Nytt år, samma gamla problem – FTX-sagan fortsätter 2023: Law Decoded, 26 december-2 januari

Trots att ha fått möjlighet att njuta av julen och nyåret med sin familj har den tidigare FTX-chefen Sam Bankman-Fried mycket få skäl till optimism inför 2023. Förenta staternas justitiedepartement har inlett en utredning om var cirka 372 miljoner dollar i saknade digitala tillgångar från FTX och dess amerikanska dotterbolag FTX US finns. Enligt SBF begicks händelsen antingen av en tidigare FTX-anställd eller av någon som hade obehörig tillgång till en tidigare anställds dator.

Det skulle vara bra att veta vilka tidigare anställda som började föra ut pengar från Alameda Research bara några dagar efter att Bankman-Fried släpptes mot en borgen på 250 miljoner dollar. Det visade sig att Alamedas plånbok bytte bitar av ERC-20s mot Ether (ETH) och Tether (USDT), och sedan slussades dessa tillgångar genom omedelbara växlare och blandare. SBF förnekade senare all inblandning i överföringen av medel.

Men medan de statliga myndigheterna står i kö för att stämma FTX och dess grundare Sam Bankman-Fried, gjorde gruppen av tidigare kunder ett försök att få tillbaka sina pengar först. Efter att ha lämnat in en stämningsansökan till Förenta staternas konkursdomstol för Delaware-distriktet försöker fyra kärande få prioriterade rättigheter att återlämna digitala tillgångar som innehas av FTX US eller FTX.com till kunderna.

Nästa episod i FTX-sagan är planerad till den 3 januari, då den före detta FTX-vd:n kommer att infinna sig i rätten. Enligt uppgift kommer han att erkänna sig oskyldig till de påstådda FTX- och Alameda-relaterade ekonomiska bedrägerierna. Och det är inte förvånande. Som ett juridiskt ombud kommenterade till Kryptodeals kommer SBF “troligen inte att få en gynnsam uppgörelse från åklagarna”, även om han skulle ingå en plea deal.

Japan ska häva förbudet mot utländska stablecoins 2023

Japanska tillsynsmyndigheter omprövar några viktiga kryptovalutabegränsningar som rör användningen av stablecoins som Tether eller USD Coin. De nya stabila myntreglerna i Japan kommer att tillåta lokala börser att hantera handel med stabila mynt under förutsättning att tillgångarna bevaras genom insättningar och en övre gräns för överföringar. Att tillåta stablecoin-distribution i Japan kommer också att kräva fler regleringar i samband med kontroller mot penningtvätt, sade Financial Services Agency of Japan. 

Fortsätt läsa

Föreståndare från 1,5 miljarder dollar i sydkoreanskt kryptobörsbedrägeri fängslade

Sex föreståndare som var inblandade i det sydkoreanska kryptobörsbedrägeriet V Global, som uppgick till 1,5 miljarder dollar (2 biljoner won) har fått fängelsedomar. V Global var verksamt mellan juli 2020 och april 2021 och lockade till sig omkring 50 000 investerare genom att lova 300 procent avkastning tillsammans med betydande betalningar för att hänvisa nya kunder. Enligt sydkoreansk media fick två högt uppsatta chefer, vid namn Yang och Oh, åtta år och tre år vardera för sin roll i bedrägeriet mot investerare. Ytterligare fyra icke namngivna chefer fick tre års fängelse och fem års villkorlig dom.

Fortsätt läsa

Kryptoinvesterare stämmer Winklevoss-tvillingarna för räntekonton på Gemini

Tyler och Cameron Winklevoss, grundare av kryptovalutabörsen Gemini, uppges stå inför en ny stämning från investerare om räntekonton på Gemini Earn. Missnöjda investerare har lämnat in en stämningsansökan mot Geminis grundare och anklagar företaget för bedrägeri och brott mot värdepapperslagar. I klagomålet står det att bröderna Winklevoss vägrade att “hedra ytterligare investerarutbetalningar” efter att ha stoppat dem på grund av exponering mot det krisdrabbade handelsföretaget Genesis Global Capital.

Den klagande hävdar att produkterna inte har registrerats, vilket hindrade dem från att få information för att bättre kunna bedöma riskerna med att använda Gemini Earn. Gemini Earn-plattformen, som lanserades förra året, var utformad för att generera så mycket som 8 % ränta på deras kryptobestånd.

Fortsätt läsa