månad.

Det är dessutom tänkt att HKUST i samarbete med University of Hong Kong ska utforska tillämpningar av blockkedjeteknik och diskutera möjligheten att omvandla Hongkong till ett globalt fintech-hubb.