SBF:s åklagare ska ha undersökt donationer till ledande amerikanska demokrater

Den åklagare som utreder den tidigare FTX-vd:n Sam Bankman-Fried (SBF) har enligt uppgift kontaktat ledande medlemmar av det demokratiska partiet för att få information om de politiska donationer som entreprenören har gjort.

Demokratiska medlemmar från USA:s demokratiska nationalkommitté (DNC), Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC) och kongressledamoten Hakeem Jeffries kontaktades av SBF:s åklagare för att få information som skulle hjälpa deras pågående utredningar, enligt en rapport från New York Times.

USA:s åklagarmyndighet för södra distriktet i New York skickade ett e-postmeddelande till det demokratiska partiets valjurist Marc Elias och bad om uppgifter om donationer från SBF. Liknande e-postmeddelanden skickades över till andra medlemmar av det demokratiska och republikanska partiet.

Den kungliga polisen i Bahamas arresterade SBF den 12 december baserat på en begäran från den amerikanska regeringen, bara en dag innan den anklagade skulle vittna inför kongressen. Entreprenören anklagades för åtta fall av finansiellt bedrägeri och valfusk, som kretsar kring det påstådda siphonerandet av 1,8 miljarder dollar i kundmedel.

De pågående utredningarna kring SBF:s politiska donationer fick uppmärksamhet eftersom han var demokraternas näst största enskilda donator, som sköt ut 39,8 miljoner dollar.

Relaterat: Sam Bankman-Fried försöker upphäva beslutet om att bestrida utlämning: Rapport

Den 17 december har tre framstående demokratiska grupper – DNC, Democratic Senatorial Campaign Committee och DCCC – enligt uppgift beslutat att återlämna SBF-relaterade donationer till FTX-investerare, som tillsammans överstiger 1 miljon dollar.

Som tidigare rapporterats av Kryptodeals bekräftade en talesperson för DNC beslutet:

“Med tanke på anklagelserna kring Bankman-Frieds potentiella brott mot kampanjfinansieringen, avsätter vi medel för att återlämna de 815 000 dollar i bidrag sedan 2020. Vi kommer att återbetala så snart vi får rätt vägledning i det rättsliga förfarandet.”

De andra två kommittéerna, DSCC och DCCC, har enligt uppgift också lovat att avsätta 103 000 respektive 250 000 dollar för återbetalning.