SBF förnekar att ha stulit FTX-tillgångar, SEC stämmer Gemini och Genesis och mer: Hodler’s Digest: 8-14 Jan.

Sam Bankman-Fried förnekade anklagelser om att han skulle ha använt kundernas tillgångar som förvarades hos kryptobörsen FTX olagligt. Han skyllde istället marknadskraschen 2022 och Changpeng Zhaos PR-kampanj mot FTX för företagets dramatiska fall. I senaste utvecklingen i konkursförfarandet kritiserade en bipartisk grupp amerikanska senatorer ett av de advokatfirmor som är involverade i fallet på grund av ett intressekonflikt och begärde att U.S. Bankruptcy Court för District of Delaware skulle utse en oberoende granskare för FTX:s verksamhet. Även i veckans rubriker sa FTX:s advokat Andy Dietderich att företaget har återvunnit 5 miljarder dollar i kontanter och flytande kryptovalutor.

Gemini och Genesis stämdes av SEC för att ha sålt obehöriga värdepapper. Kryptoföretagen Genesis Global Capital och Gemini stämdes av U. S. Securities and Exchange Commission (SEC) för att ha erbjudit obehöriga värdepapper genom Geminis Earn-program. SEC hävdade att Geminis Earn-program utgör ett erbjudande och en försäljning av värdepapper och borde ha registrerats hos kommissionen. Tyler Winklevoss, medgrundare av Gemini, sa att SEC:s åtgärd var “totalt motverkande” och noterade att Gemini hade diskuterat Earn-programmet med myndigheten “i mer än 17 månader”.

DCG skyldig kreditorer över 3 miljarder dollar, överväger försäljning av VC-portfölj på 500 miljoner dollar. Det har varit en svår vecka för Genesis Global Trading och dess moderbolag Digital Currency Group (DCG) eftersom rapporter visade att Genesis ska skyldiga sina kreditorer mer än 3 miljarder dollar. För att kompensera underskottet söker DCG, som även äger Grayscale Investments, att sälja delar av sina venture capital-innehav med mer än 200 kryptorelaterade projekt, inklusive kryptobörsar, banker och förvarare i minst 35 länder, vilket motsvarar ungefär 500 miljoner dollar i värdering.

El Salvador antar landmärke kryptolag, banar väg för Bitcoin-backade obligationer. Den 11 januari antog El Salvador lag om utgivning av digitala tillgångar som etablerar det juridiska ramverket för att utfärda Bitcoin-backade obligationer för att betala ned statsskuld och finansiera byggandet av en så kallad “Bitcoin City”. Obligationerna förväntas dra in 1 miljard dollar till landet, varav hälften ska användas till att bygga den speciella ekonomiska zonen. Lagen skapar också en regleringsmyndighet och etablerar ett juridiskt ramverk för alla digitala tillgångar i landet.

Abu Dhabi-baserade Venom Foundation lanserar 1 miljard dollar fond för Web3 och blockchain. Venom Foundation, en Abu Dhabi-baserad blockchain-plattform, och Iceberg Capital meddelade en ny partnerskap som kommer att allokeras 1 miljard dollar till Web3- och blockchainföretag, ink